Tujina

FOTO in VIDEO: Minister policistom in vojakom: Uporabljajte prave naboje

Kairo, 15. 08. 2013 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kljub prepovedi in uvedbi izrednih razmer so podporniki odstavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija v Egiptu spet odšli na ulice. V Kairu so medtem vdrli v eno od vladnih poslopij in ga zažgali.

Egiptovsko notranje ministrstvo je dan po krvavi izpraznitvi dveh trgov v Kairu in pred napovedanimi novimi protesti podpornikov Muslimanske bratovščine opozorilo, da bo policija na napade na vladne stavbe in varnostne sile odgovorila s pravimi naboji.

"Notranje ministrstvo je naročilo vsem silam, naj uporabijo prave naboje za odvrnitev kakršnih koli napadov na vladne stavbe ali sile," so sporočili z ministrstva.

Islamistični protestniki so danes napadli prostore guvernerja v Gizi v prestolnici Kairo in jih zažgali. V dveh provincah pa so napadli tudi policijske prostore ter pri tem ubili vsaj dva policista, navajajo varnostni viri.

Egiptovske oblasti so sporočile, da bodo skrajšale policijsko uro. Ta se bo zdaj namesto ob sedmih zvečer začela ob devetih zvečer in bo trajala do šestih zjutraj.
Neki 21-letni policist je bil ustreljen v mestu Al Ariš na severu Sinaja, potem ko so napadalci napadli policijski klub. Drugi policist pa je bil ubit v napadu na policijsko postajo v mestu Aziut v osrednjem predelu države.

O novih smrtnih žrtvah pa poročajo tudi drugje po državi. V pristaniškem mestu Aleksandrija so umrli štirje ljudje, potem ko so se prebivalci postavili na pot protestnemu pohodu Muslimanske bratovščine. Ranjenih je bilo 45 ljudi.

Na Sinaju pa so borci po navedbah varnostnih sil izvedli napad na kontrolno točko, v katerem so bili ubiti štirje vojaki. Napad se je zgodil v mestu El Ariš.

Danes so se sicer večkrat spremenile tudi številke o krvavem davku včerajšnjega nasilja. Po zadnjih navedbah egiptovskega zdravstvenega ministrstva je bilo v posredovanju in nasilju, ki se je zatem razširilo po vsej državi, ubitih 638 ljudi, 3717 pa je bilo ranjenih.

Britanski BBC sicer opozarja, da gre le za žrtve, ki so jih zabeležili v bolnišnicah, kar pomeni, da bi lahko bilo dejansko število umrlih še precej večje. Po navedbah Muslimanske bratovščine je umrlo več kot 2000 ljudi. Sporočili so tudi, da je bila s strelnim orožjem ubita 17-letna hčerka enega glavnih vodij bratovščine Mohameda al Beltaguja.

Egiptovske oblasti so po krvavem dnevu razglasile izredne razmere. Preiskovalni sodnik pa je Mursiju, ki ga vojska vse od strmoglavljenja 3. julija zadržuje na neznani lokaciji, podaljšal pridržanje za 30 dni.

Žrtev v Egiptu se je sicer danes spomnil tudi papež Frančišek, ki je sporočil, da zanje moli. Ob tem je pozval k "miru, dialogu in spravi".

Prvo smrtno žrtev v spopadih med pristaši odstavljenega Mursija in varnostnimi silami so zabeležili tudi v Hurgadi.
Prvo smrtno žrtev v spopadih med pristaši odstavljenega Mursija in varnostnimi silami so zabeležili tudi v Hurgadi. FOTO: Reuters

Izredne razmere

Egiptovske oblasti so po včerajšnjem razgonu protestnikov razglasile izredne razmere in uvedle policijsko uro v polovici provinc, tudi v Kairu in Aleksandriji.

Do nasilja je prišlo tudi v priljubljenem letovišču Hurgada. V noči na četrtek je tam umrl en človek. Oblasti sicer trdijo, da je šlo za spopad tolp in da smrt ni povezana s političnimi napetostmi.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja v posamezne dele Egipta ter svetuje izredno previdnost. Letovišča ob Rdečem morju sicer za zdaj ostajajo dokaj varna.
Egiptovski začasni premier Hazem al Beblavi je po krvavem dnevu v državi v sredo zvečer pohvalil policijo za njeno "samozadržanost". Zatrdil je, da oblasti ostajajo zavezane časovnemu načrtu, ki predvideva izvedbo volitev leta 2014, ter izgradnji "demokratične, civilne države". Vztrajal je, da druge možnosti kot ukrepanje proti protestnikom niso imeli.

Erdogan zahteva sklic Varnostnega sveta ZN

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je egiptovske varnostne sile obtožil "hudega pokola" nad Egipčani, ki so mirno protestirali. Mednarodno skupnost pa je obtožil hinavščine in pozval k takojšnjemu sklicu nujnega zasedanja VS ZN o razmerah v Egiptu.

Erdogan, ki vodi vladajočo konservativno Stranko za pravičnost in razvoj (AKP), ki skuša vrniti islam v turško politiko, je že od začetka strmoglavljenje Mursija s strani vojske označil za državni udar.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton pa je v sredo zvečer podala novo, ostrejšo izjavo, v kateri "strogo obsoja" dogodke v Kairu. "Varnostne sile pozivam k največji vzdržanosti, prehodno vlado pa k odpravi izrednih razmer, kakor hitro bo mogoče, da se bo lahko nadaljevalo običajno življenje," je sporočila.

Danes je k "največji zadržanosti" vse strani v Egiptu pozvala tudi Kitajska. Peking je "globoko zaskrbljen" zaradi zadnjih dogodkov v Egiptu, je na spletni strani zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

Spopadi v Egiptu - 5
Spopadi v Egiptu - 5 FOTO: Reuters

Danska je ustavila razvojno pomoč Egiptu

Medtem je Danska sporočila, da je zaustavila vso razvojno pomoč Egiptu. "Danska ima dva projekta v neposrednem sodelovanju z egiptovsko vlado in javnimi institucijami in oba bosta zdaj zaustavljena," je sporočil danski minister za razvojno pomoč Chistian Friis Bach. "To je odziv na krvave dogodke in vsega obžalovanja vreden razvoj demokracije v Egiptu," je še pojasnil.

Obama odpovedal vaje z egiptovsko vojsko

Ameriški predsednik Barack Obama je egiptovsko začasno oblast pozval, naj prekličejo izredne razmere in dovolijo mirne proteste, programa pomoči pa ni omenjal.

"Želimo ohraniti naše odnose z Egiptom, a naše tradicionalno sodelovanje se ne more nadaljevati po običajni poti, če po ulicah ubijajo civiliste in so jim kršene pravice," je poudaril Obama, ki je novinarje gostil na svojem počitniškem domu.

Po besedah ameriškega predsednika so tako ZDA obvestile Egipt, da so odpovedale vojaške vaje Svetla zvezda, ki potekajo vsaki dve leti vse od leta 1981. Vaje so sicer odpovedali že leta 2011, ko je bil Egipt sredi revolucije, ki je odnesla tesnega ameriškega zaveznika Hosnija Mubaraka.

ZDA vojaške odstavitve prvega demokratično izvoljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija niso nikoli poimenovale vojaški udar, saj bi v tem primeru morale zamrzniti program vojaške pomoči Egiptu. Obama je dejal, da Mursi ni deloval vključujoče in da je "morda celo večina" Egipčanov nasprotovala islamističnemu voditelju.

"Čeprav ne verjamemo, da je sila način za premagovanje političnih razlik, je po vojaški intervenciji pred nekaj tedni ostala možnost za spravo in možnost za nadaljevanje hoje po demokratični poti," je še dejal Obama.

"Namesto tega pa smo videli bolj nevarno pot s samovoljnimi aretacijami, širokim zatrtjem Mursijevih združenj in podpornikov, zdaj pa tudi tragičnim nasiljem, ki je vzelo življenja več sto ljudi," je še zaključil ameriški predsednik.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
16. 08. 2013 18.30
REVŠČINA,ZAOSTALOST,RELIGIJA,VERA,NASILJE SPADAJO SKUPAJ. SPREMENITI NEKAJ IN ŽELJA ZA BOLJŠIM ŽIVELJENJEM,JE PA NUJNO IZBORITI SI MIR,DELO,STRPNOST,SPOŠTOVANJE,TOLEARNACO itd. DOKLER TEGA NE BODO DOSEGLI BODO VSE ŽRTVE ZAMAN.
24vohomurckov
16. 08. 2013 11.08
+1
......ta svet drvi v brezno...z nadzvočno.....
bkaval
16. 08. 2013 10.46
Kako lepo je bilo pod bivšim diktatorjem Mubarakom. Ja demokracija zahteva žrtve.
zemljemerec
16. 08. 2013 09.55
ni pomoči, stvari so dozorele, preveč različnih interesov ki želijo oblast...dren pred vrati terja žrtve, pozivi v smrt so vsak dan bližji...pa vendar ni nujno da bo izvoljeni prava rešitev...vredna smrti.
ODSLUŽILDOB
16. 08. 2013 06.47
+0
da ne bi kaj Pahorjevi kameli naredil bo Borut z katrco dol uletu in bote videli red in to z svojo delovno brigado
korintos1
16. 08. 2013 08.35
+1
Nazaj ga bo pa Janša s propelerskim potegno!
RožleXY
16. 08. 2013 02.51
Jih je že preweć.....
...U.D.B.A...
16. 08. 2013 00.12
+3
Obama in EU ..to je vaše maslo.......tko ste hoteli ......
...U.D.B.A...
16. 08. 2013 00.11
+4
hahahaah.......potem pa pravjo da je bil Mubarak diktator....hahahhahaha.....
discover007
15. 08. 2013 22.44
+3
Taprav je dal idejo za VS.. Erdogan :)
Rolo956
15. 08. 2013 19.58
+14
"ne verjamemo, da je sila način za premagovanje političnih razlik" pa daj obama ne kvasi bedarij. ker ti pa si kaj bolsi z kompanijo iz bele hise al kaj
plotter123
15. 08. 2013 19.29
+10
to delata USA in Izrael... vse zaradi nafte.
appollyon
15. 08. 2013 21.03
-2
Ja to bo to! Res premorete tebi podobni inteligence da kr glava boli!
Ferdo Crni
16. 08. 2013 08.30
+3
Res ... Egipt je "poln" nafte a ne? Blagor ljudem ki jim je za vse na svetu kriva amerika, vatikan in Janez Janša..... Tako je bolj simpl a ne?
bebo3
15. 08. 2013 19.26
+4
Edino pravilno!
RožleXY
15. 08. 2013 19.21
+12
Kaj so use nam obljubljal.....druga .Švica.....bla bla bla....
matija888
15. 08. 2013 19.19
+3
demokracija po ameriško
bik taurus
15. 08. 2013 19.12
+1
prepičan sm da bosta resnica in pravica na koncu zmagali. To bo trajalo generacije. Če bom v tem boju umrl naj tako bo. Toda nekega dne bomo zmagali. Medtem pa jaz vem ,kdo je sovražnik ,in tudi sovražnik ve kdo sem jaz.
frk
15. 08. 2013 19.03
+7
slika Slovenije v prihodnosti.
RožleXY
15. 08. 2013 19.07
+11
adminisrat0r
15. 08. 2013 18.43
-7
bomo videli koliko bodo ignorirali svinec ki jim bo šel skozi čelo, to bo še zabavno gledati
blaue-augen
15. 08. 2013 18.30
-3
tole bo druga sirija..ker niso mogl amerikosi v siriji se spopast se bojo pa tuki
F-Minus
15. 08. 2013 18.33
+4
blaue-augen
15. 08. 2013 18.57
-4
kako le kaj..vladne sile proti uporniki..če se bo to nadeljevalo in stopnjevalo bodo začel zda oboroževat demostrante ali pa bojo vojaško posredoval..tako kot so v libiji
Jožajoža
15. 08. 2013 18.29
-3
a je možno, da se bi to zgodilo tudi v sloveniji. a se bi vaša desnica tudi s tako silo oklepala oblasti????.
AlternativeFacts
15. 08. 2013 18.30
-7
Jožajoža
15. 08. 2013 18.37
-3
saj je res prišla na oblast brez bojev. v bratskih republikah je bila vojna. in tam so jim preprečili
Robin Gunner
15. 08. 2013 19.12
+0
lol, ce bi imela desnica vecino in bi bila na demokraticen nacin na oblasti, in bi potem vojska posredovala po nareku levicarske mnozice, aretirala politicno vodstvo in zacela pobijati demonstrante, se lahko pripravite na totalno vojno absolutno. ker s takimi ljudmi mi nebi hoteli ziveti v isti drzavi in tud ne mislimo se pogajat o nicemer, dokler ne vzpostavite prejsnega stanja zagotovljenega na volitvah.
Jožajoža
15. 08. 2013 20.13
+0
sedaj mi je jasno, zakaj so leta 91 desničarji razorožili TO. bali so se, če ....................................na balkanu se jim ni izšlo
AlternativeFacts
15. 08. 2013 18.24
-6
Spored po TV je za en kakec, tako da bom malo to akcijo ki je "v živo" gledal.....A kdo ve a je Čak že premagal Brusa in Klinta?