Tujina

FOTO: Egiptovski predsednik po napadu IS razglasil izredno stanje

Kairo, 09. 04. 2017 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./STA/A.I.
Komentarji
3

V eksploziji v koptski cerkvi v mestu Tanta na severu Egipta je umrlo najmanj 29 ljudi. Le nekaj ur kasneje je odjeknilo še blizu cerkve v Aleksandriji. Tam je umrlo najmanj 16 oseb. Odgovornost za oba napada je prevzela Islamska država, egiptovski predsednik je razglasil trimesečno izredno stanje.

V eksploziji v koptski cerkvi v mestu Tanta na severu Egipta je umrlo najmanj 29 ljudi, še okoli 80 je bilo ranjenih, poroča BBC. Eksplodiralo je med mašo, ko je bilo na cvetno nedeljo v cerkvi polno ljudi. 

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ahmed Abu Seid je na Twitterju že ocenil, da je šlo za teroristični napad. "Terorizem je v Egiptu znova udaril, tokrat na cvetno nedeljo," je dejal in dodal, da gre za dejanje proti vsem Egipčanom, ne le proti koptskim kristjanom.

Napad je že obsodil tudi papež Frančišek, ki za naslednji mesec načrtuje obisk Egipta.

Egiptovska policija je sicer območje okoli cerkve zaprla in ga preiskala ali morda ni kje še kak eksploziv.

Egiptovski predsednik Abdelfatah el Sissi je po poročanju Reutersa vojski že ukazal, da varuje najpomebnejše infrastrukturne objekte in razglasil trimesečno izredno stanje.

El Sissi je obtožil države, ki pa jih ni poimenoval, da povzročajo nestabilnost v Egiptu. "Egipčani se borijo s podtikanji in trudom nekaterih držav ter terorističnih organizacij, da nas vržejo s tira."

Cerkev Mar Gerges v Tanti, ki leži v delti Nila, je po navedbah egiptovskih medijev največja krščanska cerkev v regiji in v času napada je bilo v njej veliko ljudi.

"Videl sem dele trupel in zlomljene sedeže. Toliko krvi je bilo vse naokrog, nekaterim je manjkala polovica telesa. Prve tri vrste v cerkvi so bile uničene," je dejal pretreseni Nabil Nader, ki je bil v cerkvi. 

Moški sedi pred cerkvijo po napadu v Tanti.
Moški sedi pred cerkvijo po napadu v Tanti. FOTO: AP

Nato še eksplozija v Aleksandriji

Le nekaj ur zatem je odjeknilo še blizu cerkve v Aleksandriji. "Po dosedanjih podatkih je bilo v napadu, ki je odjeknil pred koptsko cerkvijo svetega Marka, 16 ljudi ubitih, 35 pa ranjenih," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Egiptovsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je napad v Aleksandriji izvedel samomorilski napadalec, ki je želel vstopiti v cerkev. Ko mu je policija to preprečila, se je razstrelil.

Mašo na cvetno nedeljo, ki so jo obhajali v cerkvi, je sicer vodil koptski papež Tavardos II. Predstavnik koptske cerkve je sporočil, da je papež cerkev zapustil pred eksplozijo.

Guverner province Ahmad Deif je za Nile News povedal: "Ali je nekdo podtaknil bombo ali pa se je nekdo raztrelil."

Odgovornost prevzela Islamska država

Odgovornost za oba napada je prevzela Islamska država. "Pripadnika Islamske države sta izvedla napada na cerkvi v Tanti in Aleksandriji," je skupina sporočila prek svoje tiskovne tiskovne agencije Amak.

Napad so že obsodili številni, med njimi tudi papež Frančišek, ki za naslednji mesec načrtuje obisk Egipta. "Molim za mrtve in ranjene in sem v duhu z njihovimi družinami ter vso skupnostjo," je dejal papež.

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da "je žalostno slišati o terorističnem napadu na ameriškega zaveznika." Na Twitterju je Trump še zapisal, da ima popolno zaupanje v egiptovskega predsednika Abdelfatah el Sissija: "S situacijo bo opravil kar se da dobro."

Manjšina koptskih kristjanov sicer predstavlja približno deset odstotkov med okoli 90 milijoni prebivalcev Egipta.

Napadi na Kopte so se okrepili po letu 2013, ko je egiptovska vojska odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Kopti so tedaj to odstavitev podprli.

Posebej smrtonosen napad na koptske kristjane je bil decembra lani, ko je v napadu na koptsko cerkev umrlo 30 ljudi. Odgovornost za ta napad je tedaj prevzela džihadistična skupina Islamska država.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1