Tujina

V Ekvadorju in na Kitajskem brez čudeža

Quito, 17. 10. 2010 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./U.Z.
Komentarji
2

Po nesreči v enem od ekvadorskih rudnikov, v kateri so okoli 150 metrov pod zemljo ostali ujeti štirje rudarji, prihajajo prve slabe novice. Dva rudarja so namreč našli mrtva. Tudi na Kitajskem je vse manj upanja za preživele.

V rudniku v Ekvadorju so od petka zasuti štirje rudarji. Na krilih nedavne uspešne akcije reševanja zasutih rudarjev v Čilu so mnogi upali na čudež tudi v tem primeru. Vendar se to žal ni zgodilo.

Kot danes poročajo tuji mediji, so reševalci našli trupli dveh od štirih rudarjev, dva pa še vedno pogrešajo. Življenje sta izgubila vodja rudnika Walter Vera in Paul Aguirre, poroča ekvadorski medij El Ciudadano. Vera je sicer brat Angela Vere, ki ga skupaj s Pedrom Mendozo še vedno pogrešajo, poroča CNN.

pred rudnikom v Ekvadorju
pred rudnikom v Ekvadorju FOTO: Reuters

Rudarje pogrešajo od zgodnjih jutranjih ur v petek, nahajali pa naj bi se na globini približno 150 metrov. Gre za rudnik zlata v bližini kraja Portovelo na jugu Ekvadorja. Rudnik je v lasti podjetja Minesadco.

Predstavnik ekvadorskega ministrstva za naravne vire Jorge Espinoza je v petek ocenil, da imajo ujeti rudarji dovolj zraka za pet do šest dni. Kaj se je v rudniku pravzaprav zgodilo, pa zaenkrat še ni znano.

Vse manj upanja za preživele na Kitajskem

Medtem so v kitajskem rudniku v osrednji provinci Henan našli še pet novih trupel, s katerimi je število umrlih rudarjev naraslo na 26. Reševalci se še vedno borijo, da bi dosegli 11 ujetih, a možnosti za njihovo preživetje so zelo majhne, je povedal Du Bo, namestnik vodje reševalcev. "Sodeč po mojih dosedanjih izkušnjah, se bodo zadušili ali pa jih bo pokopal premogovniški prah, zato veliko možnosti nimajo,“ je dejal.

Kot je znano, je v času nesreče pod zemljo delalo 276 rudarjev. 239 se jih je rešilo.

Preiskava je pokazala, da se je pri eksploziji sprostilo 173.500 kubičnih metrov plina in da je pri tem nastala taka sila, da bi lahko v jamo vrglo več ton premogovniškega prahu. Za katero vrsto plina gre, niso pojasnili, običajno gre za metan. Premogovniški prah pa je eksploziven.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
17. 10. 2010 12.40
žalostno..na Kitajskem državni mediji sploh ne poročajo o nesreči,ker so zadnjič prenašali akcijo iz Čila,pa se zdej bojijo da bo narod zahteval reševanje...
Aa1A
17. 10. 2010 12.03
Pompa ne bo.........