Tujina

V drugem krogu se bosta pomerila Hollande in Sarkozy

Pariz, 23. 04. 2012 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V drugi krog predsedniških volitev v Franciji sta se uvrstila kandidat socialistov Francois Hollande in sedanji predsednik Nicolas Sarkozy. Velik uspeh pa je doživela skrajna desnica, njihova kandidatka Marine Le Pen je namreč pristala na tretjem mestu.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Po neuradnih podatkih francoske volilne komisije je kandidat socialistov Francois Hollande v prvem krogu predsedniških volitev prejel 28,6 odstotka glasov, sedanji predsednik Nicolas Sarkozy pa 27,1. Nobenemu od desetih kandidatov, ki so se potegovali za naklonjenost Francozov, torej ni uspelo dobiti absolutne večine. Drugi krog volitev, v katerem se bosta pomerila omenjena, bo 6. maja, novi predsednik pa bo prisegel 16. maja.

Hudo nezaupanje Sarkozyju in velika zmaga skrajne desnice

Francois Hollande
Francois Hollande FOTO: Reuters
Če bo izvoljen Hollande, bo prvi socialist na čelu Francije po Francoisu Mitterandu. Sarkozy pa bo, če bo poražen, edini predsednik pete francoske republike, ki mu ni uspela ponovna izvolitev na položaj.

Vodja socialistov Martine Aubry je dejala, da so Francozi izkazali "hudo nezaupanje" Sarkozyju. Vodja Unije za ljudsko gibanje (UMP), za katero kandidira Sarkozy, Jean-Francois Cope pa je medtem dejal, da bodo nadaljevali boj v drugem krogu. Pozval je k mobilizaciji desnice ter dodal, da je za Hollanda "nastopila ura resnice". Da še nič ni odločenega, pa je izjavil premier Francois Fillon.

Na tretje mesto se je uvrstila vodja skrajne desnice Marine Le Pen, ki je zbrala okoli 18 odstotkov glasov. Dosegla je najboljši rezultat za Nacionalno fronto, ki jo je ustanovil njen oče Jean-Marie, sama pa je njeno vodenje prevzela lani. Presegla je rezultat, ki ga je na volitvah dosegel njen oče leta 2002, vendar se za razliko od njega ni uvrstila v drugi krog. Vodja njene kampanje Florian Philippot je dejal, da je to "zelo, zelo lepa zmaga, ki bo imela daljnosežen vpliv". "Mislim, da je nocoj postala vodja opozicije. Nicolas Sarkozy je preteklost," je dejal.

Okoli 11 odstotkov glasov je dobil skrajni levičar Jean-Luc Melenchon, sredinski kandidat Francois Bayrou pa je prejel nekaj več kot devet odstotkov. Za predsedniški položaj se je potegovalo še pet kandidatov – Eva Joly, Philippe Poitou, Natalie Arthaud, Jacques Cheminade in Nicolas Dupont Aignan.

Evropska unija zaskrbljena

Zunanji ministri držav Evropske unije so se z zaskrbljenostjo odzvali na dober rezultat, ki ga je v nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev v Franciji dosegla Le Penova. Pred širjenjem populizma v Evropi je po omenjenih volitvah posvarila tudi Evropska komisija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boer
23. 04. 2012 10.10
+5
očitno skrajna desnica v franciji obstaja se je treba vprašati če bi bil Breivik rojen v Franciji če bi bil sploh kdo mrtev