Tujina

V Italiji 'črni petek za promet', zaradi stavke velike težave

Rim, 16. 06. 2017 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Italiji poteka obsežna stavka velikega števila zaposlenih v zračnem in železniškem prometu. Stavkajo tudi veliki sindikati s področja transporta. Prizadeti so avtobusi in podzemna železnica. Minister je ta dan poimenoval "črni petek za promet".

V Italiji stavka velik del zaposlenih v zračnem in železniškem prometu, prizadeti so tudi avtobusi in podzemna železnica. Stavka je uperjena proti načrtom privatizacije in liberalizacije v javnem prometu.

Italijanski prometni minister Graziano Delrio je ocenil, da bo današnji dan "črni petek za promet" v državi, poročajo italijanski mediji. 24-urni stavki se je pridružilo več velikih italijanskih sindikatov s področja transporta, nekateri so delo prekinili že v četrtek zvečer.

Danes je 'črni petek za promet'.
Danes je 'črni petek za promet'. FOTO: AP

Zaradi stavke je moten železniški prevoz. Izjema so hitri vlaki Frecciarosse, ki vozijo normalno, druga mreža hitrih vlakov Italo pa je objavila seznam zajamčenih storitev. Iz stavke sta izvzeti italijanski deželi Piemont in Valle d'Aosta, v skladu z običajnim urnikom pa bo vozil tudi vlak, ki povezuje rimsko letališče Fiumicino z osrednjo postajo Termini.

Regionalni vlaki morajo medtem zagotoviti nujne storitve med 6. in 9. uro zjutraj in zvečer, vendar pa morajo potniki računati na daljše čakanje in gnečo.

Stavke so sicer prizadele tudi lokalni promet (avtobuse, tramvaje in podzemno železnico) v več mestih, med drugim v Rimu, Milanu ter Firencah.

Ves dan stavkajo tudi letališki delavci, za več ur se jim je pridružilo tudi kabinsko osebje. Letalski prevoznik Alitalia je odpovedal več domačih in mednarodnih poletov ter potnikom svetoval, naj se na letališča danes in soboto odpravijo dovolj zgodaj.

stavka v Italiji
stavka v Italiji FOTO: AP

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.