Tujina

V Fukušimi zaradi sevanja ustavili dekontaminacijo

Tokio, 18. 06. 2011 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci v japonski jedrski elektrarni Fukušima so že po nekaj urah prečiščevanja kontaminirane vode ustavili delo, saj je pri tem močno naraslo radioaktivno sevanje.

Rezervoarji, v katerih je začasno shranjena radioaktivna voda.
Rezervoarji, v katerih je začasno shranjena radioaktivna voda. FOTO: Reuters

Po katastrofi, ki je po potresu in cunamiju 11. marca zajela jedrsko elektrarno v Fukušimi, je družba Tepco, ki upravlja z elektrarno, za hlajenje poškodovanih reaktorjev uporabljala vodo. Porabila naj bi je 110.000 ton, voda pa je zelo radioaktivna in ne sme priti v morje. Zato vodo dekontaminirajo z napravo, ki zmanjšuje vsebnost cezija v vodi, pri tem pa je raven radiacije nepričakovano hitro močno narasla.

Predstavnik družbe Tepco, ki upravlja z elektrarno, pa je povedal, da za zdaj še niso odkrili vzroka za težave, zato tudi še ne morejo napovedati, kdaj bodo lahko z delom nadaljevali. "Vendar menim, da to ne bo trajalo tedne," pojasnjuje predstavnik Tepca.

Sedež podjetja Tepco
Sedež podjetja Tepco FOTO: Reuters

Po poročanju britanske medijske hiše BBC, je sedaj za končanje jedrske krize v elektrarni ključnega pomena, da se primerno shrani radioaktivna voda. Te je za več kot 40 olimpijskih bazenov. Dodatne težave povzroča deževna sezona, saj obstaja nevarnost, da bo voda, ki je shranjena v bazenih, začela prestopati robove bazenov. Strokovnjaki so že v začetku tedna posvarili, da bi lahko voda v bazenih robove prestopila v enem tednu.

Sicer naj bi tri poškodovane reaktorje v elektrarni po načrtih v stabilno stanje spravili do januarja prihodnje leto. Tepco pravi, da je ta cilj še vedno izvedljiv. Kriza je posledica močnega potresa in cunamija, ki sta terjala najmanj 15.280 žrtev, še vedno pa je pogrešanih skoraj 8.500 ljudi.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rony1999
19. 06. 2011 12.02
nosferatu-se popolnoma strinjam s tabo.FOLK,ozrite se mal okrog sebe in zacnite gledati bolj siroko,razmisljajte z svojo glavo in videli boste,da ni vse tako crno-belo,kot vam prikazujejo.Sicer pa,tolk da veste,imajo v USA(Nebraska) ze drugo Fukosimo.Pa lep pozdrav
yarrick
19. 06. 2011 01.04
butnskalca 18.06.2011, 15:29 Točnih meritev skorajda ni za dobiti, ker so agencije pristojne za te reči "trenutno preobremenjene", spletne strani pa "offline"....Sem pa bral nekje, da je na havajih obupen problem zaradi prevelike vsebnosti radioaktivnih elementov v mleku,pa tudi kontinetalne ZDA so dobile ža par pošiljk radioaktivnih delcev..
butnskalca
18. 06. 2011 15.29
a ma kdo kej podatkov kakšno je sevanje u evropi in usa..............
Macyy
18. 06. 2011 15.14
Japonska ima srečo, da jim je razneslo samo 4 reaktorje..Slovenija je pa na robu propada njo je zadela najhujša naravna katastrofa in Nesreča..Pahor, Kresalova in Golubič z svojimi tropi in Majdami so dobesedno opustošičli Slovensko državo od nje je ostalo samo pogorišče.
martinkrpan1
18. 06. 2011 14.36
zakaj ne nardijo krogotok ene te iste vode z vmesnim ohlajanjem?
Puroresu
18. 06. 2011 14.28
mimogrede bi se lahko objavili da gre za MOX reaktor ki je uporabljal zmes plutonija in urana ter da je ob exploziji 600.000 porabljenih palic, ki so bile genialno shranjene nad reaktorjem, frcalo 1km naokrog, a so problem "strokovnjaki" resili hitro tako da so jih na mestu zasuli z zemljo. pa pozabili ste objaviti da je v tokijski vodi ze stroncij, zelo zdravilen in dober za nase zdravje pa se kaj ste pozabili...
black1cat2
18. 06. 2011 14.24
Je že ves čas najbrž zelo visoka vrednost, morda je zdaj še kanček višja... Ampak težko pa je to priznati in povedati resnico... Saj se še vedno nekaj izmotavajo!
nosferatu
18. 06. 2011 14.16
Pa btw, zakaj je vrednost tako hitro tako močno narasla? Poguglajte pretekle jedrske nesreče, ko so razni delavci mešali in centrifugirali tekočine z visoko vsebnostjo radioaktivnih sestavin: če se le za kratek čas v taki tekočini naredi vrtinec, se določen del radioaktivne snovi zgosti na robovih (centrifugalna sila) ter tam nato zaradi prevelike koncentracije pride do miniaturne nuklearne reakcije. Te vode se pač ne sme več mešat, stresat in premikat pa pika. Mogoče bi se jo pa dalo z 20 km dolgo cevjo spumpat direktno v vesolje?
nosferatu
18. 06. 2011 14.09
1. nekateri izmed nas (z zdravo pametjo) smo že pred meseci opozarjali na te zadeve, ki sedaj tudi medijsko počasi prihajajo na dan, pa so nas zmerjali s paničarji in ostalimi izrazi. Kot ponavadi smo imeli mi prav, štala bo postala še krepko hujša, preden bo boljše, pa se lahko vsi optimisti še tako repenčijo o japonskem know-howu in superiorni tehnologiji. 2. Angleški pregovor pravi, da kar gre okoli, pride naokoli (what goes around, comes around), tako da komaj čakam, da bodo pri znancih in otrocih teh oseb, ki tu vztrajno branijo nuklearno energijo ter talajo minuse previdnim, odkrili radiacijo iz Fukushime. Vode se ne da ustaviti, zato je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do tega; me že zanima, kako opravičilo si boste izmislili takrat ;) Lp
big brother
18. 06. 2011 13.33
Obup, katastrofa je tale jederska energija brez meja. Bogi ljudje. Vse zagovornike energije bi bilo treba sedaj poslati naj rešujejo zadevo.
munja1
18. 06. 2011 13.32
Naša vlada je radioaktivna in presega robove