Tujina

V Evropskem parlamentu bo več evroskeptikov

Bruselj/Ljubljana, 26. 05. 2014 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na volitvah v Evropski parlament je na ravni EU zmagala Evropska ljudska stranka, sledijo ji socialisti, v Franciji in Veliki Britaniji pa so slavili evroskeptiki, ki se zavzemajo za izstop iz Evropske unije. V Franciji že izredni sestanek vlade.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker FOTO: Reuters

V Evropskem parlamentu bo tudi po teh volitvah še naprej imela največ poslancev Evropska ljudska stranka (EPP). Glede na zadnje neuradne rezultate naj bi imela 212 poslancev, sledijo socialisti (S&D), ki naj bi imeli 186 poslancev, liberalci (Alde) 70 sedežev, Zeleni 55, Evropski konservativci in reformisti 44 sedežev in družena levica 43.

Najvišja je bila udeležba v Belgiji in Luksemburgu, kjer je glas oddalo 90 odstotkov volilnih upravičencev. Na Danskem je volilo dobrih 56 odstotkov volivcev, v Nemčiji pa slabih 48 odstotkov.

Nepovezanih poslancev je 38, evroskeptična Evropa svobode in demokracije naj bi dobila 36 sedežev, 67 pa je novoizvoljenih poslancev, ki za zdaj niso pridruženi nobeni od uveljavljenih političnih skupin v odhajajočem parlamentu, kažejo delni rezultati, objavljeni na spletnih straneh Evropskega parlamenta.

EPP je tako po sicer še neuradnih in začasnih podatkih izgubil več kot 60 sedežev. Vodja stranke Jean-Claude Juncker vztraja, da je večina volivcev glasovala za to, da so del Evrope. "Ekstremistična desnica, ravno nasprotno kot so poročali nekateri mediji, ni zmagala teh volitev," je dejal. Juncker, ki je glavni kandidat za prihodnjega predsednika Evropske komisije dodaja, da bodo imeli v parlamentu proevropsko večino.

Kandidaturo za predsednika komisije je napovedal tudi Martin Schulz (S&D). "Naslednji predsednik mora pridobiti absolutno večino v Evropskem parlamentu in brez dogovora s socialisti večine ni," je opozoril.

Evroskeptiki vse močnejši

V Franciji je zanimivo največ glasov pobrala skrajno desna stranka Nacionalna fronta, ki jo vodi Marine Le Pen. "Ljudje so spregovorili glasno in jasno. Nič več si ne želijo, da bi jim vladali tisti zunaj naših meja, s strani evropskih komisarjev in tehnokratov, ki niso izvoljeni. Želijo si biti zaščiteni pred globalizacijo in spet vajeti naše usode vzeti v svoje roke," je dejala.

Marine Le Pen po zmagi na volitvah.
Marine Le Pen po zmagi na volitvah. FOTO: Reuters

Njena stranka je glede na neuradne rezultate dobila 25 sedežev v parlamentu, kar je v primerjavi s tremi sedeži, ki jih je stranka imela v dosedanjem mandatu, izjemen rezultat.

Francoski premier Manuel Vallas je rezultate opisal kot evroskeptični potres. Predsednik Francois Hollande je zato že sklical izredni sestanek vlade. Vallas pa je že včeraj dejal, da rezultat volitev kaže potrebo po izpeljavi reform, ki jih niso izvajale tako desne, kot leve vlade. "Tudi minute več ne moremo izgubiti," je dodal.

Tudi v Veliki Britaniji je zanimivo slavila evroskeptična stranke Ukip Nigela Farageja. Ta je ob razglasitvi zmage dejal, da se z njegovo zmago neizbežno končuje evropska integracija. Tudi skrajna levica je v evropskem parlamentu pridobila nekaj sedežev, še najbolj pa zahvaljujoč grški stranki Siriza in Združeni levici v Španiji.

Nigel Farage
Nigel Farage FOTO: Reuters

V Grčiji pa slavi skrajna levica. Stranka Siriza je namreč dobila 26 odstotkov glasov in vodi pred vladajočo Novo demokracijo premiera Antonisa Samarasa, ki naj bi prejela 23 odstotkov glasov. Tretja najmočnejša stranka je neonacistična Zlata zora, ki jo je podprlo devet odstotkov volivcev.

V Nemčiji zamga unije, uspešni tudi evroskeptiki

V Nemčiji je sicer zmagala unija CDU/CSU, ki bo imela po novem 34 poslancev v parlamentu, a je to zanjo najslabši rezultat od leta 1979, odkar potekajo volitve v Evropski parlament. Okrepili pa so se socialdemokrati (SPD), ki so dobili 27 mandatov.

Zelo zadovoljni so bili po drugi strani v nedeljo zvečer v lani ustanovljeni evroskeptični stranki Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se zavzema za opustitev evra in vrnitev nemške marke, zaostrovanje politike do priseljencev in referendume o evropskih vprašanjih. Na svojih prvih evropskih volitvah so namreč prejeli sedem odstotkov glasov (7 mandatov).

V Nemčiji sicer tokrat prvič na evropskih volitvah ni bilo triodstotnega praga, potrebnega za vstop v parlament, saj ga je ustavno sodišče lani odpravilo. Na ta račun so evropske poslance tokrat dobile tudi manjše stranke. Odmevata predvsem mandata, ki sta ju pridobili neonacistična stranka NPD in pa satirična stranka Stranka (Die Partei).

Poleg omenjenih dveh bo po enega evropskega poslanca po novem imelo še pet malih nemških strank - Piratska stranka, Svobodni volivci, Stranka za zaščito živali, Družinska stranka in Ekološko-demokratska stranka.

HDZ zmagal na Hrvaškem

Na Hrvaškem je zmagala desna koalicija sedmih strank na čelu s HDZ, ki je osvojila dobrih 41 odstotkov glasov na volitvah za Evropski parlament na Hrvaškem in bo imela šest od enajstih hrvaških evropskih poslancev. Levosredinska vladna koalicija je osvojila slabih 30 odstotkov glasov, kar ji prinaša štiri poslanske sedeže v parlamentu.

Zanimivo pa je, da je dobrih devet odstotkov dobila stranka ORaH (Trajnostni razvoj Hrvaške), s tem pa je dobila eno poslansko mesto v Evropskem parlamentu. Slabih sedem odstotkov hrvaških volivcev je podprlo skrajno desno koalicijo Zveza za Hrvaško. 

Evropski parlament podoben slovenskemu

Profesorica s katedre za analizo politik in javno upravo na ljubljanskem FDV Danica Fink Hafner pravi, da se Evropski parlament polarizira in postaja podoben slovenskemu. Zdi se namreč, da se oblikujeta dva bloka in prvič v novejšem času lahko govorimo o tem, da se Evropski parlament nekoliko polarizira, je dejala. "Če sem nekoliko ironična, bi lahko rekla, da Evropski parlament po razdrobljenosti glede na nekatere ideološke razlike, po teženju v dva bloka postaja bolj podoben slovenskemu," je dejala.

Izpostavila je tudi možnosti za oblikovanje koalicijskih povezav. Čeprav se tako trenutno zdi, da je zmagovalec EPP, bi lahko socialisti v povezavi z, denimo, liberalci, zelenimi in Združeno levico, zbrali več glasov kot EPP v povezavi s sorodnimi skupinami, je menila Fink Hafnerjeva.

Kot zelo pomembno pa vidi tudi pridobivanje podpore skrajnih strank v parlamentu. Njihov delež po njenih besedah presega deset odstotkov, kar da velja za "mejo zmogljivosti normalnega strankarskega sistema, da prebavi skrajno politično skupino".

Poleg tega bi lahko to imelo vpliv na politiko EU na več področjih, med drugim na področju migracij ter odnosa do ljudi iz drugih delov sveta, ki iščejo boljše življenje v EU, pa tudi pri vprašanju, ali bomo v prihodnje imeli več ali manj Evrope, je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
27. 05. 2014 13.10
+2
Nevski ima čisto prav, vse velesile tega sveta stremijo k temu, da svetu vlada peščica bogatašev , ostalo so pa reveži in sužnji. Torej, ekstremistične stranke niso zaželjene v Bruslju, tudi Angelo to skrbi. Verjetno imamo samo dve možnosti, Ali zmagajo bogati, Ali pa ekstremistri pripeljejo do nove svedtovne vojne!
ONniON
26. 05. 2014 22.50
+2
v sosedni bogati avstriji je bila volilna udeležba med nižjimi v eu , 27 % mislim , 3. mesto so pridobili svobodnjaki, zanimivo
nevski
26. 05. 2014 22.57
+5
Zmaga euroskeptičnih strank v Veliki Britaniji in Franciji ter drugih bogatih državah EU jasno kaže, da nočejo več dajati denarja v nenasitni Bruselj in za berače na vzhodu in jugu EU. Ne smemo pozabiti, da so te bogate države nekdanje kolonialne sile, kjer je cel svet delal zanje in ne oni za druge. Kaj tukaj ni jasno?
ONniON
27. 05. 2014 16.01
nevski
27. 05. 2014 21.04
Velika Britanija in Francija sta bili največji kolonialni sili. Nizozemska je bila tudi kolonialna sila, Danska prav tako, čeprav manjša (Grenlandija). Kolonije so imele še Španija, Portugalska, Belgija, Nemčija in Italija. Jedro EU predstavljajo kolonialne sile.
ONniON
26. 05. 2014 22.48
+4
Čehi niso navdušeni nad evropsko idejo , imajo svojo valutoo
JE-BI-GA
27. 05. 2014 10.25
+3
Kdaj pa mi dobimo tolar nazaj, meni tudi ne štima ta evropski papir, ki je s pomočjo politike iz nas naredil reveže !!!!!!!!!!!!!!
Erik432
27. 05. 2014 11.23
+4
Kaj pa vem ... po mojem vsak papir dela iz nas reveže, saj banke za vsako transakcijo kasirajo obresti, ne glede na to ali je to tolar, euro ali dolar. Pa tudi pokritja v realnih dobrinah nima nobena valuta ... v vseh primerih je to zgolj papir. Poslanstvo denarja bi naj bilo poenostavljenje izmenjave realnih dobrin ... obresti pri tem nimajo kaj iskati, saj porušijo osnovno idejo. Ko bodo banke postale servis ljudem, brez zaračunavanja obresti, bo svet spet urejen. Saj zato pa plačujemo davke skupnosti (državi), da za nas uredi osnovne procese za skupno sobivanje in razvoj družbe, a ne ?
nevski
26. 05. 2014 21.31
+5
Vzpon euroskeptikov je pričakovan, saj je EU povsem izgubila kompas. Vzpon nacizma pa je veliko večji problem. Kot sem že pred meseci povedal, prihod nacizma na oblast v Ukrajini s pomočjo Zahoda pomeni tudi vzpon in prihod nacizma na oblast v Evropi. Bolj, ko se bo EU širila no nove beraške države, hitreje bojo nacisti prišli na oblast. Kdo bo tarča nacistov, pa ni potrebno razlagati.
abigail
26. 05. 2014 22.46
+1
Naiskreni
28. 05. 2014 07.56
si je treba začet gradit en židocvrt... :)
dannyer
26. 05. 2014 21.18
+10
pridem k tebi domov potem ti bom pa vsiljeval pogoje v tvoji hiši . kako bi se ti mislil ,eu je napaka.
Erik432
27. 05. 2014 12.55
+1
Ideja unije sama po sebi ni slaba, saj omogoča sodelovanje ... iz sinergije sodelovanja pride tudi večja blaginja ... po mojem ni težava v napačni ideji, pač pa kvečjemu v napačni realizaciji ideje ... če je prišlo do napačne realizacije nekega projekta pa je pač kriv "človeški faktor" ... v tem primeru so to v prvi vrsti volilci, ki vedno padejo na finto levo/desno, namesto da bi se odločali po kriteriju dolgoročno dobro/slabo. "Bad guy-ji" pa pač izkoristijo to nesposobnost pravilnega odločanja volilcev. Saj je vedno tako v življenju. Ni ga sistema, ki bo ljudem dal blaginjo, če ljudje niso dorasli temu sistemu.
aghr
26. 05. 2014 20.16
+1
Vzpon skrajne desnice ne pomeni nič dobrega za prihodnost. Če je še en od neonacistov prišel v evropski parlament. Krize sploh ne bo konec, če bodo ljudje hlapčevali takim podlim skrajnežem.
dannyer
26. 05. 2014 21.16
+8
ne imajo prav svoboda državi z samo odločanjem ne pa da ti odločajo ne demokratične institucije če bo že počilo bo počilo zaradi eu faš. eu mora pasti ali se spremeniti nazaj na unijo in nič več evro šengen komisije parlamenti to je farsa .
Dogo Argentino
26. 05. 2014 19.44
+3
Rešitev za Evropo je, da Veliko Britanijo izklučijo iz Evropske Unije, saj so oni eni navadni zdraharji znotraj unije...
KlubPravilnoPretepenihŽena
26. 05. 2014 20.15
+4
tako je Britanija je destruktivni faktor, saj ne morejo trpeti podrejenega položaja, ker imajo še vedno v zavesti, da so imperij iz 17 stoletja, tako kot Turki
Krta?a 21
26. 05. 2014 19.24
+5
Me pa zanima kaj je nasprotje evroskeptikov? Evrodiktatorji?
abigail
26. 05. 2014 19.50
+3
Garbin Garbini
26. 05. 2014 13.57
+8
očitno zgleda,da sem moderatorju trn v peti,da mi briše komentarje... rezultati so znani in ljudje,ki so šli na volišča,so glasovali,da se v europi ničesar ne spremeni...edino kar se bo spremenilo,bo to,da bo do nekatere eu države postale še bolj bogate,tiste,ki so pa revne pa še revnejše...tisti volilci,ki so ostali doma pa po mojem mnenju podpirajo klerofašistično politiko,ki nam jo vsiljuje eu...sami smo si krivi,šli bi na volišča in oddali svoj glas proti taki eu,ki jo poznamo danes...ta pa je nevzdržna,ki podpira samo kapital in izkoriščanje delavskega razreda...za konec pa še eno razmišljanje,ki verjetno drži,da gospa merkel in vse desne stranke podpirajo hitlerjeve sanje o združeni europi,ki sloni na kapitalu in bogastvu posameznih elit,ki strumno podpirajo klerofašistične ideje,kako evropo zasužnjit in podjarmit v imenu kapitalizma...bojim se,da navadnim smrtnikom poberejo še tiste pravice,ki so nam ostale...ni kaj,ZGODOVINA SE PONAVLJA...
Krta?a 21
26. 05. 2014 18.54
+4
Zal jim nikoli ne bo jasno....ropanje se nadaljuje....vse do kotalecih glav.....
abigail
26. 05. 2014 19.55
+4
In točno se vidi, kdo je v vrhu EU piramide: Belgija in Luxemburg. Očitno imajo od EU največ koristi. Nekaterim se že svita, da to nikamor ne pelje. Med njimi ni naših politikov in njihovih dementnih volilcev. Jaz sem šla na volitve prečrtat vse kandidate in napisat evroskeptično mnenje, hehe. Ne vem, kam so zabeležili moj glas?
Gavrane20
26. 05. 2014 20.42
+4
Volitve ? kaj so volitve ? volitve so farsa ki ti mece pesek v oci da kao imas ti moznost nekoga izvolit .. ti clovek moj nimas minimalne moznosti teli tm gor bojo sli prek vsega za svoje interese edini res nacin da naredis kaj na bolje je da se udelezis mnozicnih protestov katere mormo narediti in izgnati vse in enega ven
abigail
26. 05. 2014 22.43
+1
Gavrane crni, hehe, saj se strinjam, in sem bila tudi na protestih. Kot vidiš, tudi ni bilo posebnega učinka. Spremembo sistema bo potrebno doseči na drug način. Morda počasi, z dvigovanjem zavesti, z ignoriranjem in zmanjševanjem avtoritete politikov? Si predstavljaš, da se naslednjih volitev ne bi udeležil niti en sam samcat človek? Nemogoče, čeprav bi to lahko najbolj temeljito spremenilo sistem...
Garbin Garbini
26. 05. 2014 13.50
+10
boj se tistega,ki podpira takšno eu politiko,ki jo imamo sedaj...če politiki mislijo samo na kapital in bogastvo posameznikov,je nekaj hudo narobe v njihovih glavah,ker evropska unija izgublja stik z realnostjo in očitno jim ni mar za ljudi v njej...ljudje smo samo številke,ki nas na prefinjen način izkoriščajo,da se bogati bogatijo,revni pa životarijo in se borijo za preživetje...nič jamrat,ker smo si sami krivi,da je tako...in če se ozremo nazaj v zgodovino,lahko ugotovimo,da se zgodovina ponavlja in nam kaže vse indice dogajanja pred drugo vojno,ko so zmagale tiste stranke,ki so takratno evropo pahnile v morijo...zgleda,da je ljudem vseeno v kakšni evropi živijo...današnji evropi se gre,da se vzpostavi na prvo mesto kapital in izkoriščanje ljudi za majhno plačilo,med tem pa nam ukinjajo pravico do dostojnega življenja...
dannyer
26. 05. 2014 13.26
+17
"Ljudje so spregovorili glasno in jasno. Nič več si ne želijo, da bi jim vladali tisti zunaj naših meja, s strani evropskih komisarjev in tehnokratov, ki niso izvoljeni. Želijo si biti zaščiteni pred globalizacijo in spet vajeti naše usode vzeti v svoje roke," je dejala. čisto prav ima zato ker se ne postiš da biti vsiljevali zakone tisti ki niso izvoljeni si ekstremist .škandal 2014 so zaznamovane volitve v katerem so si stranke privoščile žaliti z ekstremiste . zato bodo pa dobili še večji minus .
devlon
26. 05. 2014 11.17
-5
evroskeletniki
BlokiranZaradi24urFašizma
26. 05. 2014 10.53
+2
Tudi jaz sem skeptičen do EU. Taka kot je na dolgi rok ne more obstati. Nujno moramo ustanovit Združene Države Evrope! Malim interesnim skupinam nesposobnih nacionalnih politikov, je treba pristriči peruti in jih odstavit od korita z javnim denarjem.
dannyer
26. 05. 2014 13.32
+10
ti nimaš vseh pik .zde je grožnja za suverene države za jezik kulturo ,svobodo itd ti podpiraš nekaj kar je kaznivo .skrajnež
BoarischMB
26. 05. 2014 19.37
+2
Vsako ljudstvo samo takrat prezivi, ko samo hoce...ce ne, pa ga druga ljudstva ali nova v seme asimilirajo...umetna ljudstva, ki imajo vec razlicnih tock kot skupnih, pa nemoreje obstajat in lih to so te narodi, ki jih nacionalne drzave ustvarjajo s tem, da vsakega prislega zelijo asimilirat in mu nadajo z drzavljanstvom tudi narodno pripadnost...zal neki Somalijc iz afrike nebo nikoli Madzar, tak kot Anglez ne Malezijc...eno je integracija, drugo je prisilna asimilacija...prvega ne izvajajo dobro, drugega pa boljse da nebi, ker nakonci nedobis ne enega in ne drugega...boljse, da imajo svojo kulturo in so na svojem enem mestu, kot pa da se zeli nekaj skupaj dajati, kar se nemore...razlicne civilizacije tezko skupaj spravis...posebaj pa tezko drzavo vodis, ce nobena civilizacija nima vodstva in potemtakem je tudi vprasanje integraccije oz prihaja do sporov civlizacij in njihovih kulturnih zakono in razumevanje le teh...malo logike in takoj ugotovis, da gre nas svet v napacno smer in v samounicenje, predvsem nase civilizacije, ki je zgleda visek dosegla in s tem degeneracijo.
AlternativeFacts
26. 05. 2014 10.34
+3
Tisto, kar vi prodajate kot evroskeptike, so v bistvu populisti najslabše sorte. Evroskeptiki poskušajo EU obrniti na bolje, teli , katere vi nazivate euroskeptiki pa jo želijo uničiti.
abigail
26. 05. 2014 20.02
+1
Aja, na kakšen način jo pa skušajo obrniti na bolje? Z ekonomskim kolonializmom in z določanjem milijonskih kazni za prepočasi uvedene zapovedane ukrepe, s preplačevanjem nekaterih nesposobnežev, ki jih izvolimo v EU parlament...? Verjamem, da niso vsi evroskeptiki tudi dosledno pozitivni in napredni, vendar EU, takšna kot je, nima več nikakršne svetle prihodnosti. Po mojem mnenju je ni bilo videti že niti ob vstopu Slovenije, pa še temnejša postaja...
KlubPravilnoPretepenihŽena
26. 05. 2014 10.20
+8
Konec europe se začenja, sedaj bodo v Kijevu dobili nov zagon za vojno proti Rusiji
jan.k94
26. 05. 2014 10.33
+5
Krta?a 21
26. 05. 2014 18.55
+2