Tujina

V francoskem Calaisu bodo zgradili štiri metre visok zid, da bi preprečili tihotapljenje na tovornjake

Calais, 07. 09. 2016 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še ta mesec nameravata Francija in Velika Britanija začeti graditi kilometer dolg in štiri metre visok zid v Calaisu. Postavili ga bosta na obeh straneh glavne ceste, ki vodi do pristanišča. S tem želita preprečiti, da bi prebežniki še naprej skakali na cesto in se tihotapili na tovornjake.

Migranti skačejo na tovornjake v Calaisu.
Migranti skačejo na tovornjake v Calaisu. FOTO: Reuters

Britanski minister za priseljevanje Robert Goodwill je potrdil, da bodo v francoskem Calaisu začeli graditi velik zid. S tem nameravajo preprečiti, da bi se begunci in migranti še naprej tihotapili na tovornjake, ki potujejo v Veliko Britanijo.

Štiri metre visok zid, ki bo stal 2,27 milijona evrov, je del skupnega 20 milijonov evrov težkega 'varnostnega načrta' Velike Britanije in Francije. Zgrajen bo iz gladkega betona, da ga bo težko preplezati.

Ugotovili so namreč, da ograje, ki so jih postavili, ne zaležejo. Prebežnikom se še vedno uspe prebiti čez ograjo in se povzpeti na tovornjake.

Približno kilometer dolg zid ob glavni dovozni cesti do pristanišča za trajekte bodo začeli graditi predvidoma še ta mesec, končali pa do konca leta. Postavili ga bodo na obeh straneh ceste, da bi zaščitili tovornjake in druge avtomobile. Prebežniki namreč pogosto na cesto mečejo kamne, nakupovalne vozičke in celo hlode, da ustavijo vozila, nato pa splezajo nanje ter se tako pretihotapijo na Otok.

Načrt je že naletel na številne kritike lokalnih prebivalcev, ki so ga poimenovali kar 'veliki zid Calaisa'. Človekoljubni delavec Francois Guennoc, ki deluje v begunskem taborišču v Calaisu, je dejal, da zid ne bo rešil ničesar. "Če postavite zid kjerkoli na svetu, bodo ljudje našli način, da ga bodo zaobšli. Gre za zapravljanje denarja," je dejal. Humanitarci ob tem opozarjajo, da bodo poskusi prebežnikov, da se prebijejo na drugo stran, postali še bolj nevarni, tihotapci pa bodo zahtevali še več denarja od tistih, ki se bodo želeli podati na tvegano pot.

Tudi avtoprevozniki se strinjajo, da je zid slabo zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Namesto tega bi težavo veliko bolje odpravili s povišano varnostjo na cestah v okolici Calaisa, poudarjajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3