Tujina

Monti prevzema nalogo z občutkom odgovornosti

Rim, 13. 11. 2011 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijanski predsednik Napolitano je dvakratnega evropskega komisarja Maria Montija imenoval za mandatarja tehnične vlade. Monti se bo sprva lotil finančne sanacije države in oživitve gospodarske rasti. V EU so imenovanje Montija pozdravili.

Po Berlusconiju Monti.
Po Berlusconiju Monti. FOTO: Reuters

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je po celodnevnih posvetovanjih s parlamentarnimi strankami za mandatarja tehnične vlade Italije imenoval Maria Montija. Ta je mandatarstvo sprejel s pridržkom, saj želi najprej preveriti, ali ima v parlamentu podporo za svojo ministrsko ekipo.

Monti se je v izjavi po prejemu mandatarstva Napolitanu zahvalil za zaupanje in dejal, da nalogo prevzema z občutkom odgovornosti in v službi države, ki se je znašla v težkem položaju.

Kot prvo nalogo je napovedal finančno sanacijo države in oživitev gospodarske rasti, vendar z občutkom za socialno pravičnost. Italija mora postati jedro moči Evropske unije, ne pa biti njen šibki člen, je dejal Monti.

Napolitano je ob imenovanju Montija dejal, da mora država ponovno pridobiti zaupanje finančnih trgov, za kar bo potrebno sprejeti še dodatne protikrizne ukrepe. Zato se morajo izogniti predčasnim volitvam, tehnični vladi pa zagotoviti čim širšo podporo za nujne reformne ukrepe. To je, tako Napolitano, v interesu države.

Monti ima široko podporo

Montiju je podporo napovedal širok krog strank, vendar večinoma s pogoji. Največ upanja vanj polagajo v Demokratski stranki, ki mu napoveduje trdno podporo in ocenjujejo, da bi njegova tehnična vlada morala imeti mandat za širok spekter reform, tudi reformo volilnega sistema.

Ljudstvo svobode na drugi strani namerava Montijevo vlado podpreti le, če bo njegov program temeljil na reformnih zahtevah Evropske centralne banke (ECB) in obljubah, ki jih je Italija dala Bruslju. Podporo so pripravljeni tudi v vsakem trenutku umakniti.

Sekretar Ljudstva svobode Angelino Alfano je po pogovoru z Napolitanom dejal, da bodo podprli le tehnično vlado, v kateri ne bo ministrov, ki bi bili militantno nastrojeni proti Silviu Berlusconiju.

Montijevo vlado nameravata podpreti tudi tako imenovani Tretji pol in leva stranka Italija vrednot, ki pa sprva želi videti program in ekipo nove vlade. Da Montijeve vlade ne bodo podprli, so napovedali v Severni ligi, ki se umika v opozicijo.

Mario Monti ima podporo večine strank.
Mario Monti ima podporo večine strank. FOTO: Reuters

Kdo je Mario Monti?

68-letni Monti, sicer profesor ekonomije na milanski univerzi Bocconi, velja za prepričanega Evropejca. Med letoma 1994 in 2004 je bil evropski komisar, sprva pristojen za notranji trg, pozneje pa za konkurenčnost. Mediji ga opisujejo kot hladnega, mirnega in zbranega politika, s čimer predstavlja popolno nasprotje s škandali povezanega Berlusconija.

Pot za odstop Berlusconija in imenovanje tehnične vlade se je odprla, ko je poslanska zbornica v soboto podprla varčevalne ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU. Berlusconi je bil namreč prisiljen v odstop zaradi vse slabšega položaja italijanskih javnih financ, odstop pa je vezal na sprejetje varčevalnih ukrepov. In samo dan po odstopu je Berlusconi že napovedal svojo politično vrnitev.

Z ukrepi želi Italija poslati signal mednarodnim finančnim trgom, da je pripravljena ukrepati proti naraščajočemu javnemu dolgu in uravnotežiti proračun do leta 2013. Po zadnjih ocenah sicer zgolj s tem paketom ne bo dosegla ciljev, zato je pričakovati dodatne ukrepe, ko bo oblikovana nova vlada. Med še neizpolnjenimi reformnimi "priporočili" iz pisma Evropske centralne banke je predvsem reforma trga dela.

Po pričakovanjih poznavalcev se bo v vladno palačo Montecitorio s prihodom Montija vnesel bolj umirjen in preudaren ton v visoko italijansko politiko.
Po pričakovanjih poznavalcev se bo v vladno palačo Montecitorio s prihodom Montija vnesel bolj umirjen in preudaren ton v visoko italijansko politiko. FOTO: Reuters

V EU pozdravili imenovanje Montija

V EU so pozdravili odločitev o imenovanju nekdanjega evropskega komisarja Maria Montija za mandatarja italijanske tehnične vlade in ocenili, da je to "spodbuden signal" odločnosti italijanskih oblasti, da premagajo trenutno krizo.

"Verjamemo, da to po hitrem sprejetju zakona za stabilnost v letu 2012 pošilja še en spodbuden signal, da so italijanske oblasti odločene premagati trenutno krizo," sta v skupni izjavi zapisala predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Odzval se je tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ki je poudaril, da ima Monti vse, kar je v teh kriznih časih potrebno za oblikovanje nove vlade narodne enotnosti v Italiji.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
13. 11. 2011 23.40
od odpri oči si preberte kar je napisou, mava iste poglede na te stvari...realnost je kruta ampak ne se dat, čim manj mislit na to, ampak bi blo lepo da bi se globalno svet prebudil in nekaj naredil proti vodilnim vodilnim.
butnskalca
13. 11. 2011 22.58
Goldman Sachs International Advisor Mario Monti Is Italy's New Prime Minister.................mislim,da vsi razumemo v čem je stvar..............slabo se piše Evropi........prvo Grčija seda Italija.......itd
plutto
13. 11. 2011 21.44
Preberite si knjigo: Dominacija kapitala..in vam bo marsikaj jasno.
plutto
13. 11. 2011 21.42
Odpri.oci: Nisi me razumel... O tem jaz že nekaj časa vem(to kar ti veš) :-)
Odpri.oci
13. 11. 2011 21.30
@plutto 13.11.2011, 21:21 "Odpri.oci: Ne odpiraj preveč oči !" . Ohhh ubošček.... . Ne skrbi..... kar verjemi pop-novinarjem.... in hodi mižeč po svetu.... . Že čez par mesecev se boš tolkel po glavi, zakaj nisi upošteval marsikaterega dobrega nasveta, ki je napisan tu gori... (pa ne samo moji)..... . Ko boš čez tri mesece stal v vrsti pred Rdečim Križem..... se boš spomnil name !!!!!
persing
13. 11. 2011 21.23
Doslednost Severne lige je po posvetovanjih, ki so jih imele vse poslanske skupine pri predsedniku Napoletaneju lepo predstavil njen predsednik Umberto Bossi. Dejal je, da ga zanimajo le problemi ki se tičejo problema Padanije oz. severa Italije. Monti se bo obdržal samo s podporo Nemčije in Francije. Gre za ne izgubo njenih finančnih vložkov, ki sta jih usmirila v italijansko industrijo in bančništvo. Pred njim je kratko sanarjenje, kajt ponovno bo Udaril Silvio.
plutto
13. 11. 2011 21.21
Odpri.oci: Ne odpiraj preveč oči !
Odpri.oci
13. 11. 2011 21.14
Lista udeležencev Bilderberg 2010 : . FRA Montbrial, Thierry de President, French Institute for International Relations ITA Monti, Mario President, Universita Commerciale Luigi Bocconi INT Moyo, Dambisa F. Economist and Author . Lista udeležencev Bilderberg 2009 : . Thierry de Montbrial, France (founded the Department of Economics of the École Polytechnique and heads the Institut français des relations internationales) Mario Monti, Italy (Italian economist and politician, President of the Bocconi University of Milan) Miguel Angel Moratinos, Spain (Minister of Foreign Affairs)
Odpri.oci
13. 11. 2011 21.07
Italijani so "dobili" bivšega Bruseljskega fašista.... Grki so "dobili" bivšega bankirja fašistične ECB.... . Fašisti si utirajo pot na vrh !!!! . Dobrodošli v Združenih Državah Fašistične Evrope !!!!!!!! . PS : UPAM (!!!), da zaradi propada EUR-a prej razpade EU, predno NWO-ju (Merkozy, Barosso, Rumpoy, Ashton..... pa tudi Tuerk....) uspejo ti načrti !!!!!!
Odpri.oci
13. 11. 2011 21.06
Lista udeležencev Bilderberg, Junij 2011, St.Moritz . Italy Bernabè, Franco, CEO, Telecom Italia SpA Elkann, John, Chairman, Fiat S.p.A. Monti, Mario, President, Univers Commerciale Luigi Bocconi Scaroni, Paolo, CEO, Eni S.p.A. Tremonti, Giulio, Minister of Economy and Finance
matic cad
13. 11. 2011 21.01
Ljudje mogoče se vam zdi ( Odpri.oci) zmešan fanatik ampak vam lahko povem da je on edini razumen. #Resnica je bolj bizarna od realnosti.#"
Odpri.oci
13. 11. 2011 20.51
@tiger444 13.11.2011, 11:20 "Kako smo trenutno še slepi, da ne vidimo ozadja in elite ljudi, ki dejansko upravljajo svet. Čez 50 let se bodo naši vnuki smejali kako tihe. pridne in neumne ovčke smo bili." . Prej bi rekel, da se bodo JOKALI... ne pa smejali..... * . WWIII bo (je) vojna med politično-bankirskimi elitami in preostalim "narodom"......
matic cad
13. 11. 2011 20.50
dokler ljudje navadni delavci ne boste bili pripravljani sprejeti resnice.......ne bodo forumi čisto nič spremenili samo povem vam če ne obvladate angleščine ste na....j...b...a
plutto
13. 11. 2011 20.33
Vprašajmo se: kdo stoji za temi tako zvani " finančni trg"??
civitasstain@gmail.com
13. 11. 2011 20.24
che89 " pa taka demokracija, zdaj bodo že bonitetne hiše določevale predsednike vlad! Če bonitetnih hiš nebi bilo, bi še dones mislil vsi, da je v državah evrocone vse O.K. A misliš, da v Brusslju niso vedel o bankrotu teh držav? Z zamenjavo ministrskih predsednikov v Grčiji in Italiji hočejo le folk pomirit, dolgovi pa itak še vedno ostanejo.
civitasstain@gmail.com
13. 11. 2011 20.16
Aha, z novim ministrskima predsednikoma, so pa Italjani in Grki naenkrat brez kreditov in njihovo gospodarstvo bo spet v redu?
che89
13. 11. 2011 20.03
pa taka demokracija, zdaj bodo že bonitetne hiše določevale predsednike vlad!
slosap@yahoo.de
13. 11. 2011 18.56
zanimivo, pa kar brez volitev...kam gre ta svet...
Hanzy23
13. 11. 2011 14.08
Monti je globalist in član skupine Bilderberg... Pol pa že vemo, kaj je njegova naloga an? :)
12345s
13. 11. 2011 12.45
a mu je pahor že pisal