Tujina

FOTO: V Hamburgu tudi danes množični protesti, na ulicah se je zbralo 76.000 ljudi

Hamburg, 08. 07. 2017 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Hamburgu so se danes nadaljevali protesti proti vrhu skupine razvitih in hitro razvijajočih se držav, članic skupine G20. Po navedbah organizatorjev se je na ulicah zbralo 76.000 protestnikov, na čelu katerih je bil poslanec Levice Jan van Aken.

V Hamburgu se je danes končal vrh skupine razvitih in hitro razvijajočih se držav, članic skupine G20. Ob tem so se tudi danes nadaljevali protesti. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 76.000 ljudi, na čelu katerih je bil poslanec Levice Jan van Aken. Protest je potekal v znamenju pozivov proti revščini, vojni in vzrokom za begunski val.

Hamburški senator za notranje zadeve Andy Grote je udeležence že pred protestom pozval k mirnemu zborovanju in da naj se ogradijo od nasilja.

265 aretiranih protestnikov in 213 ranjenih policistov

Policija je sicer danes sporočila, da so od začetka protestov proti vrhu G20, ki so se v Hamburgu začeli že konec junija, doslej aretirali 265 protestnikov, ranjenih pa je bilo skupno 213 policistov. Samo v petek so priprli 193 protestnikov, ranjenih pa je bilo 16 policistov. Petkovih protestov naj bi se skupaj udeležilo 6.000 protestnikov, med njimi jih je približno tisoč nosilo maske

Po dveh nočeh hudih izgredov so se kritike usule tudi na hamburškega župana Olafa Scholza iz vrst nemških socialdemokratov, da ni pravilno ocenil varnostnih razmer ob srečanju, kar bi moralo po mnenju mestne opozicije zanj imeti tudi določene posledice. Kritik je bila deležna tudi nemška vlada, ki se je odločila, da vrh pripravi v samem mestu. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je ob tem že v petek dejal, da je moč velik dogodek, kot je vrh G20, organizirati samo v velemestu. Samo udeležencev in predstavnikov medijev je skupaj preračunano na okoli 10.000 in treba jim je priskrbeti prenočišče. To je mogoče samo v kakem velikem mestu z ustreznimi kapacitetami, je še dejal.

Za ostrejše ravnanje proti protestnikom se je danes zavzel tudi nemški pravosodni minister Heiko Maas, ki je opozoril, da pravica do demonstracij še ni vnaprejšnja pravica za izgrede. "Ti skrajni kriminalci ne sodijo na ulice, ampak pred sodišče," je bil odločen. Merklova je nasilne proteste kritizirala že v petek.

Se je pa od dosedanjih nasilnih protestov danes ogradil eden od glavnih organizatorjev protiglobalističnih protestov v Hamburgu Andreas Blechschmidt, ki je pripravil četrtkov protestni shod Dobrodošli v peklu. "Protesti bi morali pokazati, da so voditelji držav G20 odgovorni za vojno in lakoto v svetu ter se ne bi smel sprevreči v zažiganje trgovin in avtomobilov meščanov," je še dejal. Priznal je sicer, da je bilo geslo shoda "poziv k vojni", a bi moral prvenstveno simbolizirati svetovno politiko države G20, ki so odgovorne za "peklenske" razmere, kot so lahkota, vojna in podnebne spremembe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3