Tujina

V Egiptu ugrabljenemu Hrvatu se izteka čas. Pusićeva s soprogo ugrabljenega odpotovala v Kairo

Zagreb/Kairo, 06. 08. 2015 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

31-letnemu Hrvatu Tomislavu Salopeku, ki so ga v Egiptu ugrabili skrajneži IS, se izteka čas. Hrvaška zunanja ministrica je s talčevo soprogo odpotovala v Kairo, a verjetnost, da bodo egiptovske oblasti ugodile teroristom, ki v zameno zanj zahtevajo izpustitev zaprtih muslimank, je praktično nična, pravijo strokovnjaki.

Le še 24 ur je do izteka roka, ki so ga postavili skrajneži t.i. Islamske države (IS), ko so zagrozili, da bodo ubili v Kairu ugrabljenega Hrvata, če egiptovska vlada iz zaporov ne izpusti vseh zaprtih muslimank.

Ure tečejo, iz hrvaškega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je ministrica Vesna Pusić odpotovala v Egipt, kjer bo s pristojnimi organi poskušala narediti načrt za izhod iz nastale situacije. "Zunanja ministrica Vesna Pusić je v stikih z egiptovskim zunanjim ministrom in bo v skladu z dogovorom z njim in z drugimi priporočili odpotovala v Kairo," so zapisali v izjavi. Pusićeva je prav tako v stiku s Hrvatovo družino, na poti v Egipt pa se ji je pridružila tudi soproga ugrabljenega, poročajo hrvaški mediji.

Tomislav Salopek
Tomislav Salopek FOTO: Reuters video

Kot smo poročali včeraj, se je na spletu pojavil posnetek, na katerem 31-letni Tomislav Salopek iz Vrpolja v oranžnih oblačilih z lista papirja prebere, da ga bodo v 48 urah usmrtili, če Egipt iz zaporov ne bo izpustil vseh muslimank. Talec je sicer topograf in oče dveh mladoletnih otrok. Zadnjih osem mesecev je delal za francosko multinacionalko CGG Veritas, ki se ukvarja z geološkimi in geofizičnimi raziskavami terena.

Skupina oboroženih napadalcev — šlo naj bi za sinajsko vejo zloglasne IS, ki je na polotoku aktivna vse, odkar so v Egiptu zrušili vlado Muslimanske bratovščine — ga je ugrabila 22. julija v puščavi v Egiptu. Napadalci naj bi ustavili njegov avtomobil, ga prisilili, da je zapustil vozilo in se odpeljali v neznano smer. Odgovornosti za ugrabitev Salopeka, ki je edini ugrabljeni hrvaški državljan v Egiptu, doslej ni prevzel še nihče.

Strokovnjaki dvomijo, da bo Egipt izpolnil njihove zahteve

Situacijo je za Jutranji.hr komentiral dolgoletni profesor na ameriški univerzi v Kairu Ivan Iveković. Kot pravi, močno dvomi, da bi bile egiptovske oblasti pripravljene na izpolnitev teh zahtev.

"V egiptovskih zaporih se trenutno nahaja najmanj 40.000 zapornikov, tretjina od tega je žensk, velika večina muslimank. Zelo malo verjetnosti je, da jih bodo kar izpustili," je povedal.

Mediji sicer špekulirajo, da si skrajneži na posnetku govorijo o osvoboditvi 14 žensk, ki so bile prijete konec leta 2013 in zaradi pripadnosti Muslimanski bratovščini obsojene na 11 let zapora. "Če gre resnično zanje, potem stvari niso jasne, ker sinajska veja zloglasne IS ni na noben način povezana z Muslimansko bratovščino, saj so oni v ločeni vojni z egiptovsko državo," je še povedal Iveković.

Dvomi tudi, da se bo sploh našel način, da bi Hrvata rešili, saj egiptovske oblasti niso naklonjene izpolnjevanju zahtev teroristov. Trenutno tam sodijo velikemu številu novinarjev Al Jazeere in drugih medijev, češ da so v Egiptu organizirali teroristično celico. "Navkljub pritisku različnih tujih vlad egiptovske oblasti ne izpustijo teh ljudi. Zakaj bi potem ustregle teroristom?" se sprašuje.

Dvom v to, da bo egiptovski režim ugodil zahtevam skrajnežev, je za 24sata izrazil tudi nekdanji veleposlanik Daniel Bučan, saj "Egipt nikoli do zdaj ni pokazal pretirane volje za pogajanje s teroristi".

Strokovnjak za džihadistične skupine na območju Egipta Mokhtar Awad pa meni, da je ugrabitev Salopeka dobro načrtovana poteza egiptovske veje IS, s katero želijo pritegniti večjo podporo džihadistov v tej državi. Awad dodaja, da bi morali njihovo zahtevo po izpustitvi muslimank iz zaporov razumeti v tem kontekstu, saj naj bi bile prav zapornice pereče vprašanje med skrajneži v Egiptu. Prav tako, pravi Awad, pa je tudi sama ugrabitev, ki se je zgodila v predmestju Kaira, pravzaprav sporočilo teroristov, da lahko "udarijo" kjerkoli v Egiptu.

Nekateri se sprašujejo, ali so ugrabitev dejansko izvedli pripadniki IS. "Na posnetku se vidi zastava, omenjajo Islamsko državo, vendar to ne pove veliko," meni vojni analitik Igor Tabak. IS ima v zadnjem času veliko prostora v medijih in postaja blagovna znamka, pod katero pa se lahko skrije vsakdo, ki želi biti večji, kot je, poudarja Tabak. Egipt pa ima že vrsto let težave z ekstremisti, ki se skrivajo v puščavah in občasno napadejo kakšno vozilo, ki jim prečka pot. Tukaj vojna s skrajneži ni nobena novost, dodaja analitik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni