Tujina

EU: Ne potujte na ogrožena območja

Bruselj, 27. 04. 2009 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu je evropskim državljanom zaradi izbruha gripe odsvetovala potovanja na najbolj prizadeta območja.

Zaradi izbruha smrtonosne prašičje gripe je evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu evropskim državljanom danes odsvetovala potovanja na najbolj prizadeta območja, popotnike pa pozvala, naj bodo pozorni na morebiten pojav simptomov okužbe s prašičjo gripo in naj v tem primeru nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.

Evropska komisija je sklicala zasedanje zaradi izbruha prašičje gripe v Mehiki.
Evropska komisija je sklicala zasedanje zaradi izbruha prašičje gripe v Mehiki. FOTO: Reuters

Osebno bi se poskušala izogniti nepotrebnim potovanjem na območja, s katerih poročajo o izbruhih prašičje gripe, saj s tem minimiziramo tako osebno tveganje kot tudi nevarnost prenosa okužbe na druge ljudi, je v videonagovoru v Bruslju danes dejala komisarka. Kot je še opozorila, vzbujajo bolezni, kot je okužba s smrtonosnim virusom ptičje gripe H1N1, posebno zaskrbljenost, saj se lahko hitro razvijejo v "globalni izziv", še posebej zaradi hitrih in pogostih mednarodnih potovanj.

Zato je treba biti po besedah komisarke v tovrstnih primerih še posebej natančen in preudaren pri ocenjevanju trenutne situacije in pri razumevanju mehanizmov prenašanja virusa, ocenjevanju potencialne nevarnosti zdravju ljudi in uporabi morebitnih cepiv ali protivirusnih zdravil.

V ZDA kritični do opozorila

Evropska komisija je sicer že od petka v stiku z vsemi članicami EU, Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), Evropskim centrom za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC), predstavniki EU v Mehiki, ZDA in Kanadi ter Centrom za spremljanje nalezljivih bolezni (CDC) v ZDA.

Kot je poudarila komisarka, poskušajo uporabiti vse v preteklosti vzpostavljene informacijske kanale in mehanizme ter izkoristiti vse izkušnje, pridobljene v podobnih situacijah v minulih letih, na primer v boju proti ptičji gripi.

V ZDA so se medtem že kritično odzvali na poziv evropske komisarje, naj se ljudje izogibajo nepotrebnih potovanj v ZDA in Mehiko. Vodja CDC Richard Besser je dejal, da ta poziv ni bil na mestu, saj se je vseh 20 primerov ptičje gripe, ki so jih doslej potrdili v ZDA, končalo srečno in brez večjih zapletov. Je pa Besser priznal, da tudi v ZDA pričakujejo resnejše primere okužbe in "morebitne smrti".
 

Komisija spremlja dogodke v zvezi z gripo

Barroso
Barroso FOTO: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes poudaril, da komisija skrbno spremlja razvoj dogodkov v zvezi s prašičjo gripo – tako notranje v sodelovanju z državami članicami EU kot mednarodno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Za zdaj je nevarnost javnemu zdravju, ki jo predstavlja izbruh bolezni, omejen na ameriško celino, je zatrdil.

Tudi švedski zunanji minister Carl Bildt, katerega država bo junija prevzela predsedovanje EU, je danes zatrdil, da razlogov za paniko v Evropi ni. "Počakajmo, da oblasti in tisti, ki se zares spoznajo, opravijo svojo oceno situacije," je poudaril Bildt. Nemčija je danes prav tako opozorila svoje državljane, naj ne potujejo na območja, kjer se je pojavil virus prašičje gripe.

Pozivi k dobro usklajenemu odzivanju

O ptičji gripi so danes zaradi nujnosti razmer govorili tudi zunanji ministri EU v Luksemburgu. Več držav članic je danes pozvalo EU, naj dobro uskladi odzivanje na tveganja. "Ključno je uskladiti politike," je dejal podpredsednik češke vlade v odstopu Alexandr Vondra.

Vondra je tudi dejal, da EU za zdaj ni podala usklajenih priporočil glede potovanja svojih državljanov na ogrožena območja. Zunanji ministri EU so o tem razpravljali tri dni pred izrednim zasedanjem ministrov EU za zdravje na to temo, ki bo v četrtek, predvidoma v Luksemburgu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
27. 04. 2009 23.26
Saj pravim, ostanite doma!
dolzvlado115
27. 04. 2009 18.36
ogi7 NI PANIKE.
ogi7
27. 04. 2009 18.27
inks,če pa hodiš samo v dalmacijo,pa pazi,da ne dobiš zeeeelo nalezljivo okužbo,ki se ji pravi, praznadenarnica Baje je zelo nalezljiva tam.....
dolzvlado115
27. 04. 2009 17.28
HODIM SAMO V DALMACIJO.TKO DA.
malimax
27. 04. 2009 17.26
No revezev sicer ne bo prizadela ker tako ne morejo potovati tja ker je predrago, ce pa kak bogatin tja sili pa naj gre.
bnam 2707
27. 04. 2009 16.37
Jaz takega mnenja ne delim z njimi.Evropa ni izjema,ravno zaradi ogromne fluktuacije prebivalstva.To ni šala.