Tujina

Lufthansina stavka ni povzročila večjih nevšečnosti

Frankfurt, 04. 09. 2012 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi stavke kabinskega osebja Lufthanse so morali v Frankfurtu odpovedati 250 vzletov in pristankov, kar je več kot polovica načrtovanih letov. V Berlinu je bilo le nekaj odpovedi, večjih težav pa za zdaj ni niti v Münchnu.

Stavko so napovedali le nekaj ur pred njenim začetkom.
Stavko so napovedali le nekaj ur pred njenim začetkom. FOTO: Reuters

Kabinsko osebje nemškega letalskega prevoznika Lufthansa je končalo stavko v Frankfurtu in Berlinu, v Münchnu pa se je stavka začela ob 13. uri in še traja. V Frankfurtu so morali odpovedati 250 vzletov in pristankov oziroma več kot polovico načrtovanih letov. V Berlinu je bilo nekaj manjših odpovedi, večjih težav pa za zdaj ni niti v Münchnu.

 

Osemurna stavka na največjem nemškem letališču, ki je trajala od 6. do 14. ure, za razliko od petkove opozorilne stavke ni povzročila večjega kaosa. V petek so morali zaradi zmede na letališki ploščadi za krajši čas celo zapreti to ključno evropsko letalsko vozlišče.

Iz Aerodroma Ljubljana so sporočili, da težav zaradi stavke ne pričakujejo, a jih ne morejo popolnoma izključiti. Dogajanje pa natančno spremljajo. Do zdaj zamud ali odpovedi zaradi Lufthansine stavke ni bilo.

Danes je promet na ploščadi tekel bolj ali manj nemoteno, precej manj zmede pa je bilo tudi v letaliških terminalih. Med odpovedanimi leti je bila tudi danes velika večina znotraj Nemčije oziroma Evrope, so pa v družbi preventivno odpovedali tudi nekaj medcelinskih letov, da bi se tako izognili morebitni zmedi. Bolj mirno je bilo na berlinskem letališču Tegel, kjer je stavka trajala od 5. do 13. ure. Odpovedali so le nekaj letov. Večjih težav ne pričakujejo niti na münchenskem letališču, kjer se je enajsturna opozorilna stavka začela ob 13. uri. V Lufthansi tako načrtujejo, da jim bo uspelo izpeljati tri četrtine od načrtovanih 450 letov v tem obdobju.

Družbi je uspelo veliko potnikov preusmeriti na druge lete, a veliko potnikov se vseeno sooča s težavami. Prizadeti so predvsem turisti, ki se odpravljajo na septembrski oddih v tople kraje. Kljub povečani gneči pred Lufthansinimi okenci pa večjega kaosa zaenkrat ni.

Odpovedani leti
Odpovedani leti FOTO: Reuters

Stavko napovedali šest ur pred njenim začetkom

Stavkajoči
Stavkajoči FOTO: Reuters

Sindikat Ufo, ki združuje velik del okoli 19.000 članov kabinskega osebja, vodstvo družbe jezi predvsem z načinom napovedovanja stavke. Sindikat je tako podrobnosti današnjih stavkovnih dejavnosti predstavil v noči na torek, šest ur pred začetkom stavke. V Lufthansi opozarjajo, da je to skrajno nepošteno do potnikov.

Kabinsko osebje Lufthanse si prizadeva za petodstotno zvišanje plač za 15 mesecev z začetkom letošnjega januarja. Pri tem se sklicujejo na dejstvo, da so tri leta njihove plače mirovale. Nasprotujejo tudi uporabi začasnega kabinskega osebja.

Za stavko so se odločili, potem ko so pogajanja z vodstvom družbe pretekli teden propadla. Trenutna ponudba vodstva nemškega letalskega prevoznika naj bi bila zvišanje plač za okrog 3,5 odstotka.

V sindikatu opozarjajo, da v primeru nadaljevanja neomajne drže vodstva tudi po današnji stavki krajevno in časovno omejene stavke ne bodo imele več smisla ter da bodo morali uresničiti grožnje o splošni stavki kabinskega osebja. V sredo pa ta po navedbah vodje sindikata Nicoley Baublies še ni verjetna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

expost
04. 09. 2012 10.34
+5
leti na "kratke in srednje proge"? kaj je to kakšna nova olimpijska disciplina? pa kdo vam to prevaja??? nesposobneži! predlagam, da proge nadomestite z "dosega" ali "doleta", če že ne mislite napisati kaj drugega.
bublika
05. 09. 2012 09.15
+2
Pa dobro je tako npr. športna dficiplina1000 km z oviramo.