Tujina

V Egiptu končno določili datum volitev

Kairo, 30. 08. 2015 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Egiptu so razpisali prve volitve, odkar je na čelo države prišel Abdel Fatah al Sisi. Volitve 568-članskega parlamenta bodo potekale v več fazah od 17. oktobra do 2. decembra, Egipt naj bi tako novi parlament dobil do konca leta.

Abdel Fatah al Sisi
Abdel Fatah al Sisi FOTO: Reuters

S 17. oktobrom se bodo začele prve egiptovske parlamentarne volitve, odkar je na čelo države prišel Abdel Fatah al Sisi, je danes sporočila egiptovska volilna komisija. Volitve so bile sprva napovedane za začetek leta 2014, vendar so bile nato večkrat preložene, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Volitve 568-članskega parlamenta bodo potekale v več fazah od 17. oktobra do 2. decembra, Egipt naj bi tako novi parlament dobil do konca leta.

Sprva naj bi se volitve začele 22. marca, vendar je egiptovsko ustavno sodišče v začetku istega meseca odločilo, da je del volilnega zakona o organizaciji parlamentarnih volitev v nasprotju z ustavo.

Nekdanji poveljnik vojske Sisi, ki je bil minulo leto izvoljen na predsedniški položaj, je pred več kot dvema letoma vodil udar proti islamističnemu predsedniku Mohamedu Mursiju. Zadnje parlamentarne volitve so bile sicer izvedene konec leta 2011, na njih pa je zmagala Mursijeva Muslimanska bratovščina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
01. 09. 2015 12.17
+2
Egiptu so določile volitve ZDA, kot tudi v SLO in večini držav.
dostojevski II
30. 08. 2015 21.52
27. avgust 2015..........Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj v Moskvi sprejel egiptovskega kolega Abdel Fataha al Sisija. Govorila sta o “razmerah na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, pa tudi o prizadevanjih za mirovni dogovor med Izraelom in Palestinci ter o boju proti mednarodnemu terorizmu”, so sporočili iz Kremlja. To je že drugi obisk Al Sisija v Moskvi od maja. Junija sta Rusija in Egipt v bližini Aleksandrije izvedla tudi prve skupne pomorske in letalske vaje. Odnosi med državama so očitno vse boljši, potem ko so se zaradi odstavitve predsednika Mohameda Mursija precej ohladili odnosi med Kairom in Washingtonom. Al Sisi je medijem ob obisku izrazil zadovoljstvo s krepitvijo dvostranskega gospodarskega in vojaškega sodelovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Z Vladimirjem Putinom sta včeraj govorila tudi o prvi egiptovski jedrski elektrarni, ki jo Rusija gradi na severu države v pokrajini El Daba. Putin je projekt pohvalil kot enega največjih skupnih projektov v zgodovini sodelovanja obeh držav. Dejal je, da bo elektrarna kmalu dokončana. Putin je napovedal tudi okrepitev izvoza žita v Egipt. Lani je Rusija v deželo ob Nilu izvozila za 4 milijone ton žita, s čimer je pokrila 40 odstotkov egiptovskega povpraševanja, so poročali ruski mediji.
dostojevski II
30. 08. 2015 21.48
Egipt se je po 2 letih demokracije za las izognil državljanski vojni. Abdel Fatah al Sisi je z odstavitvijo predsednika Mohameda Mursija preprečil peklenski plan, razkosanje države, scenarij, ki se je odvil v Afganistanu, Iraku, Siriji... Odnosi med Kairom in Washingtonom so se precej ohladili.