Tujina

V Jemnnu predsednik dosegel dogovor s šiitsko milico

Sana, 21. 01. 2015 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po več dneh so v Jemnu dosegli dogovor glede krize. Šiitska milica Hutijev je dosegla svoje, tako bo v novi ustavi zapisano, da bo imela milica predstavnike v vseh vladnih, civilnih in vojaških telesih. Hkrati bo morala urediti razmere v z nafto bogati provinci.

Vozilo predsednikove garde pred predsedniško palačo. Vozilo so zajeli pripadniki šiitske milice Huti.
Vozilo predsednikove garde pred predsedniško palačo. Vozilo so zajeli pripadniki šiitske milice Huti. FOTO: Reuters

Predsednik Jemna Abdrabuh Mansur Hadi in šiitska milica naj bi dosegla dogovor o rešitvi krize. Osnutek ustave, ki mu je milica Hutijev nasprotovala, naj bi sedaj spremenili, sprejeta pa bo lahko zgolj s soglasjem vseh strani. Obenem se bo nadaljevala načrtovana federalizacija države.

Danes doseženi dogovor ima devet točk. V bistvu gre za to, da so Hutiji dosegli svoje glede nove ustave, ki jo sprejemajo v Jemnu, v zameno pa se bodo umaknili iz vladnih poslopij, ki so jih zavzeli. Z dogovorom naj bi se strinjale tudi preostale politične struje v državi.

Hutiji bodo v skladu z dogovorom dobili predstavnike v vseh vladnih telesih, civilnih in vojaških. Poleg tega naj bi Hadi v roku tedna dni sprejel ukrepe za ureditev razmer v z nafto bogati provinci Mareb, ki je v veliki meri pod nadzorom plemen, sovražnih do Hutijev.

Uporniški šiiti bodi po drugi strani nemudoma izpustili vodjo Hadijevega urada Ahmeda bin Mubaraka, ki so ga ugrabili v soboto, ter umaknili borce iz predsedniške palače ter z drugih položajev v prestolnici, ki so jih zasedi v zadnjih treh dneh.

Voditelj milice Hutijev Abdul Malik al Huti je pred tem v televizijskem nagovoru zagrozil z nadaljnjimi "ukrepi", če se Hadi ne bo uklonil njihovim zahtevam za ustavne spremembe, ki bi okrepile pristojnosti in moč Hutijev.

Hutijski uporniki prihajajo s severa države, gre pa za manjšino, ki je Jemnu, takrat kraljevini, vladala kar tisočletje, vse do leta 1962. Njihova milica je septembra lani zavzela večji del prestolnice Sana in naj bi kot najmočnejša sila tudi de facto bolj ali manj nadzirala državo.

Kljub temu Hutiji, ki jih podpira Iran, očitno vsaj zaenkrat ne bodo strmoglavili Hadija, zaveznika Zahoda in podpornika ameriških napadov z brezpilotnimi letali. Kot ocenjuje mednarodna tiskovna agencija Reuters verjetno zato, da se vsaj zaenkrat izognejo posredovanju sunitskih držav v regiji in ZDA.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravica5
22. 01. 2015 12.28
+0
A to so tud muslimani?
GlavniModerator
22. 01. 2015 00.39
+4
arabci dozivljajo svojo svetovno vojno...
koka kolca
22. 01. 2015 17.05
+1
po sreči se bojo nato čez 60 let civilizeral :D
pkorosec
21. 01. 2015 22.54
-8
Mislim da ne drži teorija, da je Afrika 20 let za nami, ampak da je PRED nami. Tudi nsa vse to čaka. Sklepanje kompromisov z najbolj miroljubnimi fanatiki tega sveta, zato da bomo sploh imeli pravico dihat.
anaheim812
22. 01. 2015 00.09
+8
pred nami?! ..mi smo razdeljeni na dvoje, pa že ne štima.. tam je šele kaos, ker so razdeljeni na plemena! vsak bi rad nekaj po svoje, zato pa tam demokracija nikoli ne bo zalaufala, kaj šele da bi se približali našemu nivoju.. Evropa verjetno več ne pomni, kdaj so se ljudje nazadnje na plemena delili, zdej si pa zračunaj koliko let je kdo pred kom ..btw od kdaj je Jemen v Afriki?
fghfhfhfhf
22. 01. 2015 10.33
+2
kim llsung
22. 01. 2015 13.01
+1