Tujina

Wikileaks o dokumentih, ki so jih objavili hekerji: Dvomimo, da je Macronova ekipa hitrejša od nas

Pariz, 06. 05. 2017 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na spletu se je znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih z vdori v elektronsko pošto visokih predstavnikov Macronovega političnega gibanja Naprej ukradli hekerji. Macronova ekipa opozarja, da gre za lažne dokumente, ki naj bi zasejali dvom in dezinformacije, Wikileaks pa sporoča: do zdaj nismo našli lažnih materialov, zelo dvomimo, da je Macronova ekipa hitrejša od nas.

Francoski predsedniški kandidat Emmanuel Macron je bil v petek pozno zvečer tarča "velikega in usklajenega" hekerskega napada, s katerim naj bi napadalci skušali vplivati na izid predsedniških volitev ta konec tedna. Na spletu se je znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih hekerji ukradli pred nekaj tedni.

Macron je bil tarča hekrskega napada.
Macron je bil tarča hekrskega napada. FOTO: AP

Macronova ekipa je sporočila, da so dokumente, objavljene na spletu malo pred polnočjo, hekerji pridobili pred več tedni z vdori v elektronsko pošto visokih predstavnikov Macronovega političnega gibanja Naprej (En Marche).

Te dokumente naj bi objavili skupaj z lažnimi dokumenti z namenom "zasejati dvom in dezinformacije", opozarja Macronova kampanja. Po njihovem mnenju gre za poskus destabilizacije francoskih predsedniških volitev, podobno kot naj bi hekerji skušali vplivati na izid lanskoletnih volitev v ZDA.

Do napada je prišlo ob zaključku zadnjega dne predvolilne kampanje sredinskega Macrona in skrajno desne Marine Le Pen. Macron v javnomnenjskih raziskavah vodi,  zadnje so mu pripisovale okoli 62-odstotno podporo, medtem ko bi Le Penova lahko računala na okoli 38 odstotkov glasov.

Wikileaks: Dvomimo, da je Macronova ekipa hitrejša od nas

Povezavo do spornih dokumentov je na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim objavila spletna stran Wikileaks. Kot so zapisali, gre za deset tisoče elektronskih sporočil, fotografij in prilog, čeprav za objavo naj ne bi stali oni. Dokumente naj bi objavil posameznik ali skupina pod imenom Emleaks.

Pri Wikielaks so poudarili, da gre za okoli devet gigabajtov dokumentov. Kot so poudarili, sami v njih doslej niso našli lažnih materialov. "Zelo dvomimo, da je Macronova ekipa hitrejša od nas," so še dodali ob tem.

Ker v Franciji danes velja volilni molk, so sicer francoske oblasti medije posvarile pred objavljanjem vsebine dokumentov. Francoska volilna komisija je ob tem dodala, da gre večinoma najverjetneje za lažne dokumente in opozorila, da je širjenje lažnih informacij kaznivo.

V luči incidenta se je komisija danes sestala na posebnem srečanju, po katerem je ponovila ostro opozorilo. "Širjenje takšnih podatkov, ki so bili nezakonito pridobljeni in so bili zelo verjetno pomešani z lažnimi informacijami, mora biti označeno kot kaznivo dejanje," so sporočili.

V političnem gibanju Naprej so medtem v izjavi tik pred polnočjo poudarili, da dokumenti kažejo na "običajno delovanje predsedniške kampanje" in da je vse "zakonito". Gibanje Naprej in podjetje za informacijsko varnost Trend Micro sta že konec aprila potrdila, da je bilo gibanje tarča napada hekerske skupine Pawn Storm. Zahodni strokovnjaki ocenjujejo, da je ta skupina povezana z ruskimi obveščevalnimi agencijami, Rusi pa naj bi stali tudi za vdori v računalnike ameriške demokratske stranke pred lanskimi ameriškimi predsedniškimi volitvami.

Na dogajanje se je odzval tudi še aktualni francoski predsednik Francois Hollande in obljubil, da bo incident dobil epilog. "Vedeli smo, da tekom predsedniške kampanje ta tveganja obstajajo, saj se je podobno dogajalo drugod. Nič ne bo ostalo brez odziva," je poudaril. "Pustiti moramo, da se odvije preiskava," je dodal. Ob tem pa je poudaril, da ne more oceniti, ali je šlo res za poskus destabilizacije volitev, kot trdi Macronov tabor.

Jutri bo jasno, kdo bo zasedel predsedniški stolček v Franciji: Le Penova ali Macron?
Jutri bo jasno, kdo bo zasedel predsedniški stolček v Franciji: Le Penova ali Macron? FOTO: AP

Poslanka se je zgrudila in umrla na odru

Francoska socialistična poslanka Corinne Erhel se je v petek zgrudila na odru, ko je nagovarjala Macronove privržence, in umrla, so danes sporočili iz socialistične stranke.

Erhelova naj bi kot zadnja nagovorila množico, zbrano na predvolilnem shodu v mestu Plouisy zahodni Franciji, ko se je nenadoma zgrudila. 50-letnico so prepeljali v bolnišnico, kjer pa so jo razglasili za mrtvo.

"Poslanka je bila od leta 2007 popolnoma predana svojemu delu v parlamentu, medtem ko je ostala blizu ljudem," je ob tem sporočil predsednik Hollande.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Volivci na francoskih čezmorskih ozemljih že na voliščih

S petkom se je zaključila skoraj dvotedenska predvolilna kampanja, v kateri sta francoska predsedniška kandidata s povsem drugačnima vizijama bila pogosto kaotičen in vnet boj za glasove volivcev. Pomembno vlogo pri pridobivanju glasov v zadnjih dneh naj bi med drugim odigralo edino soočenje med kandidatoma, v katerem se je v sredo po oceni gledalcev bistveno bolje odrezal Macron, medtem ko naj bi bila Le Penova preveč napadalna.

Med kandidatoma že danes izbirajo prebivalci francoskih čezmorskih ozemelj. Volijo na Francoskih Antilih, v Gvajani, v severnoameriškem arhipelagu Saint-Pierre et Miquelon ter v Francoski Polineziji. Svoj glas lahko oddajo tudi francoski volilni upravičenci v ZDA in Kanadi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
07. 05. 2017 10.05
Dobesedno daš življenje za lewake!
Jimi1
07. 05. 2017 09.26
-1
Zanimivo,kako se je mora!a peniti ta socialistka proti lepenki,da jo je ,a herza zagrabilo in je odšla na pregled k sv.Petru. sedaj ko je njihova opcija popolnoma za vozila EU,dolgoročno tudi penjenja na odru več ne bodo dolgo pomagala.prihaja,kar sem pred letom napovedal,samo čas je se vprašanje, do kdaj je mozno volilce za nosove voditi...
kaslc 1
06. 05. 2017 22.53
+6
kva jamrajo a ni demokracija?
kaslc 1
06. 05. 2017 22.45
-3
dobra reklama,pa se svecko prizgat pa bo
Al83
06. 05. 2017 22.19
+5
Levičarji so se pač po desetlejih kritja in ščitenja, ki jim ga dajejo mejn stream mediji, toliko ulenili, da več ne gledajjo kaj delajo in zato pridejo njihovi zloćini na internet.
nightangel
06. 05. 2017 22.14
+20
Na koncu se tako ve da bo zmagal ta Rotschildov podtaknjenec,ker drugače padejo vsi načrti v vodo.
tron3
06. 05. 2017 21.43
+10
Macrona je pač tipični predstavnik novega reda, jasno se ve, da je voden iz Amerike, ki dela štalo po vsem svetu, vendar si pa bodo morali hamburgerčki postaviti samo eno vprašanje zakaj rabiš samo dve raketi pa njihove obljubljene dežele ni več, poglejte Andrejeva prelomnica je dolga 1300 kilometrov, pa ni hudiče da jo ena raketa ne bi zadela, ne glede na protiraketni ščit, jasno posledice so znane zahodne obale ni več, potem pa še vsem znani park, kjer je ognjenik, če pa še tam dodaš zadetek, pa Amerike več ni, če je kdo ranljiv in v nevarnosti je to potem Amerika.Američani pač imajo vojno doktrino, z avioni priletiš zbombadiraš vse uničiš pa nič ne dobiš, ker si s kopensko vojsko nikamor ne upajo.
Vrhovni
06. 05. 2017 21.47
+11
Macrona podpira edino Clintonova zgubaška opcija, Trump ga ne.
tron3
06. 05. 2017 21.59
+4
Pametnajkoviči, ki ste mi dali minus, v J. Koreji so sedaj postavili raketni ščit, sedaj pa umikajo kopensko vojsko, jasno, ker se bojijo smrtnih žrtev med vojaki, bodo raje če bodo sploh, z letalonosilk in s svojih oporišč na Tihem oceanu štalo delal, po Korejskem polotoku, ker politiki vedo, če bodo žrtve med vojaki, potem bodo imeli hude proteste po ameriških mestih, pač Vietnamski sindrom je še vedno živ.
BildiTheEmperor
06. 05. 2017 21.34
+2
To je tako kot če bi na volitvah med Hitlerjem in Mussolinijem, levaki z vsem srcem navijali za Mussolinija.
srebrnibreg
06. 05. 2017 21.35
+4
Mussolini vsaj ni sežigal otrok torej je bil boljši od vašega idola.
BildiTheEmperor
06. 05. 2017 21.38
-3
Vaš socialist je namreč totalno pogorel že v startu. Otroke so pa sežigali tvoji.
trumpet2018
06. 05. 2017 21.47
+3
dolfe bi hitro porihtal tele šoferje in kemike, ne bi imeli niti prilike voziti po pločniku ali kaj podobnega
srebrnibreg
06. 05. 2017 21.54
+2
Dolfi in njegove ti častiš ne jaz. Kar 1,5 milijona jih je končalo v pepelu. Res si lahko ponosen na sebe in svojega idola, da takega in takšne zagovarjaš.
BildiTheEmperor
06. 05. 2017 21.57
+0
ni res. tisto so sežigali mrtve ki jih je pokončal tifus. žive so pa sežigali in pokopavali tvoji
trumpet2018
06. 05. 2017 22.02
+5
Hitler ni moj idol, niti ga ne zagovarjam. mislil sem samo to, da je bil na določenih področjih zelo učinkovit.
srebrnibreg
06. 05. 2017 22.02
+0
Žive so tudi tvoji iz živih mater rezali in ne laži, da so imeli tifus, ker je to bil samo izgovor.
srebrnibreg
06. 05. 2017 22.03
+0
Dokler boš na strani koruptivnega zgagarja boš tudi na strani Dolfija, ker je tudi on njegov pristaš.
trumpet2018
06. 05. 2017 22.10
+1
za prave leve skrajne fashiste ti ni treba iskati daleč, samo poglej si antifo. samooklicani anti fashisti so v resnici skrajno levi fashisti,zame so to v bistvu domači teroristi , samo v zadnjih dneh so v zda nekaj ljudi napadli z noži, napadajo in pretepajo pa v glavnem Trumpove privržence, posnetkov na youtubi kolikor hočeš, dokazov kolikor hočeš, aretacije itd.
BildiTheEmperor
06. 05. 2017 22.11
+3
trumpet2018
06. 05. 2017 22.19
+2
itak, že ime pove vse : National Socialism. skrajno levi. srebrni, sem ti dal en plus, da ne boš spet jokal :)
LuckyBastardo
06. 05. 2017 21.31
+2
Mislim, kako nekdo zavaja tukaj, na kakšne karte se zanašajo
Vrhovni
06. 05. 2017 21.31
-1
Macrona ujeli na veliki laži, Na spletu se je znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih z vdori v elektronsko pošto visokih predstavnikov Macronovega političnega gibanja Naprej ukradli hekerji. Macronova ekipa opozarja, da gre za lažne dokumente, ki naj bi zasejali dvom in dezinformacije, Wikileaks pa sporoča: do zdaj nismo našli lažnih materialov, zelo dvomimo, da je Macronova ekipa hitrejša od nas.
trumpet2018
06. 05. 2017 21.42
+9
kdaj pa še ni bil globalist in Rotshschildov inplant lažnivec. prej verjamem wikileaksu kot pa sluzavemu Macronu, ki je lažnivo obtožil na javni tv Le penovo da je ekstremistka in da je nestrpna do naših dragih beguncev. jaz osebno mu ne verjamem niti besede, sem videl v debati, za kakšnega ćloveka gre, podlasica, da ji ni para
krtofl
06. 05. 2017 21.55
-1
Tara29
06. 05. 2017 21.21
-18
Upam, da bo zmagal Macron.
hohoho
06. 05. 2017 21.40
-7
LLLEPI
06. 05. 2017 22.43
+5
Laki je malo nervozan
06. 05. 2017 21.03
-9
Upam,da zmaga Macron,na forexu sem v petek pred zaprtjem odrpl long pozicije na euro/usd,CAC,DAX.Mislim,da bo v ponedeljek zjutraj konkreten denar na računu.
lodz68
06. 05. 2017 21.13
+1
za vsak primer kupi tablete proti glavobolu....če ne bo denarja,ker ga ne bo,forex ....joojj....
Laki je malo nervozan
06. 05. 2017 20.59
-4
Francozi niso degenerirani američani.Še ne zaenkrat.
nightangel
06. 05. 2017 22.10
+1
Saj zato ker imajo tako pametne politike pa imajo tam že islamsko enklavo.
LLLEPI
06. 05. 2017 22.47
+5
Tudi mi napredujemo v tej smeri raketa je ze postavljena
Salamandros
06. 05. 2017 20.39
+8
EU bo ostala kolonija ZDA pod vodstvom Macrona. Bo pa v prihodnosti velika vojna v vsakem primeru, saj se bo EU enkrat hotela osvoboditi iz krempljev Amerike in Izraela.
srebrnibreg
06. 05. 2017 20.42
+2
Je bil Macron na obisku v Ameriki ali Le Penova?
Sara Rebek
06. 05. 2017 21.09
+6
Macronu ni treba obiskati američanov saj je v nenehnem stiku z njimi. Saj je bil R
Sara Rebek
06. 05. 2017 21.12
+11
Rothschildov bančnik .do volitev ne bi prišel če ga ta banda ne bi podpirala in finanirala.
Sara Rebek
06. 05. 2017 21.12
+5
SEJBOBOL
06. 05. 2017 20.35
+5
Širjenje takšnih podatkov, ki so bili nezakonito pridobljeni ( PA SO LAHKO RESNIČNI SEVEDA ) in so bili zelo verjetno pomešani z lažnimi informacijami, mora biti označeno kot kaznivo dejanje," so sporočili.
SEJBOBOL
06. 05. 2017 20.36
+4
Torej resnice nikakor ne moreš videti ali slišati .... Nezakonito je pač vse kar NE DAŠ SAM in pri tem še priznaš ....
trumpet2018
06. 05. 2017 21.02
+8
24 ur namigujejo , da wikileaks objavlja lažne dokumente in informacije, verjetno to sklepajo po sebi, wikileaks ima neomadeževan 10 letni ugled, tudi pri nedavnem Cia vault 7 leak-u se je izkazalo, da gre za resnične dokumente, vse verificirano. Pri Macronu gre za prestrežene maile, fotografije , dokumente. to se da hitro ugotoviti, če so dokumenti resnični, ali pa gre za lažne dokumente. treba bo še malo počakati, če pa Macron izgubi, to nobenega ne bo več zanimalo
trumpet2018
06. 05. 2017 21.16
+5
za 24 ur seveda ni sporno, da so oni sami pred volitvami v zda objavljali lažne ankete (lažni dokumenti) in lažne informacije. ko pa sumijo da to počne nekdo drug, je pa to kar naenkrat kaznivo dejanje, zdaj pa razumi to, če moreš :)
KardinaIFrancRodeVKristusu2
06. 05. 2017 20.32
+32
Zakaj ne objavite vsebine dokumentov Wikileaks, ki dokazujejo Macronove povezave s CIA in elitami iz ozadja?..... So vam šefi iz ZDA spet prepovedali poročati o Wikileaks dokumentih?.....
Sara Rebek
06. 05. 2017 21.15
+8
KardinaIFrancRodeVKristusu2
06. 05. 2017 20.29
+14
Putin heroj!.... Putin odloča, kdo bo predsednik, tako v ZDA, kot v Franciji..... Putin, najvplivnejši mož na svetu, naš slovanski heroj!!!!!
Kollerik
06. 05. 2017 20.53
+5
da, heroj neodvisnih raziskovalnih novinarjev....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
06. 05. 2017 21.03
+5
Izstop iz EU in ustanovit Slovansko Unijo, kateri bo vladal Putin..... Postali bomo svetovna velesila pod vodstvom našega slovanskega heroja Vladimirja Vladimiroviča Putina!!!!!
komir10
06. 05. 2017 21.12
+1
Kollerik
06. 05. 2017 21.55
-1
ker nor folk.... eni za amere, drugi za ruse.... nihče pa zase, za svojo EU... :))
tron3
06. 05. 2017 20.21
+9
Slovenci smo res narod samomorilcev, zakaj, kdor verjame vsaj eno besedo, ki jo izgovorijo slovenski politiki, da se razumemo to velja za VSE, ne glede na barvo ali politično prepričanje, istočasno dela tudi samomor.
komir10
06. 05. 2017 21.14
-4
trumpet2018
06. 05. 2017 20.02
+7
najverjetneje gre za lažne informacije in širjenje lažnih dokumentov naj bi bilo kaznivo? hahaha, verjetno jih mora najprej pregledati CNN, da ugotovi če so sploh za v javnost, potem nam jih pa lahko samo oni raztolmačijo,ker kao samo oni imajo to pravico, mi bedaki namreć ne smemo brati tajnih dokumentov, objavljenih na wikileaksu. hahahaha većje bedarije pa še nisem bral. tipični CNN-ovi idiotizmi
NiVzdevka76
06. 05. 2017 19.55
Šampanjc se bo pil.... :))))