Tujina

FOTO: Neuspešen atentat na podpredsednika Afganistana

Kabul, 15. 04. 2012 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
17

Afganistan pretresajo samomorilski napadi ob začetku "spomladanske ofenzive" talibanov. V Kabulu so bili tarča napadov poslopje parlamenta, diplomatska četrt in poslopje zveze Nato. Ubitih je bilo najmanj pet ljudi.

Afganistan pretresajo samomorilski napadi ob začetku "spomladanske ofenzive" talibanov, ki naj bi jo sprožila teroristična mreža Hakani. V Kabulu so bili tarča napadov poslopje parlamenta, diplomatska četrt in poslopje zveze Nato. Po podatkih zdravnikov je bilo v napadih ubitih najmanj pet ljudi.

Najprej so eksplozije zajele četrt Vazir Akbar Kan v središču Kabula, kjer se nahajajo poslopja več mednarodnih institucij, tudi štab zveze Nato. Eksplozijam je kmalu sledilo streljanje. Na nevarnost je civiliste začelo opozarjati tuljenje siren, nekaj okoliških zgradb, med njimi hotel Kabul Star, pa so sodeč po dvigajočem se dimu zajeli plameni.

Streljanje je ponehalo kake pol ure po prvi eksploziji. Napadalci so s terena v različne smeri iz skrivališča v višji stavbi izstreljevali rakete. Kaj natančno so ciljali, ni bilo jasno.

Po napadih so se na ulice podali tako afganistanski policisti kot pripadniki ameriške vojske.
Po napadih so se na ulice podali tako afganistanski policisti kot pripadniki ameriške vojske. FOTO: Reuters

Med napadi sta gmotno škodo utrpeli veleposlaništvi Nemčije in Japonske, ranjenih pa ni bilo. Umik na varno je svojim zaposlenim odredilo ameriško veleposlaništvo, med tarčami je tudi britanska ambasada. Eksplozije so slišali v bližini ruskega veleposlaništva.

Tarča napada in eksplozij je tudi zgradba afganistanskega parlamenta na drugem koncu mesta. Tudi tam je eksploziji po navedbah očividca sledil strelski napad, v katerem so talibani poskušali zavzeti stavbo.

Pri tem so naleteli na silovit odpor poslancev. Nekateri so se namreč pridružili varnostnikom v parlamentu pri streljanju na talibane. Talibani so se čez nekaj časa umaknili iz parlamenta in začeli obstreljevati hišo drugega podpredsednika države Mohamada Karima Halilija, je povedal poslanec Mohamad Naim.

Afganistanska obveščevalna služba je sporočila, da naj bi pripadniki teroristične mreže Hakani tudi poskušali izvesti atentat na Halilija. Vse osumljence naj bi že prejeli.

Začetek "spomladanske ofenzive"

Gre za prve napade v Kabulu po februarskem strelskem obračunu v zgradbi afganistanskega notranjega ministrstva, v katerem je zaposleni na ministrstvu s pištolo grozil dvema svetovalcema Nata in ustrelil dva vojaka.

Odgovornost za današnje napade v Kabulu so že prevzeli talibani, ki so po lastnih besedah ciljali štab zveze Nato, afganistanski parlament in tuja diplomatska predstavništva.

V napadih je bilo ubitih najmanj pet ljudi.
V napadih je bilo ubitih najmanj pet ljudi. FOTO: Reuters
Mudžahed je dejal, da so napadi maščevanje zaradi sežiga verskih knjig v Natovi bazi, poboja 17 afganistanskih civilistov, ki ga je zagrešil ameriški vojak, in posnetkov, ki prikazujejo ameriške vojake, ki urinirajo po mrtvih talibanih. Mudžahed je sporočil tudi, da so talibani napadli močno varovano palačo predsednika Hamida Karzaia.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahed je dejal, da napadi označujejo začetek "spomladanske ofenzive" in so sporočilo afganistanski vladi in njenim zahodnim podpornikom, "ki so bili prepričani, da ne bomo sposobni začeti spomladanske ofenzive".

Slovenski vojaki niso v nevarnosti

Kot so povedali na poveljstvu sil Slovenske vojske, sta v Kabulu trenutno dva pripadnika SV, ki pa sta nameščena na letališču, kjer danes ni bilo spopadov. Tudi vsi ostali slovenski pripadniki sil Isaf se dobro počutijo in opravljajo redne naloge.

Napadli tudi lokalne oblasti

Samomorilski napadalci so napadli tudi stavbe lokalnih oblasti, policije in ameriško vojaško oporišče v provinci Logar južno od Kabula ter policijsko postajo v Gardezu v provinci Paktja.

Poleg tega je eksplozija odjeknila na letališču v Džalalabadu na vzhodu države. Pred vhodom na letališče sta se razstrelila samomorilska napadalca. Po prvih podatkih je bilo v napadu ranjenih nekaj oseb, podrobnosti pa še niso znane.

Afganistanske varnostne sile so po mnenju Crockerja delovale zelo profesionalno.
Afganistanske varnostne sile so po mnenju Crockerja delovale zelo profesionalno. FOTO: Reuters

"Zakaj smo potrebni tukaj"

Ameriški veleposlanik v Kabulu Ryan Crocker je dejal, da so afganistanske sile z današnjim odzivom na napade pokazale "jasen znak napredka". "Priča smo bili zelo profesionalnemu delovanju afganistanskih varnostnih sil. Sami so se bili sposobni spopasti z dogodkom, kot je ta," je dejal.

Kot je dodal, pa današnji napadi kažejo, "zakaj smo potrebni tukaj". "Naš odhod, preden bodo Afganistanci v celoti nadzorovali varnost, kar bo čez nekaj let, bi bil povabilo talibanom in Al Kaidi, naj se vrnejo in pripravijo nov 11. september ... To pa je nesprejemljivo tveganje," pravi Croker.

Afganistanske oblasti so sicer danes sporočile, da je bilo v več operacijah afganistanske vojske in Natovih sil v soboto na jugu in vzhodu Afganistana ubitih, ranjenih ali ujetih skoraj sto upornikov, povezanih s talibani.

Za vojaško posredovanje so se afganistanske in Natove sile odločile zaradi povečane aktivnosti talibanov, do katere sicer prihaja vsako pomlad zaradi izboljšanja vremenskih razmer.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sikorsky
16. 04. 2012 15.35
Jevrejski dezerter upozorava Ameriku!
Geronemo
16. 04. 2012 09.02
+1
Seveda, varnost se mora nadzorovati ker drugače lahko pride do izliva sponatne svobode. To pa američanom nikakor ne paše ker bodo izgubili dostop do oljne pipice.
Geronemo
16. 04. 2012 09.03
+2
Pardon, Afganistan ni poln olja je pa poln makovih nasadov.
Nina Nubia 1
16. 04. 2012 09.24
+2
zalijanc
16. 04. 2012 05.50
+2
vi se kar norca delite...še malo, pa bo tudi Slovenijo zajel val prevaranih in okradenih talibunov...
Jimi1
16. 04. 2012 08.46
+2
indal
15. 04. 2012 22.51
+11
Sej se ve kdo je te fante tako "vzgajal"...
mangakid
15. 04. 2012 22.50
+5
a se je to res zgodilo ali je bila samo požarna vaja? ali lahko kakšen kazakstanec potrdi te govorice?
tali?ni tom
15. 04. 2012 19.09
+17
pa so res svobodni afganistanci ! cocacolo so dobil pa mcdonalds pa popkorn verjetno ! ti sveca kaka svoboda !
amaianur
15. 04. 2012 18.15
+6
cestitke talibano,,malo bo trajalo da si povrnejo kar jim je bilo odvzeto na silo,,,
Jimi1
15. 04. 2012 20.40
+18
So se na začetku zime hvalili, da je po ocena Talibanov samo še cca 80..... Morda so mislili 80 000? No danes so okupatorji v defenzivi, pa jih je tam blizu 500 000.... Torej mi pri vsemu skupaj več ne gre čisto nič v glavo. Pa kaj talibane po votlinah Hindikuša klonirajo ali ZDA propaganda močno laže ?
indal
16. 04. 2012 08.43
+2
Propaganda, nacijonalizem=razdvajanje=veliko gorja!
slano
15. 04. 2012 15.05
+5
Škoda nedolžnih žrtev.
BogiEmil
15. 04. 2012 18.00
-8
Jest sm potebn doma ... če jo ni, si ga pa na roke ruknem .... tko to gre ...
JanezNovakJohn
15. 04. 2012 14.57
+13
Vloga Nata v svetu po padcu Berlinskega zidu je neprepoznavna. Svet na ve, kaj bi s tem Natom počel. Zdi se mi, da je le igračka v rokah fantkov, ki imajo denar. To je tudi način za pranje denarja. Kaj neki Mi Slovenci in Nato delamo v Afganistanu. Vsiljujemo jim civilizacijo, ki jo ne želijo in ne potrebujejo Mcdonaldca, Leclerka, Merkatorja. Morda nas moti proizvodnja opija. Sami bi z opijem pospravili, če bi jih pustili na miru, saj islam opija ne dovoljuje. Talibani bi sicer to malo nasilno uredili, kot jim nalaga njihova vera in kultura. Pa bi. Žal smo mi še bolj nasilni. Hočemo, da se njihove žene pretegujejo na drogu. One pa ne žele sneti tančico z obraza. Nato je propadla firma, le zapreti jo ne moremo, saj je orožarski biznis alfa in omega kapitala.
devote
15. 04. 2012 17.34
+16
ja kam je slovenija padla v 20 letih...v klub morilcev in imperialistov, moralni poden ,prodana do amena, brez načel, hrbtenice, dostojanstva...tudi naših rok se sedaj drži kri nedolžnih , pa ne bi bilo treba.*
SimonaHamer
15. 04. 2012 12.25
+2
PREMER BOMBE Premer bombe je meril trideset centimetrov. In premer njenega učinkovitega dosega okoli sedem metrov, s štirimi mrtvimi in enajstimi ranjenimi. In okoli teh sta v večjem krogu, bolečine in časa, posejani dve bolnici in pokopališče. Toda mlada ženska, ki je bila pokopana v mestu, iz katerega je prišla, na razdalji več kot sto kilometrov, znatno povečuje krog, in osamljeni mož, ki zaradi njene smrti žaluje na oddaljenih obalah čezmorske dežele, vključuje v krog ves svet. Da niti ne omenim jokanja sirot, ki seže vse do božjega prestola, in še dlje, in dela krog brez konca in brez Boga. Jehuda Amihaj (prevod: Uroš Zupan)