Tujina

Kam izginjajo mladoletni begunci? Tihotapci z ljudmi vedno bolj prebrisani, sistem pa tak, da njihova dejanja celo podpira

Beograd, 25. 02. 2016 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./AP
Komentarji
0

V Evropi je po podatkih Europola izginilo že več kot 10.000 begunskih otrok, ki so se na tvegano pot v Evropo podali samostojno. Ti mladoletniki so lahke žrtve tihotapcev z ljudmi, ki jih silijo v prostitucijo in druga kriminalna dejanja. Srbski aktivisti in humanitarci opozarjajo, da sistem, ki ga imamo, 'dobesedno podpira tihotapljenje otrok'.

Po podatkih Europola je v Evropi izginilo že več kot 10.000 begunskih otrok, ki so se na tvegano pot podali brez spremstva odrasle osebe. Za številne policija sumi, da so padli v roke trgovcev z ljudmi, ki mladoletnike silijo v prostitucijo in suženjstvo. Kot poroča AP, je po lanskem novembru število mladoletnikov, ki se na pot v Evropo odpravijo samostojno, skokovito naraslo. Po podatkih Unicefa, otroci predstavljajo kar 40 odstotkov vseh begunskih oziroma migrantskih prihodov. Med 62.000 migranti in begunci, ki so januarja vstopili v Grčijo, je bil skoraj vsak tretji mladoletnik brez spremstva, poroča AP.

Mladoletniki, ki se na pot podajo samostojno, so pogosto žrtve tihotapcev z ljudmi.
Mladoletniki, ki se na pot podajo samostojno, so pogosto žrtve tihotapcev z ljudmi. FOTO: AP

"Mnogi nimajo denarja, da si plačajo pot, zato tihotapcem obljubijo, da bodo pot 'odslužili', ko pridejo na ciljno destinacijo. To pomeni, da so neke vrste dolžniki in da bo nekdo terjal ta dolg, nihče pa ne ve, kaj vse bodo morali narediti za poplačilo tega dolga," pravi Jelena Hrnjak, članica srbske organicazije ATINA, ki pomaga žrtvam trgovine z ljudmi.

Hrnjakova opozarja, da je ogromno teh mladoletnikov prisiljenih v prostitucijo in kriminalna dejanja, veliko pa jih je "izginilo iz sistema". Radoš Đurović, ki vodi azilni center v Srbiji, je za AP dejal, da so metode tihotapljenja mladoletnikov vedno bolj kompleksne. "V bistvu je tako, da cel sistem dobesedno podpira tihotapljenje otrok," je oster Đurović. "Kmalu za tem, ko prispejo v kampe in nastanitvene centre, jih pokličejo. Večinoma so to tihotapci, včasih pa jih pokličejo tudi njihovi domači, ki jim naročijo, da naj pokličejo določeno osebo, ki jim bo organizirala pot naprej," pravi Đurović.

Po podatkih Unicefa, otroci predstavljajo kar 40 odstotkov vseh begunskih oziroma migrantskih prihodov.
Po podatkih Unicefa, otroci predstavljajo kar 40 odstotkov vseh begunskih oziroma migrantskih prihodov. FOTO: AP

Čez mejo jih tihotapci najpogosteje spravijo tako, da jih priključijo lažnim družinskim članom, to pa oblastem povzroča precejšnje težave, saj je zaradi pomanjkanja dokumentov in zaradi uporabe lažnih dokumentov težko dokazati, ali so resnično v sorodu. Edini pravi in zanesljiv način bi bila DNK-analiza. "Ker ne poznamo dobro njihovega jezika, ker se v določeni državi zadržujejo le kratek čas, se soočamo z zelo zelo temačnim morjem težav in ne moremo ustaviti tihotapljenja otrok," pravi Đurović.

Nekaj mladoletnikov, ki se podajo na zelo nevarno pot v Evropo, vendarle uspe ubežati tihotapcem. Večinoma gre za mladoletnike, ki so jih starši poslali na pot v upanju, da bodo v Evropi našli delo, in jim stroške poti tudi plačali. Žal pa je še vedno ogromno otrok, ki so jih že na začetku poti ločili od staršev in jim različne organizacije pomagajo pri iskanju svojih sorodnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3