Tujina

Letalski napad ali napad z morja?

Port Sudan, 06. 04. 2011 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V napadu v bližini pristaniškega mesta Port Sudan sta umrla dva človeka. Po mnenju nekaterih naj bi šlo za letalski napad, drugi pa pravijo, da so raketo izstrelili z ladje. Sudanski zunanji minister za napad obtožuje Izraelce.

Razbitina avtomobila bombe
Razbitina avtomobila bombe FOTO: Reuters

V napadu na avtomobil v bližini pristaniškega mesta Port Sudan sta včeraj umrla dva človeka. Policija je sporočila, da bi lahko šlo za napad z morja, državni mediji in lokalni vladni uslužbenci pa menijo, da je za napad krivo tuje letalo.

Priče, ki so bile na kraju dogodka, so povedale, da je bil avtomobil uničen in da so v njem videli trupli dveh potnikov. "Raketa, izstreljena iz neznanega vira, je najverjetneje zadela vozilo," je povedal predstavnik policije Ahmed Al Tahmi. Raketo so najverjetneje izstrelili z ladje v Rdečem morju, je še dodal.

Predstavnik lokalnih oblasti Ahmed Tahir je dejal, da je neznano letalo preletelo sudanski zračni prostor in izstrelilo raketo, ki je zadela vozilo. Letalo naj bi priletelo iznad Redečega morja in odletelo v isti smeri, je še dodal Tahir. Sudanski Medijski center, tiskovna agencija, povezana s sudanskimi varnostnimi organi, je sporočila, da je vojska na napad odgovorila s streljanjem, vendar letala niso zadeli.

"Slišali smo tri glasne eksplozije," je povedal vir iz Port Sudana. "Šli smo pogledat, kaj se dogaja, in priča nam je povedala, da je videla dva helikopterja, ki sta letela mimo."

Predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Yigal Palmor obsodbe sudanskega zunanjega ministra ni želel komentirati.

Tahir je dejal, da sta žrtvi napada potovali z letališča v mesto, ko je bil avtomobil zadet. Eden od mrtvih potnikov je Sudanec brez zvez z islamisti ali vlado.

Sudanski zunanji minister Ali Karti je za napad, v katerem sta umrla dva človeka, obtožil Izrael, dejal pa je tudi, da ima Sudan pravico reagirati na napad.

''Absolutno gre za izraelski napad,'' je dejal novinarjem. Po njegovih besedah je Izrael napad izvedel zato, da bi uničil možnosti za umik Sudana z ameriške liste držav, ki podpirajo terorizem. Washington je po januarskem referendumu začel postopek za umik Sudana z omenjene liste.

Izraelsko zunanje ministrstvo ni hotelo komentirati trditev Kartuma.

To ni edini skrivnostni napad v sudanski vzhodni pokrajini ob Rdečem morju. Januarja 2009 je neznano letalo zadelo konvoj domnevnih tihotapcev z orožjem. Po nekaterih domnevah naj bi napad izvedli Izraelci, da bi ustavili orožje na poti v Gazo.

Lokalni mediji so poročali tudi o napadu v bližini sudansko-egiptovske meje, v katerem je bilo ubitih 119 ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
08. 04. 2011 15.23
Nekej bi blo hudo narobe če muslimani nebi vsaj enkrat tedensko obtožil Izrael, ki je takih bednih obtoževanj že vajen!!!! Državni terorizem je tudi v priemru ko država ve in celo sodeluje v uvozu orožja v državo ki ima embargo na orožje pa zato nič ne stori!!!
Misija1
06. 04. 2011 21.13
@BogatunLOL: Pred tovjimi samooklicanimi parimi leti, v Sudanu ni bilo ne duha ne sluha o referendumu. Tako kot je Martian rekel, referendum je stekel Januarja, odcepitve pa se zdaj ni bilo. Tako Sudan ostaja samo SUDAN.
Martian
06. 04. 2011 19.29
BogatunLOL POL PA TI PODATKE DOBIVAŠ Z ZAMIKOM PAR LET!!!! ---- HAHAHAHHA..pa to je noro..cel SVET ve,da je bil referendum Januarja letos in da je odcepitev Južnega Sudana napovedana za 9.julij..seveda če bo šlo vse po sreči...ampak ti morš tle pametovati in se delati vsevedneža...v resnici pa NIMAŠ POJMA O POJMU!!!
BogatunLOL
06. 04. 2011 17.00
Martian 06.04.2011, 15:49 -3 BogatunLOL Kot veš, je prišlo do MIRNE RAZDRUŽITVE!!! --- kje ti vidiš kakšno razdružitev????očitno imaš spet neke podatke,kateri meni niso znani... po mojih podatkih še vedno obstaja samo ena država in to je Sudan....razdružitve ni bilo še nobene...edino kar je bilo,je bil referendum..... POL PA TI PODATKE DOBIVAŠ Z ZAMIKOM PAR LET!!!!
Martian
06. 04. 2011 15.49
BogatunLOL Kot veš, je prišlo do MIRNE RAZDRUŽITVE!!! --- kje ti vidiš kakšno razdružitev????očitno imaš spet neke podatke,kateri meni niso znani... po mojih podatkih še vedno obstaja samo ena država in to je Sudan....razdružitve ni bilo še nobene...edino kar je bilo,je bil referendum.....
tinetone
06. 04. 2011 15.23
napad 24-ih kur...
hot-shot69
06. 04. 2011 15.03
BogatunLOL Predsednik je pustil razdružitev, samo pred tem so pa vladni vojaki z njegovim blagoslovom 10 let bombardirali upornike, posiljevali ženske in ugrabljali otroke. In tak MUSLIMAN kot je, v Darfurju dovoljuje genocid arabskih milic nad MUSLIMANSKIM prebivalstvom. Samo v tem primeru ne gre za rasizem, saj so ljudem na zahodu vbili v glavo, da je rasizem možen samo kadar črnce zatira belec.
BogatunLOL
06. 04. 2011 14.12
Martian 06.04.2011, 12:07 0 Izrael in Južni Sudan so veliki zavezniki...tko da je normalno da Izrael kdaj pomaga narditi kak napad na Sudan.. Kot veš, je prišlo do MIRNE RAZDRUŽITVE!!! Vsa čast predsedniku SUDANA, da je to izvedel, pa čeravno je MUSLIMAN. To je namreč za vas kar avtomatsko nasilnež.... DRUGAČE PA SE TAKI POMOČI REČE "DRŽAVNI TERORIZEM"!!!!!!
Martian
06. 04. 2011 12.07
Izrael in Južni Sudan so veliki zavezniki...tko da je normalno da Izrael kdaj pomaga narditi kak napad na Sudan..
hot-shot69
06. 04. 2011 12.04
Global Hawk v akciji proti global Jihad-u :)
ljx
06. 04. 2011 11.54
Uzdržal se bom komentarja dokler ne slišim kaj Tomo Križnar pravi na to.
Pandemia
06. 04. 2011 11.01
KAR IZ MORJA NAJ GREJO. In to danes ob 16.30 naj štartajo. Glih grem iz službe takrat. pa glejte da nebo gužve.
Aven
06. 04. 2011 10.13
Teroristična organizacija opremljena z raketami in letali napadla avtomobil.
Neutrino
06. 04. 2011 10.09
MQ-1 Predator. Super igračka za tarče visoke vrednosti, satelitsko vodenje iz Arizone oz. drugih centrov.