Tujina

V Grčiji že skoraj 32.000 beguncev in migrantov

Atene/Skopje, 03. 03. 2016 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Število beguncev, ki preko Egejskega morja pride v Evropsko unijo, je še vedno daleč previsoko, je po pogovorih s turškim premierjem opozoril Tusk. Je pa pohvalil Ankaro zaradi večjega sodelovanja, vključno z okrepitvijo patrulj obalne straže, policijskega nadzora v boju proti trgovini z ljudmi ter zaostritvijo vizumskega režima.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vrata Evrope se zapirajo, begunci plujejo v Italijo in Španijo
    01:59
    Iz SVETA: Vrata Evrope se zapirajo, begunci plujejo v Italijo in Španijo
  • Iz SVETA: Kako je Slovenija pripravljena na integracijo begunskih otrok?
    06:00
    Iz SVETA: Kako je Slovenija pripravljena na integracijo begunskih otrok?
  • Iz 24UR: Tusk migrantom odsvetuje pot v Evropo
    01:02
    Iz 24UR: Tusk migrantom odsvetuje pot v Evropo
  • Iz 24UR: Grško-makedonska meja poka po šivih
    02:52
    Iz 24UR: Grško-makedonska meja poka po šivih
  • Iz 24UR: Nezadovoljstvo občin
    01:43
    Iz 24UR: Nezadovoljstvo občin
  • Iz SVETA: V Lenartu se beguncev otepajo
    01:39
    Iz SVETA: V Lenartu se beguncev otepajo
  • Iz 24UR: Cerar o migrantski krizi
    01:48
    Iz 24UR: Cerar o migrantski krizi

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po pogovorih s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem v Ankari dejal, da je število beguncev, ki preko Egejskega morja pride v Evropsko unijo, še vedno daleč previsoko. "Strinjamo se, da begunski tok ostaja daleč prevelik in da so potrebni dodatni ukrepi," je dejal, a je obenem pohvalil Ankaro zaradi večjega sodelovanja, vključno z okrepitvijo patrulj obalne straže, policijskega nadzora v boju proti trgovini z ljudmi ter zaostritvijo vizumskega režima. Turčija je v minulih mesecih zaostrila vizumska pravila za Sirce, Iračane in druge, tako da težje potujejo v Turčijo preko tretjih držav.

Tusk je ocenil, da je na Turčiji, da se sama odloči, kako bo najbolje dosegla zmanjšanje tega toka. Zavzel pa se je za vzpostavitev "hitrega in obsežnega mehanizma za vrnitev nezakonitih migrantov, ki pridejo v Grčijo", s čemer bi razbili mreže tihotapcev z ljudmi. Turčija je sicer v sredo sporočila, da je dogovor o vračanju nezakonitih migrantov v Turčijo pripravljena podpisati s 14 članicami unije, medtem ko ji je Grčija že začela vračati prvih več sto migrantov.

Davutoglu pa je po pogovoru s Tuskom izpostavil, da niti Turčija niti Evropa nista odgovorni za sirsko krizo, da pa sedaj plačujeta zanjo. Potrdil je zavezanost Turčije skupnemu akcijskemu načrtu z EU za omejitev število migrantov, ki pridejo do članic unije.

Čakanje na vstop v Makedonijo
Čakanje na vstop v Makedonijo FOTO: AP

Ekonomske migrante v Grčiji je pozval, naj ne prihajajo v Evropo

Tusk je v Ankaro prispel iz Grčije, kjer je ekonomske migrante pozval, naj ne tvegajo svojih življenj in naj ne prihajajo v Evropo. "Želim pozvati vse potencialne nezakonite ekonomske migrante, od koder že ste: Ne prihajajte v Evropo. Ne verjemite tihotapcem. Ne tvegajte svojih življenj in denarja. Vse je zaman," je dejal na novinarski konferenci z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom v Atenah.

"Grčija ali katerakoli druga evropska država ne bo več tranzitna država. Schengenska pravila bodo znova začela veljati," je zatrdil Tusk. "Izključitev Grčije iz schengena ni ne cilj ne sredstvo v tej krizi. Grčija je del schengena, evroobmočja in Evropske unije, in to bo ostala," je bil odločen Poljak.

Opozoril je še, da so enostranski ukrepi držav članic EU za zajezitev migrantskega toka škodljivi za solidarnost povezave. "Enostranske odločitve brez prehodnega usklajevanja, ne glede na to, kako razumljive so v nacionalnem kontekstu, so dejansko škodljive za evropski duh solidarnosti," je dejal.

Cipras pa se je zavzel za sankcije proti državam EU, ki spodkopavajo skupne odločitve Unije. "Grčija bo zahtevala (...), da se uvede sankcije proti tistim, ki ne spoštujejo (dogovorov o evropski solidarnosti)," je dejal grški premier. "Kar je bilo dogovorjeno, je treba spoštovati," je dodal. 

Tusk je Grčijo obiskal v okviru turneje po državah na t. i. balkanski migrantski poti, med katero je bil tudi v Sloveniji. Iz Grčije je odpotoval v Turčijo, kjer se bo jutri sestal še s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

V Makedoniji opozorila zaradi ponarejenih dokumentov

Že v sredo pa se je Tusk v Makedoniji sešel s predsednikom Gjorgejem Ivanovom. Kot so po pogovorih sporočili iz urada makedonskega predsednika, sta se strinjala, da morajo vse države, ki jih je prizadela begunska kriza, ukrepati usklajeno, in da ta izziv zahteva skupen odziv na evropski ravni. "Nimamo nobenega interesa, da bi vse breme prevalili na Grčijo, a ne bomo dopustili niti enostranskih rešitev v našo škodo," je poudaril Ivanov. Ob tem je zagotovil, da bo Makedonija sodelovala z južno sosedo Grčijo pri obvladovanju begunske krize.

Ivanov je Tuska seznanil tudi z dejstvom, da vse več migrantov skuša grško-makedonsko mejo prestopiti s silo, uporabljajo ponarejene dokumente ali so nasilni do varnostnih sil na meji. Vse to po njegovih besedah ne bo ogrozilo le varnosti v Makedoniji, temveč postavlja pod vprašaj stabilnost regije. "Makedonija je pokazala, da je pripravljena na vse scenarije in da ne bo dopustila povečanja varnostnih tveganj zaradi begunske krize," je poudaril makedonski predsednik.

V Grčiji že skoraj 32.000 beguncev in migrantov

Iz Aten so danes sporočili, da je v Grčiji sedaj že skoraj 32.000 beguncev in migrantov. Namestnik obrambnega ministra Dimitres Vitsas je na novinarski konferenci povedal, da je na otokih v Egejskem morju 6.857 beguncev, ki so prišli iz Turčije, v celinskem delu države pa 24.985.

Razmere so izredno resne na meji z Makedonijo, kjer je pri grškem mejnem prehodu Idomeni obtičalo okoli 11.500 migrantov in se nahajajo v težkih razmerah. Združeni narodi opozarjajo na humanitarno katastrofo, saj primanjkuje hrane in šotorov, mrzlo vreme pa vpliva tudi na zdravje ljudi.

Po navedbah grške policije so od torka v Makedonijo dovolili le okoli 500 sirskim in iraškim beguncem. Po besedah grškega ministra za migracije Janisa Muzalasa so v zadnjih desetih dneh preko mejnega prehoda Idomeni v Makedonijo dovolili skupno 1200 beguncem.

Begunci so se na grško-makedonski meji, pa tudi v notranjosti Grčije, začeli kopičiti, potem ko so države na balkanski poti od Makedonije naprej omejile sprejem beguncev na do 580 dnevno, ko je Avstrija uvedla dnevne kvote za sprejem beguncev, kot tudi kvoto 80 prosilcev za azil. Cipras naj bi jutri objavil podroben načrt za soočenje z velikim številom migrantov.

Razmere na terenu

V kraj Idomeni na grško-makedonski meji sicer še naprej prihajajo novi prebežniki, a makedonska meja je še naprej odprta le za nekaj izjem.

V zadnjih dneh vstop dovolijo le še Sircem in Iračanom, ki imajo vse potrebne dokumente. A številni, ki so zbežali z vojnih območij v Siriji, opozarjajo, da so ostali brez dokumentov – nekateri v bombardiranju, nekateri jih na uradih niso mogli več pridobiti, saj je divjala vojna, nekateri otroci so brez vseh dokumentov, saj so rojeni v vojni ... Spet drugi so pripadniki manjšin, ki jih sirske oblasti že pred vojno nikoli niso prepoznale kot svojih državljanov in pravzaprav "ne obstajajo". Nekateri sirski begunci pravijo, da jih zavračajo zaradi različnih podatkov na dokumentih. A vztrajajo, da so jim grški popisovalci na papirje pisali rojstne datume, ki niso resnični (večinoma 1. 1.), čeprav so sami navajali resnične in tiste, ki so zapisani v osebnih dokumentih. Zdaj se od njih pričakuje, da se vrnejo na mesto popisa, kar pomeni na stotine kilometrov nazaj, in zadevo uredijo s popisovalci.

Grške oblasti so zaradi vse večjega števila prebežnikov v sredo začele na območju graditi dodaten sprejemni center za begunce in migrante, zdajšnji pa vse bolj spominja na vas. Po poročanju grške televizije Skai so ljudje že začeli poimenovati ulice med šotori, na posnetkih iz taborišča pa je tudi videti nekatere obrtnike, kot je frizer.

Slovenska policistka z detektorjem preverja sirsko družino, ki so ji dovolili vstop v Makedonijo.
Slovenska policistka z detektorjem preverja sirsko družino, ki so ji dovolili vstop v Makedonijo. FOTO: AP

Otroci zbolevajo

Človekoljubne organizacije opozarjajo, da je oskrba množice v Idomeniju vse težja in da razmere ostajajo dramatične. Migranti so med drugim uredili pokopališče za otroke z napisom: "Naših otrok niso ubile bombe, ampak mraz." Številni prebežniki so prehlajeni, med njimi veliko otrok. Zdravniki svarijo, da bi lahko izbruhnila pljučna obolenja.

Begunci in migranti v upanju, da jih bodo makedonske oblasti vendarle spustile v državo in jim tako omogočile nadaljevanje poti proti srednji, zahodni in severni Evropi, ne pustijo, da bi jih premestili v zbirne centre drugod po Grčiji.

Pogled na Idomeni
Pogled na Idomeni FOTO: AP

'Otroci morajo biti otroci'

Predstavnik UNHCR je dejal, da je v Idomeniju 34 odstotkov otrok. Več kot 55 odstotkov ljudi, ki prihajajo v tamkajšnji center, je žensk in otrok. Opozarja, da gre za izredne razmere in da je ljudem treba pomagati, posebno skrb pa je treba nameniti ženskam in otrokom. "Otroci morajo biti otroci. Morajo dobiti svoje življenje nazaj," je poudaril in dodal, da so otroci izpostavljeni raznim nevarnostim – zlorabam oz. izkoriščanju, boleznim, pomanjkanju šolanja in podobno.  

 

“They need to be children, they need to get their life back.”Aid agencies say children are the innocent victims of Europe's refugee crisis.

Posted by AJ+ on Thursday, 3 March 2016

 

 

Stranded. Distressed. At risk of disease and abuse. Children are suffering most from border restrictions in southeastern Europe: http://uni.cf/1oMQUqF

Posted by UNICEF on Wednesday, 2 March 2016

Albanija previdna

V makedonskem kraju Tabanovce je medtem približno tisoč ljudi, večinoma beguncev iz Afganistana. V Preševu na vrnitev v Makedonijo od ponedeljka čaka približno 600 beguncev, ki jih je Hrvaška vrnila v Srbijo, v kratkem pa pričakujejo še 400 novih. Skupina beguncev je sicer danes zaradi protesta proti prepočasnemu vstopu v Makedonijo v bližini Idomenija blokirala mednarodno železniško progo. Ulegli so se na tire, zaradi česar so morali zaustaviti tovorni vlak, ki je bil na poti iz Makedonije v Grčijo.

Švedska in Danska sta zaradi vala migrantov in beguncev napovedali podaljšanje začasnega mejnega nadzora do aprila. Švedska bo nadzor predvidoma izvajala do 8. aprila, Danska pa do 3. aprila.

Albanija se je odločila, da bo na pet prehodov na meji z Makedonijo napotila posebne policijske enote. Približno 450 specialcev naj bi pomagalo preprečevati nezakonite prestope meje beguncev. Po poročanju albanskega dnevnika Shekulli se je Tirana odločila za ta ukrep zaradi možnosti, da bi se begunci, potem ko so Grčija, Makedonija in Bolgarija zaprle svoje meje, usmerili proti Albaniji.

Nezadovoljstvo naših občin zaradi migrantov

Z vprašanjem, koliko prebežnikov sprejeti in kam jih namestiti, se ukvarjajo tudi v številnih slovenskih občinah. V Lenartu je tako danes potekal delovni sestanek občinskih svetnikov s predstavniki notranjega ministrstva in predsednikom DZ Milanom Brglezom glede nameščanja migrantov v nekdanjem hotelu Črni les. Kot je po sestanku povedal lenarški župan Janez Kramberger, so bili pogovori vsebinski, vendar občina še vedno nasprotuje nameščenju beguncev.

Predstavniki notranjega ministrstva so znova govorili o možnosti ureditve izpostave centra, kot je center za tujce v Postojni, torej o trajnejši obliki namestitve beguncev v objektu nekdanjega hotela, je dejal Kramberger. Poudaril je, da izrecno nasprotuje namestitvi beguncev v Črni les, saj objekt za trajnejšo obliko namestitve ni primeren, primerna ni niti lokacija objekta, kar se je že izkazalo ob prvem migracijskem valu.

Po njegovih besedah sprememba namembnosti območja, ki je prostorsko opredeljeno kot območje za šport in rekreacijo, in sprememba namembnosti objekta iz hotelirstva v center za tujce pa je že take vrste sprememba, za katero veljavni predpisi predpostavljajo tudi stališče lokalne skupnosti. Dodal je tudi, da so občinski svetniki na izredni februarski seji sprejeli sklep s katerim nasprotujejo nameri o ustanovitvi začasne izpostave centra za tujce v nekdanjem hotelu Črni les.

Predstavniki notranjega ministrstva pa so znova povedali, da bi bil Črni les zaprti tip objekta, kjer se osebe, nastanjene v objektu, ne bi prosto gibale izven območja centra, objekt pa bi bil primerno tehnično in fizično varovan. V tem objektu bi bili nameščeni tujci v postopku vračanja po določilih zakona o tujcih.

Pomisleki so tudi na Vrhniki, kjer je več kot 100 prebežnikov, ki jih Avstrija noče sprejeti, že nastanjenih. Prebivalci ves čas opozarjajo zlasti na neprimernost lokacije begunskega centra. Ta namreč leži v neposredni bližini vrtca in osnovne šole. Zato bodo vrhniški svetniki tudi formalno izglasovali sklep o neprimernosti lokacije, ne pa tudi takojšnjem zaprtju centra, kar zahteva del krajanov. Vrhniški župan Stojan Jaklin namreč pravi, da so begunci na Vrhniki dejstvo, na katerega se bo treba navaditi. Bodo pa od države zahtevali, da tu biva do največ 150 beguncev hkrati in ne 840, kot načrtuje vlada. Pa tudi to, da tja še naprej nameščajo izključno družine z otroki in da država z dodatnimi policijskimi patruljami, ki tam že krožijo, zagotovi varnost ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (505)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kraljicavesolja
04. 03. 2016 10.28
-3
Vidim,da se eni mal zgubljate, sploh Njotka. Slovenci sovražjo fašote in nacije, pika, konc.
virus11
04. 03. 2016 10.32
+4
A ti sploh ves kva pomen nacizem.in fasizem? ker ocitno ne
siupamoizvedetiresnico
04. 03. 2016 10.34
+3
Seveda jih sovražimo, nihče noče ne fašizma, ne nacizma vendar poleg teh dveh sistemov prav tako nočemo islamizma. Vsak sistem ali uredutev, ki se konča s končnico zem je slab.
Degnar
04. 03. 2016 10.25
+4
Agenda ZN 21 / Trajnostni razvoj je akcijski načrt za ves svet za popis in nadzor nad celotnim zemljiščem, vso vodo, vse minerale, vse rastline, vse živali, vse gradnje, vsa sredstva za proizvodnjo, vso energijo, vso izobrazbo, vse informacije, in vse ljudi na svetu. INVENTORY AND CONTROL.----Rosa Koire Forum 21 = Agenda 21
ONniON
04. 03. 2016 10.24
+4
kam jih boste pa dali, kdo bo poskrbet za domače brezposelne, ljudi pod pragom revščine??!!
siupamoizvedetiresnico
04. 03. 2016 09.24
+6
Res ne rtazumem tega mavričarskega zagovarjanja migrantov.... eno je pomagati beguncem, to se stori v prvi varni državi, drugo pa je sprejemanje enormnega števila ekonomskih migrantov... vi mavričarji dejansko verjamete, da se bodo ekonomski migranti kdajkoli vrnili v svoje države? Evropa ima že sedaj 500 mio prebivalcev, od tega je 24mio, vam še enkrat napišem, 24 MILIONOV ljudi brezposelnih !!! Poleg tega je v EU vsaj 2,5mio brezdomcev....Se vam res zdi, da jih potrebujemo še več???
Degnar
04. 03. 2016 09.30
+7
Elita jih potrebuje več! Pomešaj, sesuj, vladaj bi se lahko reklo. Preveč smo homogeni in razmišljamo s svojo glavo. ko bomo dovolj pomešani homogenost izgine. In nov Komunistični "red" se lahko zacne.
emilzapata
04. 03. 2016 09.48
-2
ste res prepričani, da je novodobna okupacija evrope s strani mavričnih povezana kaj s komunistično ideologijo? Jaz nasprotujem temu pogledu. Če vzamemo samo področje bivče sovjetske zveze, kjer je vladala 70 let res ortodoksna komunistična ideologija, bi moralo biti to področje izredno mavrično, pa ni, vse prej kot to. Šele po koncu komunizma leta 1990, se je začela poplava muslimanskega prebivalstva v velika mesta kot Moskva, Samara, Jekaterinburg.
Degnar
04. 03. 2016 09.52
+3
Verjetno se bo imenovala npr. Sustainable demokracy. Uporabljala pa bo podobne metode vladanja kot komunizem.
siupamoizvedetiresnico
04. 03. 2016 10.01
+2
Kot ji jaz pravim "mavričarska ideologija" nima prav nič skupnega s komunizmom, nasprotno, pred 30 leti si noben migrant niti sanjat ne bi upal, da bi čez vzhodni blok kam rinil. Mavričarska ideologija je napajana iz pravljic, iz nezadostnih postavljanj meja v otroštvu, izhaja iz zmedenosti in nezmožnosti razsojanja dejanskega stanja česarkoli, za mavričarje je ves svet ena sama lepa mavrica, na koncu katere je zaklad, na poti do tja pa zlo ne obstaja....
plasticman
04. 03. 2016 09.13
+4
Na včerajšnjem sestanku Foruma 21 same floskule o fašizmu v Sloveniji, na čelu z vodjo sestanka, samooklicano žrtvijo "čistke" na TV Slovenija, Erikom Valenčičem! Fašisti (in predvsem nacisti) so odstranjevali in pobijali svoje avtohtone staroselce in državljane (Žide, Rome,...) ter skušali nasilno osvajati in priključiti svobodne evropske države k svojemu rajhu! Nobenega pobijanja trenutnih državljanov in osvajanja sosednjih držav danes, kje torej ti ljudje pobirajo te primerjave??? Mi pa samo nočemo priseljevanja tujih islamskih migrantov v evropske države, saj imamo milijone svojih brezposelnih državljanov! Zakaj je Evropa po njihovem dolžna sprejemati desetine milijonov potencialnih migrantov s celega sveta?
Degnar
04. 03. 2016 09.37
+6
Forum 21 = Agenda 21 (združeni narodi) preberite si članek od The blaze in boste videli kakšen plan ima UN za nas ljudi...več na spletu....maske padajo!
Degnar
04. 03. 2016 09.06
+10
Info: Kdo je trenutno predsednik sveta za človekove pravice? Savdska arabija! ;) Toliko o Združenih narodih!!!!! Svasta, kam smo prišli.
Degnar
04. 03. 2016 09.10
+9
In potem ZN / UN tuli da moramo biti solidarni in sprejeti čimveč mulsimanov....Jasno. V svoji državi Savdijci nimajo niti Č - ja od človeških pravic.....in taki solijo pamet Zahodu...jaja tak je ta svet
Degnar
04. 03. 2016 09.12
+5
Kaj je rekel Bush senior v svojem znanem govoru o novem svetovnem redu: Uporabili bomo ZN za dosego novega svetovnega reda.....govor najdete na spletu!
emilzapata
04. 03. 2016 08.56
+7
seveda so migracije iz tega konca sveta direktna posledica vojn in materialnega pomanjkanja.Pogoji za vojno in destabilizacijo pa so se ustvarjali desetletja pred tem. Prebivalstvo je naraslo zaradi navidezno dobrih pogojev preko zmožnosti za preživetje.Kjer pa je ljudi preveč glede na gospodarske resurse, pa pride do trenja med ljudmi, ali pa so dani samo idealni pogoji, da ta trenja nekdo sproži od zunaj zaradi lastnih pokvarjenih interesov.
Sporo
04. 03. 2016 08.54
+2
Čemu so se naši dedje borili proti nacizmu in fašizmu, če ga mi spet ustvarjajo. Ded ali vnuk, eden je v zmoti.
virus11
04. 03. 2016 09.01
+2
Ti ne razumes kva sploh pomen fasizem in nacizem
siupamoizvedetiresnico
04. 03. 2016 09.11
+1
Jaz0998.... kot malega so te preveč v vato in celofan zavijal.....
SSHanjarDivision
04. 03. 2016 09.18
+1
fašizem=nacizem (le da nacizem ima elemente ki daje eni rasi prednost, "übermenschen")
Sporo
04. 03. 2016 08.41
-5
Ko imaš preveč, povečaj mizo, ne pa postavlaj ograje.
virus11
04. 03. 2016 08.43
+6
virus11
04. 03. 2016 08.44
+1
virus11
04. 03. 2016 08.45
+2
Degnar
04. 03. 2016 09.56
+2
Kdo ima preveč svetovna elita ali raja? Ko se bo elita odrekla 99% svojega imetja bom razmislil o povečanju mize do takrat pa NE NE NE in NE!
Sporo
04. 03. 2016 08.38
-4
Edina priložnost, ki jo ni za zamudit, je pomagat sočloveku, vse ostalo je iluzija ega.
mraxxx
04. 03. 2016 08.43
+10
Res je, zato je potrebno čimprej zaustaviti nasilje v Siriji. Sprejemanje beguncev v Evropo NI rešitev. Sirijo pa prepravlja horda pobesnelih ISIS ovcev. Zredirat zlo s Sirije, pa bodo ljudje sami želeli nazaj. Evo, to je rešitev. Vendar do tega ne bo prišlo, ker ima Evropa skupaj s Turčijo in tudi Rusija vsaka svoje interese. Skratka, denar je še vedno sveta vladar. Samo kapital je problem in nič drugega.
plasticman
04. 03. 2016 08.37
+15
Koliko ste spustili jeseni v EU raznih neupravičenih migrantov iz varnih držav, večinoma mlajših moških! Sedaj pa niti ni sredstev da bi vsaj nahranili in oskrbeli v Grčiji ženske in otroke ter ojačali nadzor morske meje med Turčijo in Grčijo! Zbrcati VSE moške migrante, ki so trenutno na čakanju v EU (na primer tiste v Calais-u), nazaj v svoje domovine!
platon26
04. 03. 2016 09.09
+1
a ženske pa ne? A nismo enakopravni pa to?
plasticman
04. 03. 2016 09.17
+2
No ja, nekaj žensk z otroki lahko sprejmemo, dokler se zadeve v Siriji ne umirijo, ampak samo do takrat! Jeseni so pa vsi migranti pred kamerami govorili: Želimo živeti v Nemčiji! Nobenega nisem slišal reči: Vrnili se bomo v Sirijo, ko bo konec vojne!
virus11
04. 03. 2016 08.33
+5
odpeljat jih nazaj v turcijo
Sporo
04. 03. 2016 08.33
-18
Odprite meje! Zemlja je od vseh nas!
virus11
04. 03. 2016 08.34
+11
Ne pisi oslarij c ne ves kaksno so in bodo posledice!
platon26
04. 03. 2016 08.35
+12
Pojdi v LJ in skušaj priti v kako ambasado boš videl kako je zemlja tvoja! Samo zvezde boš mogoče videl!
virus11
04. 03. 2016 08.37
+6
Dokler se ne bodo zacel obnasat civilizirano nimajo kej pocet pr nas
intimnanega2
04. 03. 2016 08.41
+1
al si g***. zakaj pa misliš da obstajajo meje pa voditelji????
Sam Il
04. 03. 2016 08.33
+10
Angela zakaj nisi solidarna? Zakaj ne pošlješ letal po njih?
intimnanega2
04. 03. 2016 08.30
+10
moško vojsko ste spustili z lahkoto v evropo, sedaj, ko pa so dejansko prišle družine pa ne morejo čez. žal tudi za njih nimam usmiljenja, ker rinejo v nemčijo se ve po kaj. tud tolk mozga ne premorejo, da Nemčija ne bo mogla futrat pol sveta zastojn!
trimax
04. 03. 2016 08.24
+5
Me prav zanima Ciprasov jutrišni načrt. Verjetno bo v stilu dajte nam 1mrd eur da bomo preživeli naslednji mesec.
Redtka
04. 03. 2016 08.21
+5
Slovenci brez države v lastni DOMOVINI..
SSHanjarDivision
04. 03. 2016 09.19
+1
dej si to grdo sliko dol, ker zgledaš k homo in se tudi tako obnašaš
Redtka
04. 03. 2016 08.18
+16
Mene osebno zanima zakaj LEVIČARJI že 70 let netijo nemir, sejejo sovraštvo in nenehno stigmatzirajo lasten narod Ter se mečejo na gobec in žnable za vsako tujo BARABO..?? Z Marsa se vidi 14 500 brezdomcev, 300 000 ljudi na robu, 125 000 nezaposlenih oni pa že dbve leti uvažajo največje ARABSKE reveže v Slovenijo in jih skrbi ARABCI....To je GENOCID..
Redtka
04. 03. 2016 08.19
+4
Kako že za domače otroke čakalna vrsta in zamaški za SIRCE prednost takoj in zastojn..
platon26
04. 03. 2016 08.23
-2
Glej to je bila svetovna politika glede beguncev! Cela evropa jih sprejema ker jih MORA ker je taka odločitev prišla iz malo višjih mest! Levičar si samo ti v tisti mali prazni glavi!
platon26
04. 03. 2016 08.26
-1
Nisem vedel da je Merklova glavni levičar v EU hahaha
Redtka
04. 03. 2016 08.27
-1
Redtka
04. 03. 2016 08.29
-3
Redtka
04. 03. 2016 08.31
+1
Precej podobna Motor dorferju ali zapitemu Hanžku...kot b bila njihova TETA..
platon26
04. 03. 2016 08.36
+1
Sej ti si tud iz SFRJ pa glej kako se obnašaš hahaha
big_foot
04. 03. 2016 10.04
pa JJ je prefarban komunist... ko Merklca :-)
AceMcCloud
04. 03. 2016 08.17
+16
Če bi oborožil vse mlade moške kateri so zbežali v Evropo, bi ISIS sesuli v enem mesecu. Tu so neki drugi plani, ki nam jih ne povejo.
intimnanega2
04. 03. 2016 08.31
+10
če pa se oborožijo tu v Evropi, pa z lahkoto sesujejo nas
dr.dare
04. 03. 2016 08.15
+5
Kdo pa jim je kriv? Zakaj bi nas to zanimalo? Zaščitijo naj mejo pa ne bo nobenega!