Tujina

V Gazi novo premirje, tik pred tem hudo obstreljevanje

Gaza, 11. 08. 2014 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na območju Gaze je začela veljati nova 72-urna prekinitev ognja. Le nekaj minut pred začetkom premirja je palestinsko gibanje Hamas na Izrael izstrelilo več raket, nadaljevalo pa se je tudi izraelsko obstreljevanje Gaze. Po začetku premirja o kršitvah le-tega ne poročajo.

Nad Gazo se je še nekaj ur pred premirjem vil črn dim.
Nad Gazo se je še nekaj ur pred premirjem vil črn dim. FOTO: Reuters

Na območju Gaze je ob polnoči po lokalnem času začelo veljati novo 72-urno premirje, ki se ga tako palestinska kot izraelska stran držita.

V nasilju je od 8. julija umrlo 1939 Palestincev, večina civilistov, in 67 Izraelcev.

Le nekaj minut pred začetkom premirja je palestinsko gibanje Hamas sicer na Izrael izstrelilo več raket, tudi na Tel Aviv, a poročil o škodi ni. V nedeljo zvečer se je nadaljevalo tudi izraelsko obstreljevanje Gaze. Po poročanju BBC, ki se sklicuje na spletno stran Ynet, je bil pri tem v enem od tunelov na severu Gaze ubit skrajnež.

Samo od konca prejšnjega premirja v petek so izraelska letala zadela več kot 170 tarč v Gazi, umrlo pa je najmanj 19 Palestincev. Hamas in njegove celice pa so nad Izrael izstrelile 136 raket, od teh jih 93 Izrael ni uspel prestreči s protiraketnim ščitom.

Egipt je strani pozval, naj novo prekinitev ognja izkoristita za dosego obsežnega in trajnega premirja. Tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon upa, da bo prekinitev sovražnosti stranema dala novo možnost za dogovor o trajnem premirju, ki bi koristilo civilnemu prebivalstvu in hkrati pomenilo temelj za pogovor o drugih odprtih vprašanjih. Združeni narodi so po njegovih besedah pripravljeni pomagati pri uresničevanju dogovora, ki bi "utrdil mir in prinesel močno potrebno obnovo in razvoj Gaze", je sporočil.

Izraelska delegacija je sicer danes po začetku nove prekinitve ognja v Gazi prispela v Kairo, kjer se že nadaljujejo posredna pogajanja z Palestinci. Strani bosta znova skušali doseči dolgotrajno premirje v Gazi, so sporočile egiptovske in izraelske oblasti. Palestinska delegacija se je že sestala na pogovorih z egiptovskimi posredniki, ki bodo njihove zahteve predali izraelskim pogajalcem, je dejal predstavnik palestinske strani.

Med mrtvimi in ranjenimi v izaelskih napadih na Gazo so tudi številni otroci.
Med mrtvimi in ranjenimi v izaelskih napadih na Gazo so tudi številni otroci. FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drmr1980
11. 08. 2014 17.54
+0
Svoboda Jeruzalemu !!!
.jest
11. 08. 2014 13.41
+4
Sedaj pa že malo pretiravajo s temi premirji. Saj dobro vedo, da ni noben zdržal tri dni.