Tujina

V Italiji tihotapca migrantov obsodili na 8,5 let zapora. Ob novih prihodih migrantov se krepi odpor

Palermo/Rim, 15. 07. 2017 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v italijanskem Palermu je Tunizijca, ki je leta 2015 med Libijo in Sicilijo na ladji prevažal 750 migrantov, obsodilo na osem let in pol zapora zaradi tihotapljenja. Plačati bo moral tudi 18,7 milijona evrov denarne kazni. Medtem v Italijo še vedno prihajajo novi migranti. Vlada zato želi vzpostaviti več sprejemnih točk, a lokalne skupnosti temu nasprotujejo.

Tunizijec, ki je leta 2015 med Libijo in Sicilijo na ladji skušal pretihotapiti 750 ljudi, je obsojen na osem let in pol zapora.
Tunizijec, ki je leta 2015 med Libijo in Sicilijo na ladji skušal pretihotapiti 750 ljudi, je obsojen na osem let in pol zapora. FOTO: AP

Tunizijec je leta 2015 med obalama Libije in Italije na ladji prevažal 750 migrantov. Zaradi poškodbe ladje se je znašel v težavah, ljudi pa je rešila ladja za reševanje beguncev. Sodišče ga je danes obsodilo zaradi tihotapljenja ljudi. 

Sodišče je upoštevalo kazen, ki jo je predlagalo državno tožilstvo. Tako bo moral Tunizijec v zaporu presedeti osem let in pol, plačati pa bo moral tudi globo v višini 18,7 milijona evrov. Vsakemu migrantu, ki je bil na ladji, naj bi izplačali odškodnino v višini 25.000 evrov.

Ob novih prihodih migrantov se v Italiji krepi odpor

V južnoitalijanska pristanišča je v petek prispelo novih 5000 migrantov, danes jih pričakujejo še 2000. V pristaniških mestih se medtem krepi odpor proti načrtom italijanske vlade, ki želi vzpostaviti šest dodatnih sprejemnih točk.

Eno od novih sprejemnih točk, t. i. hotspot, naj bi vzpostavili v pristaniškem mestu Civitavecchia severno od Rima. Temu nasprotuje župan Antonio Cozzolino iz vrst gibanja Pet zvezd. Poudarja namreč, da pristanišče v mestu, ki je pomembno vozlišče za križarke, ni primerno za sprejemanje migrantov.

Migrantsko-begunski tok s severa Afrike v Italijo se ne ustavi.
Migrantsko-begunski tok s severa Afrike v Italijo se ne ustavi. FOTO: AP

Še več sprejemnih točk naj bi vzpostavili v Salernu, v Kalabriji in na Sardiniji. V Kalabriji je konservativna stranka Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija že začela zbirati podpise proti takšni potezi.

Ob sprejemnih točkah italijanska vlada načrtuje tudi 18 dodatnih t. i. centrov za identifikacijo in izgon, po enega v vsaki od italijanski regiji. Tam naj bi migranti, ki nimajo pravice ostati v Italiji, čakali na deportacijo.

Letos je v Italijo prek Sredozemskega morja prispelo že skoraj 89.000 beguncev, kar je približno petina več kot v enakem obdobju lani. Okoli 90 odstotkov jih je pot čez morje začelo v Libiji.

Italija v EU zaenkrat neuspešno terja bolj pravično porazdelitev bremena migrantske krize. Trenutno v nastanitvenih centrih in na drugih lokacijah skrbi za skoraj 200.000 beguncev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni