Tujina

Turisti svobodni, živi in zdravi

Kairo, 22. 09. 2008 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
19

Na jugu Egipta so ugrabili 19 ljudi, med njimi Nemce, Italijane in Romunko. Dolgo se je ugibalo, ali so jih že izpustili, nazadnje pa so oblasti potrdile dobro novico.

Policija se z ugrabitelji že pogaja o odkupnini (simbolična slika).
Policija se z ugrabitelji že pogaja o odkupnini (simbolična slika). FOTO: Reuters
Po poročanju nekaterih medijev, naj bi talce v Sudanu izpustili in naj bi se že vračali v Egipt, vendar uradne potrditve teh informacij ni.

Na jugu Egipta v širši okolici mesta Asuan, znanega po velikem jezu, so štirje zamaskirani moški ugrabili enajst turistov — pet Italijanov, ravno toliko Nemcev in Romunko — ter osem Egipčanov. "To je razbojniško in ne teroristično dejanje," je povedal minister za turizem Zoheir Garana in zanikal pogajanja z ugrabitelji. Ti so po trditvah varnostnih virov zahtevali skoraj šest milijonov dolarjev (približno štiri milijone evrov) odkupnine.

Pogrešani od petka

Turisti so bili pogrešani od petka. Takrat so se odpravili na izlet v bližino libijske meje, na pot so po trditvah lokalnih turističnih delavcev odšli s tremi ali štirimi vozili. 

Egiptovske oblasti so sporočile, da so zajeti turisti prečkali sudansko mejo. Informacije o tem, kaj naj bi se z njimi tam dogajalo, pa se zelo razlikujejo. Katarska televizija Al Džazira je tako poročala, da so talce zares odpeljali v Sudan, tam pa naj bi jih oropali in nato izpustili. Odkupnine niso dobili. Vendar pa so bile tako egiptovske kot italijanske, nemške in romunske oblasti previdne in dolgo te informacije niso potrdile. Nazadnje pa je dobra novica prišla iz New Yorka. Egiptovski zunanji minister Ahmed Abdul Gheit, ki se tam mudi zaradi razprave Generalne skupščine Združenih narodov, je namreč sporočil, da so vsi ugrabljeni svobodni, živi in zdravi. 

To naj bi bila prva ugrabitev tujih turistov v Egiptu, čeprav so v preteklih desetletjih islamski skrajneži že večkrat napadli turistične objekte. Vendar pa je za nevarnejšega veljal Sinajski polotok, medtem ko so bili napadi v krajih ob Nilu sorazmerno redki.  

MZZ nima podatkov o Slovencih na območju   

Talce so zajeli na planoti Gilf el Kebir ob egiptovsko-sudansko-libijski meji, kjer množičnega turizma ni, se pa tja odpravijo številni navdušenci nad puščavo in arheološkimi odkritji.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so povedali, da podatkov o tem, da bi se na območju nahajali tudi Slovenci, še nimajo. Na spletni strani ministrstva opozarjajo na določene varnostne zadržke pri potovanjih v posamezne dele države, vendar pa pri tem navajajo predvsem kraje na Sinajskem polotoku, ki so bili v preteklih letih večkrat tarče napadov. "Državljanom svetujemo, da so še posebej pozorni, ko se nahajajo na javnih mestih in prostorih, kamor pogosto zahajajo tujci, kot so kulturni spomeniki, hoteli, restavracije in nakupovalna središča. Največjo previdnost svetujemo turistom v obmorskih letoviščih, še posebej na področju Sinaja,“ svetuje zunanje ministrstvo.  

Številne slovenske turistične agencije ponujajo križarjenje po Nilu od Kaira do Asuana, vendar pa ogled širše okolice mesta, kjer so turiste ugrabili, ponavadi ni del programa.

Napadi na turiste 

V preteklih letih je Sinajski polotok pretresla vrsta bombnih napadov. Najhujši se je zgodil v Šarm el Šejku julija 2005, po nekaterih podatkih je umrlo 88 ljudi. Leta 1997 pa so teroristi pri Luksorju odprli ogenj na skupino turistov, umrlo je 67 oseb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightmonster
23. 09. 2008 17.14
Tud js sem se vrnil iz Sharma pred 1 tednom in sem tam bil večkrat, sedaj tudi na izletu v Luxorju. V EGIPTU NI NOBENIH TEŽAV Z VARNOSTJO. Če pa ljudje rinejo v Sudan, je pa stvar čist druga. Najbolj me pa razkuri, ko piše rulja o dejstvih, ki jih niso osebno doživeli in v Egiptu sploh ni bila, ampak hodi redit naše sosede. Pomilovanja so vredni, če niso videli kaj več kot sosednje države. Pa še dejstvo-takšna potovanja so cenejša, kot pri sosedih. Spomnite se raje kok so vas lupl,....
jezek_teka_teka
23. 09. 2008 15.43
Če te slučajno ne oropajo in ugrabijo lahko zahtevaš denar nazaj od turistične agencije, ker ponudba ni popolna :)
onbekend
23. 09. 2008 15.34
Marcoso - lepo pozdravljen. Se Strinjam. Potovanja so ena krasna, čudovita stvar. Mene sicer še niso nikjer oropali, so me pa vzeli pod streho in nahranili, in to povsem revni ljudje. Do sedaj imam samo lepe izkušnje, seveda potujem samostojno, ne preko agencij in nekih programov. Pa srečno pot.
Marcoso
23. 09. 2008 13.27
Kot sem že prej napisal preden mi ga niso ti k... iz 24ur zbrisali, čeprav ne vem zakaj, verjetno zato ker imamo tako svobodo govora kot v Myanmaru. Povedati sem želel, da sam veliko potoval in tudi oropali so me že, tu so pač oropali večjo skupino ljudi. Ja in!!? Najbolj me pa moti da so glede nevarnosti najbolj pametni tisti, ki vse te \"grozote\" doživljajo za ograjami resortov s koktaili v rokah!
Marcoso
23. 09. 2008 13.17
Veliko sem že potoval in tudi oropan sem že bil, ampak vse to je del avanture. Sedaj so jih pač oropali malce večjo skupino. Ja in!!?? Ampak o nevarnostih pa so ponavadi najbolj glasni ti tako imenovani \"instant turisti\" Ki zaprti za ograjo doživljajo \"strahote\" zunanjega sveta.
Marcoso
23. 09. 2008 13.14
DedekLakai sploh ne vem zakaj hodiš v Egipt, če ša si vedno v resortih trdo za ograjo in si ogleduješ stvari ki ti jih lansirajo drugi. Bo veliko ceneje zate če greš v katero od lokalnih zdravilišč in si znamenitosti ogleduješ preko interneta.
ekolog
23. 09. 2008 11.43
....ena je celo napisala, da pride do težav ko greš po svoje - izven ograje. Torej precej podobno medvojnim taboriščom, zgleda da je hitler izdelal lepo turistično atrakcijo že pred več kot pol stoletja.... madona koliko so zadi spodaj v musliworldu.
majky7
23. 09. 2008 07.19
pijanec22: prov nič živalskemu vrti ni podobn!!!! Pred 1 tednom sem se vrnil iz Egipta in vam povem da se nikjer drugje v EVROPI nisem počutil tako varnega kot tam. Pa da ne bo pomote sem prevozil in obiskal večino držav v Evropi. Itak pa je povsed eno sovraštvo in ne vem kaj. Ampak doli je čist drug svet. Priporočam ogled vsakemu, ki si želi it. Brez zadržkov. Tudi sam nameravam se vrnit - tako kot pravijo ko si enkrat dol se zihr še vrneš, saj se preprosto zaljubiš v to deželo.
pijanec22
23. 09. 2008 01.49
DedekLakai: blazen dopust. Torej praviš, da je fajn dopustovati v živalskem vrtu? Če stopiš izven svoje ograje oz. varovanega območja, pa imaš lahko že težave. To je meni sinonim za odličen dopust.
Skynet
23. 09. 2008 00.42
DedekLakai: pa ti si pravi frajer LOL
DedekLakai
23. 09. 2008 00.32
Kak ste vsi vi tu pametni. V egiptu sem bil že velikokrat in se mi še nič ni zgodlo. Vsi turistični deli so zelo varovani, ko se vodziš okol je polno točk kjer je vsaj 5-10 oboroženih policajev. Res da te to malo šokira sam se vsaj varnega počutiš. In ko sem se pogovarjal z tamkajšnim folkom se večino incidentov dogaja ko turisti zaidejo izven varovanih območij na lastno odgovornost.
Sadjar
22. 09. 2008 22.37
Davidk to mora biti res (:
Rok Pirc 1
22. 09. 2008 17.38
vsi ste pametni spet, ja ja ;))
DavidK
22. 09. 2008 17.12
Egipt je res greznica.. Vsaj Cairo
jezek_teka_teka
22. 09. 2008 16.52
Kwa pa hodjo v muslimanijo, sami so si krivi, ne bi reku, da se take stvari ne dogajajo vsak dan. če greš dol,morš pač tut to v zakup uzet.
Darch Lp
22. 09. 2008 16.50
mi pa še kar silimo v tujino
Skynet
22. 09. 2008 16.43
Greš gledat Piramide in plačaš folku dol kot turist, pol te pa za zahvalo še ujamejo in po možnosti (če ne plačajo) še z mačeto obglavjo k žvav... hvaležnost pa taka! Tko, da učas se kr strinjam z ameriškimi marinci: \"smoke those asses\" ;)
Iggy Q
22. 09. 2008 16.31
Plačaš lepe denarce za eksotičen oddih, pa končaš kot talec. Bad.
billnebill
22. 09. 2008 15.08
kaj ni bil zadnji napad na Sharm El Sheik?