Tujina

V Grčiji še ni mirno

Atene, 21. 12. 2008 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Atenah so se mladi zbrali na kraju, kjer je policist pred dvema tednoma ubil najstnika in v spomin nanj prižigali sveče. Nato pa so spet izbruhnili nemiri.

Dva tedna po tem, ko je policist sredi Aten ustrelil 15-letnega Alexandrosa Grigoropoulosa, se razmere v Grčiji ne umirjajo. Več sto mladostnikov se je namreč po mirni soboti ponoči spet spopadalo s policisti. Vanje so metali molotovke in kamenje, medtem ko so policisti odgovarjali s solzivcem.

Spopadi na ulici pred atensko politehniko.
Spopadi na ulici pred atensko politehniko. FOTO: Reuters

Mladi se zatekajo v poslopja univerz, saj policija vanje nima vstopa. "Tu je več kot 600 študentov. Pritečejo iz poslopja in mečejo različne predmete, nato pa se zatečejo nazaj,“ je dejal nek policist pred atensko politehnično univerzo. Po vsej državi so mladi v najhujših nemirih v zadnjih desetletjih okupirali več šolskih poslopij in univerzitetnih stavb, v Solunu pa so za nekaj časa zasedli tudi kino in radijsko postajo.

Grke je na ulice pognal bes zaradi policijskega nasilja, pa tudi nezadovoljstvo z delom vlade. Visoka nezaposlenost med mladimi, nepriljubljene reforme in posledice krize, ki je zatresla temelje svetovnega gospodarstva, so vse še okrepile.

V dveh tednih nemirov je nastalo za več sto milijonov evrov škode.
V dveh tednih nemirov je nastalo za več sto milijonov evrov škode. FOTO: Reuters

Tako študenti kot sindikalisti so za novo leto napovedali še več zborovanj, analitiki pa so prepričani, da bo nadaljevanje protestov prej ali slej privedlo do padca vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
22. 12. 2008 09.07
Kapitalizem je potreben generalke,vsemu je enkrat konec. Sistem je sistem nobeden ,do zdaj ni bil pravičen,pa ne zaradi ideje ampak zaradi ČLOVEKA.
___
22. 12. 2008 00.58
Le kaj jim ni jasno? Dokler ne postrelijo ali pozaprejo vseh teh bedakov pač bodo dali miru. Če ne vedo kako naj vprašajo kitajce ali ruse, kako se dela s takimi smetmi.
zogby
21. 12. 2008 15.27
Dejte folk EU nima nič pri neredih! Grki se borijo proti lastni vladi ki je nesposobna in skorumpirana! Vsaka članica EU-ja ima samostojno izvršno oblast v državi in druge članice jo lahko le pozivajo k boljšim pogojem,ne morejo pa je prisiliti. Francija ima pa problem z priseljenci ki se niso integrirali v družbo(kar je napaka že v osnovi pred 40 leti,ko so na veliko sprejemali tujce,če že bi jih iz vsaj sorodnih kultur ki bi se lažje in hitreje integrirali!)podobne probleme imajo/bodo imele tudi Italija/španija/Nemčija/VB/Nizozemska
Lagoya
21. 12. 2008 14.48
To je navadno divjanje vandalov zaradi divjanja samega. Tko kot v predmestjih Pariza. 90% je navadnjih kriminalcev ostalih 10% bi pa radi komunizem in anarhijo, sanjaški brezdelneži, kaj hočeš. Poglejte proteste, ki so res nekaj spremenili od naših pred Roško do Beograjskih ko so vrgli Miloševiča. Kje ste tukaj videli molotovke in ostalo uničevanje. Če bi pa Grki radi iz EU, naj izvolijo itak so neto prejemniki. Na žalost je mentaliteta večine prebivalcev v EU južno od črte Barcelona-Milano-Sofija naravnana k obtoževanju in iskanju odgovornosti pri vseh drugih, le pri sebi nikoli.
Black_Panter@mailinator.com
21. 12. 2008 11.27
začela se je revolucija proti bandi kapitalistični NA JURIŠ
dr.psiho
21. 12. 2008 10.08
ja ubica imaš prav...jaz razumem te upornike....dost je take politike ...vrtenja v krogu....čas je za blaginjo in denarja je dovolj ,če se z njim pametno dela.! EU politika pani dosti samostojna ..vsakega idiota podprejo,ki je za neko vojno in kot da se ne ve da vojne stanejo in da po vojni pride kriza! Da ne govorim kaj vse šarajo med takimi vojnami..kradejo...uničujejo...nategujejo...Kje je tukaj policija...smešno vprašanje...in na koncu takih kiksov nobeden ne odgovarja...pač ima diplomatsko imuniteto...kos papirja ,ki ga drugi isti voluhar podpiše...smešno ampak žalostno...po tem takem kar naj podirajo ti uporniki...samo da jih ne proglasijo z drugimi nazivi kakor teroristi...spet isti ljudje ki talajo imunitete,rušijo uničujejo....žalostno...človek je po tem takem še vedno opica...Darvin se je zmotil...
ecoliqua
21. 12. 2008 09.27
Dej nehajte ze nabijat o študentskih uporih in nevem kaj napišite kar se v resnici dogaja ali ste pa pri 24ur tudi plačani iz Evropskega dobička.Zadeva se dogaja ker imajo grki pun Kur...EU in Eura in draginje nesposobnih politikov, ki samo trošijo in neumnosti klobasajo, menegerjev ki pobirajo bajne dobicke in seveda se bojijo prihodnosti,ki nekaže dobro. Lepo držijo celotno zadevo pod krinko v EU ampak zadeva je zelo resna in se bo v Slovenijo preselila naslednje leto ali leto kasneje. Politike je treba spustiti na realna tla vzeti vse priboljške in jim dati povprečno plačo pa naj delajo.