Tujina

V dunajskem živalskem vrtu zaradi ptičje gripe uspavali vse pelikane

Dunaj, 10. 03. 2017 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iz znamenitega dunajskega živalskega vrta Schönbrunn so sporočili žalostno novico, in sicer da so morali zaradi ptičje gripe uspavati prav vse pelikane. Že od decembra so bili sicer nameščeni v posebnem šotoru, a jim niso mogli več pomagati.

Najverjetneje je za prenos bolezni kriva prostoživeča ptica, čeprav znotraj živalskega vrta v zadnjem času niso našli nobene poginule prostoživeče ptice.
Najverjetneje je za prenos bolezni kriva prostoživeča ptica, čeprav znotraj živalskega vrta v zadnjem času niso našli nobene poginule prostoživeče ptice. FOTO: Kanal A

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn so morali zaradi ptičje gripe uspavati vse pelikane. Sprva so virus H5N8 v torek našli le pri eni živali, v četrtek zvečer pa so rezultati potrdili tudi okužbo pri preostalih 20 pticah. Ptice so uspavali danes zjutraj.

"V dogovoru z oblastmi in za zaščito preostalih ptic v živalskem vrtu smo morali danes zjutraj uspavati vse pelikane," je dejal veterinar živalskega vrta Thomas Voracek.

Za preostalih 800 ptic še naprej veljajo odrejeni varnostni ukrepi. Do nadaljnjega tako ostajajo zaprta ptičja, tropska in puščavska hiša. Preostalih pernatih živali še niso pregledali, saj je treba počakati, da poteče inkubacijska doba.

Še vedno ni jasno, kako so se lahko pelikani okužili, saj so bili že od decembra lani preventivno nameščeni v posebnem šotoru. Najverjetneje je za prenos bolezni kriva prostoživeča ptica, čeprav znotraj živalskega vrta v zadnjem času niso našli nobene poginule prostoživeče ptice.

Od lanskega novembra se po Evropi pojavljajo primeri ptičje gripe, do zdaj so jih zabeležili v 16 državah Evropske unije

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gal joze 1
10. 03. 2017 16.29
-8
..ljubitelji pelikanov ,takoj naredit kraval,pa s svečkami pred ta živalski vrt...