Tujina

V Franciji aretirali Norvežana, ki je bil v stiku z Breivikom

Pariz, 16. 07. 2013 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kristianu Vikernesu, obsojenemu morilcu iz Norveške, je Breivik poslal kopijo manifesta s peklenskim načrtom. Zaradi nakupa štirih pušk se je policija odločila, da ga aretira.

Na 1500 straneh manifesta je Breivik opisoval načrtovano križarsko vojno proti muslimanom v Evropi, ki naj bi jih bilo mogoče premagati le s krvavo državljansko vojno.
Na 1500 straneh manifesta je Breivik opisoval načrtovano križarsko vojno proti muslimanom v Evropi, ki naj bi jih bilo mogoče premagati le s krvavo državljansko vojno. FOTO: Reuters

Po zadnjih informacijah so v mestecu Corrèze na jugozahodu Francije aretirali neonacista, ki naj bi bil sodeloval z norveškim množičnim morilcem Andersom Behringom Breivikom, ki prestaja 21-letno zaporno kazen zaradi umora 77 ljudi. Gre za Kristiana Vikernesa, prav tako obsojenega morilca iz Norveške, ki mu je Breivik po besedah tožilca poslal kopijo manifesta s peklenskim načrtom. "To je bilo izhodišče preiskave," so potrdili pristojni in dodali, da so se za aretacijo odločili, potem ko so spoznali, da je njegova žena pred kratkim kupila štiri puške. Žena naj bi imela dovoljenje za nakup orožja, a preiskovalcem se je zdelo tveganje preveliko. "Pojavili so se sumi, da bi lahko omenjena oseba izvedla nasilna dejanja," so policisti utemeljili aretacijo. Nemudoma so izvedli hišne preiskave, v katerih so iskali orožje in eksploziv.

Kdo je Kristian Vikernes?

Kristian Vikernes, ki se je ukvarjal s heavy metal glasbo in pisanjem, je bil po poročanju tujih medijev leta 1994 obsojen zaradi umora. V Oslu je Norvežan do smrti zabodel nekega moškega, obtožen pa je bil tudi požiganja cerkva. Iz zapora so ga izpustili leta 2009, nato pa se je z ženo in tremi otroki preselil v Francijo.

Kot poročajo tuji mediji, je Vikernes na svoji spletni strani razglabljal o omenjenem manifestu, a je kritiziral Breivikov morilski pohod, saj se ni strinjal s tem, da je streljal na nedolžne Norvežane.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddevil
16. 07. 2013 20.33
-2
breivika so pomoje mediji ocrnili treba bi blo videt koga je pobil...mislim ubit glih ne ma zaprt in pobrat nakradeno bi jim pa blo terba...
dannyer
16. 07. 2013 19.45
+5
mediji vedno nekaj takega naredijo da bi ljudem oprali možgane vedno kader je kaj domnevno nestrpnega tako da to staro propagandistko foro še voham.
dannyer
16. 07. 2013 19.43
+1
hm dejstvo je da brejvik in mi nismo prvi zanetili ta odpor.ampak so ga oni sami z stalnimi grožnjami hvaljenjem in dejanji sej evropa se počasi zbuja upam da ne prepozno
Gašper Blaži? 1
16. 07. 2013 19.13
-1
A je svoje šibice prodajal?
irreligious
16. 07. 2013 19.07
+4
Vikernes ni niti neonacist niti ni povezan z Breivikom. Močno tudi dvomim da je pripravljal kak "teroristični napad". Očitno so ga aretirali zaradi tega ker je žena povsem zakonito kupila orožje...
appollyon
16. 07. 2013 17.36
+10
Zanimivo je to da neke neoanciste in black metalce zapirajo še preno storijo zločin, neke jihadiste ki pa non stop širijo svojo sovražno idejo pa ščitite in jim gradite jaslice!
kim llsung
16. 07. 2013 19.02
-3
Dokler pomagajo Ameriki jih scitijo,ko jih pa Amerika ne potrebuje vec,potem se pa zacne lov ala Osama...
Opiate
16. 07. 2013 15.55
+11
Res 24ur..... Varg sploh ni sodeloval z Breivikom, se javno ga je kritiziral zaradi tega kar je naredil... sam me pa cudi da niste zapisali satanista.... zanimiv :)) In se nekaj novinar B.G.... Kristian Vikernes ali Varg (Burzum) je žanersko black metal ne pa heavy metal... Pa da plačo za dizinformiranje dobivas mi je tut zanimiv :))
BigLebowski
16. 07. 2013 14.32
+5
Sklanja se "z otroki"....