Tujina

V Franciji slovo od duhovnika, žrtve džihadistov

Rouen, 02. 08. 2016 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na javni spominski slovesnosti v Rouenu na severu Francije so se poslovili od 85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela, ki sta ga grobo umorila islamistična napadalca, potem ko sta v cerkvi zajela več talcev.

Umorjeni duhovnik
Umorjeni duhovnik FOTO: AP
V gotsko katedralo v Rouenu se je danes stisnilo okoli 2000 žalujočih, še nekaj sto jih je spominsko slovesnost spremljalo prek ogromnega zaslona pred cerkvijo. Dogajanje poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi, policija je pregledovala torbe in nahrbtnike navzočih.

Vrsta klopi je bila rezervirana za prebivalce kraja Saint-Etienne-du-Rouvaray, bližnjega industrijskega mesta, kjer sta dva džihadista priljubljenemu duhovniku Jacquesu Hamelu med darovanjem maše prerezala vrat.

Pred oltarjem so postavili krsto s truplom Hamela, prekrito z belim blagom, kot je običajno za pogrebe duhovnikov. "Smrt očeta Hamela je bila podobna smrti Kristusa, bil je nepravično obsojen in usmrčen," je sporočila nadškofija.

Mašo je daroval rouenski nadškof Dominique Lebrun ob navzočnosti marsejskega nadškofa Georgesa Pontierja, ki vodi francosko Rimskokatoliško cerkev. Politično delegacijo vodi notranji minister Bernard Cazeneuve, ki je pristojen tudi za vodenje dialoga z religijami.

Hamela bodo sicer pokopali kasneje na manjši slovesnosti, v krogu družine. Kje bo pokopan, javnosti ni znano.

Pogreb umorjenega duhovnika
Pogreb umorjenega duhovnika FOTO: AP

19-letni Abdel Malik Petitjean je skupaj s prav tako 19-letnim Abdelom Kermichem pred tednom dni v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray za talce zajel duhovnika, tri nune in dva vernika. Duhovniku sta prerezala vrat, trije drugi talci pa so bili ranjeni.

Umor priljubljenega duhovnika je sicer povzročil šok in ogorčenje, a tudi pozive k verski enotnosti in skupni obsodbi nasilja. Številni muslimani v Franciji so se v nedeljo v znak solidarnosti s katoliki tako udeležili maš v cerkvah, francoska islamska skupnost pa je po napadu muslimanske vernike pozvala k duhovnemu bratstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3