Tujina

V hrani našel dva človeška zoba

Port Moresby, 03. 11. 2015 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"To je hrana, ki jo dobimo. Vedno ista in vedno isto ogabna," je dejal eden od azilantov v avstralskem centru za priseljence na otoku Manus potem, ko je v hrani našel dva človeška zoba. Incidentu je sledila množična zastrupitev s hrano. Nad slabimi higienskimi razmerami se azilanti pritožujejo že nekaj časa.

Že leta 2013 je Amnesty International poročal, da so v hrani, ki jo nudijo azilantom, našli zobe. (slika je simbolna)
Že leta 2013 je Amnesty International poročal, da so v hrani, ki jo nudijo azilantom, našli zobe. (slika je simbolna) FOTO: Thinkstock

V avstralskem centru za priseljence na otoku Manus v Papui Novi Gvineji se je zgodil neljub dogodek. Azilant je v obroku, ki so mu ga postregli, našel dva človeška zoba, poroča The Guardian

"To je hrana, ki jo dobimo. Vedno ista in vedno isto ogabna," je zapisal v pritožbi, ki jo je naslovil na vodstvo centra in poleg priložil fotografijo kosila.

Ne gre pa za prvi tovrstni incident v omenjenem centru. Že leta 2013 je Amnesty International poročal, da so v hrani, ki jo nudijo azilantom, našli zobe.

Po tokratnem incidentu so številni azilanti odklonili obroke, saj je kmalu zatem kar okoli 100 azilantov poročalo o zastrupitvi s hrano. Vodstvo centra je sicer v odzivu dejalo, da je to posledica nehigienskih razmer, saj si številni ne umijejo rok pred obrokom.

Eden od azilantov je medijem dejal, da je izvedel od osebja v centru, da so v hrani našli tudi številne žuželke ter da hrana ni primerno shranjena. V centru so se zato vendarle odločili, da bodo začeli dnevno preverjati, kako se hrana pripravlja, je še dejal azilant.

Azilanti se sicer že dolgo pritožujejo nad higienskimi razmerami v centru, pogosto zmanjka mila in toaletnega papirja. Januarja letos pa celo več dni niso imeli tekoče vode.

Center na otoku Manus je centrov za nezakonite priseljence, ki ju ima Avstralija v tujini. Avstralija ima sicer enega najstrožjih režimov glede ilegalnih migrantov. Kmalu po prihodu na oblast septembra leta 2013 je avstralski premier Tony Abbott sprožil operacijo, v kateri mornarica prestreže ladje z begunci in jih vrača na njihovo izhodišče, ki je večinoma Indonezija ali pa jih zaprejo v centre zunaj ozemlja Avstralije, na Papui Novi Gvineji, Božičnem otoku in otoku Nauru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3