Tujina

V Himalajo bi šli iskat medveda, ki bi bil lahko zloglasni jeti

London, 02. 07. 2014 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Genetik z oxfordske univerze Bryan Sykes meni, da ima v rokah dovolj trdne dokaze, da bi se lahko v Himalajo odpravila ekipa, ki bi poiskala zloglasnega jetija. Vsekakor po njegovem mnenju ne gre za človeku podobno bitje, ampak za starodavnega medveda.

Jeti bi lahko bil resničen, le da ni tak kot v legendi.
Jeti bi lahko bil resničen, le da ni tak kot v legendi. FOTO: Thinkstock

Oxfordski znanstveniki so z DNK analizo potrdili, da obstaja jeti, a seveda ni niti malo podoben bitju iz legende o belem možu v Himalaji.

Našli so dve dlaki na odročnem območju mogočnega gorovja, DNK analiza pa je pokazala 100-odstotno ujemanje z gensko zasnovo polarnemu medvedu podobni živali, ki je obstajala pred okoli 40.000 leti.

Izjemno odkritje pomeni, da po Himalaji lomastijo že tisoče let nevideni medvedi, ki bi bili lahko podlaga za zgodbe o jetiju.

Genetik z oxfordske univerze Bryan Sykes je poudaril, da so izsledki dovolj trdni, da se bo odprava namenila v Himalajo, da bi medveda ujela živega. Sykes je sicer, glede na to, da se vedno znova pojavijo zgodbe o jetijih, pozval ljudi, naj mu pošljejo vzorce dlak. Preverili so vzorce 36 bitij iz vsega sveta, za katere so govorili, da gre za jetija. Razlage so bile preproste – v večini primerov je šlo že za znane živali – konje, krave, medvede, mačke, v enem primeru pa celo za človeka.

A zlatorjava dlaka živali, ki jo je lovec ustrelil na severu regije Ladakh v Indiji pred 40 leti, in rdečkastorjava dlaka živali iz gozda na območju Bhutana kažeta, da gre za medveda. Skykes priznava, da torej raziskava ne daje upanja, da bi našli človeku podobno bitje, a starodavni medved tudi ni slabo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
02. 07. 2014 12.38
+2
.hahaha, a že spet..Pa naj pustijo medvedke že enx pr mer; vsaj tam ,sj ga že nikjer drugje nimajo več..
ice4ever
02. 07. 2014 13.06
-1
Radi bi samo odkrili bitja ki obstajajo na tem planetu pa jih mi še ne poznamo...
se7en7
02. 07. 2014 14.17
+4
a zato ga morjo ujeti? a ni dovolj to, da ga vidijo...? in potem pustijo pri miru.... =)