Tujina

V Indiji na premierski položaj prihaja opozicijski kandidat Modi

New Delhi, 16. 05. 2014 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarne volitve v Idniji je dobila opozicijska stranka BJP, ki jo vodi Narendra Modi. Prvi izidi kažejo, da bo Modi postal premier, saj bi lahko njegova hindujska nacionalistična stranka imela sama večino v parlamentu.

Nerendra Modi
Nerendra Modi FOTO: Reuters

Indijska vladajoča Kongresna stranka je po objavi prvih rezultatov indijskih parlamentarnih volitev danes priznala poraz. Zmagovalka, največja opozicijska stranka BJP Narendre Modija, pa je že napovedala "začetek novega obdobja" v državi.

Kot kažejo prvi rezultati in izidi vzporednih volitev, bi hindujskim nacionalistom lahko uspelo, da bi si kot prvi v zadnjih 30 letih sami zagotovili večino v 543-članskem parlamentu. Izidi so presegli vse napovedi.

"Gre za začetek sprememb, revolucije in novega obdobja," je na sedežu stranke v New Delhiju dejal visoki predstavnik BJP Prakash Javadekar. Gede na napovedi v medijih naj bi BJP osvojila več kot 272 sedežev, s čimer bi si zagotovila večino v parlamentu. Po nekaterih projekcijah naj bi dobila celo več kot 300 sedežev.

"Indija je zmagala. Prihajajo dobri dnevi," pa je na družbenem omrežju Twitter danes zapisal Modi. Vodja BJP, sin lastnika čajne stojnice iz Gujarata in od leta 2001 prvi mož te zvezne države na zahodu Indije, je obljubil oživitev gospodarstva in nova delovna mesta. 63-letnik je v javnosti priljubljen, a je hkrati tudi sporna osebnost, predvsem zaradi domnevne vpletenosti v protimuslimanske nemire leta 2002, v katerih je bilo ubitih več kot 1000 ljudi.

Kongresni stranki, ki je bila na oblasti zadnjih deset let, sicer pa od razglasitve indijske neodvisnosti leta 1947 samo skupno 13 let ni vladala Indiji, se obeta zelo slab rezultat. "Sprejemamo poraz. Pripravljeni smo biti v opoziciji," je dejal tiskovni predstavnik stranke Rajeev Shukla. "Modi je ljudem obljubil luno in zvezde. Ljudje so kupili te sanje," je dodal.

Katastrofalni rezultati kongresne stranke so tudi hud udarec za potomca indijske politične dinastije Gandhi, 43-letnega Rahula Gandhija, ki bi v primeru zmage Kongresne stranke na premierskem položaju nasledil 81-letnega Manmohana Singha. Pred sedežem stranke se je danes zbrala skupina privržencev stranke in izražala podporo Rahulovi sestri Priyanki, ki uživa večjo podporo javnosti.

"Volivci so kaznovali dedno politiko, politiko dinastije," je ocenil tiskovni predstavnik BJP Ravi Shankar Prasad.

Največje volitve v zgodovini so potekale v devetih fazah od 5. aprila do 12. maja. Po navedbah oblasti je bila udeležba rekordna, saj je glasove oddalo rekordnih 551 milijonov od 815 milijonov volilnih upravičencev. To je preko 130 milijonov več kot pred petimi leti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joker3
16. 05. 2014 21.47
+2
Čestitke Modiju, Indija je na pravi poti.
DJ Suzuki
16. 05. 2014 13.59
-1
OakVille, Canada