Tujina

Džalil: Libija je končno osvobojena!

Bengazi/Podgorica/Tripoli, 23. 10. 2011 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Z razglasitvijo deklaracije o osvoboditvi države se Libija podaja na pot postopne demokratizacije, predsednik prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil pa pričakuje, da bo Libija dobila novo vlado že v mesecu dni.

Libija je po 42 letih zatiranja s strani Gadafijevega režima razglasila osvoboditev, s čimer se tako s simbolno ceremonijo tudi simbolno zaključuje obdobje tiranije in Libija vstopa v novo zgodovinsko obdobje postopne demokratizacije. "Svetu zatrjujemo, da smo osvobodili svojo ljubljeno domovino, mesta, vasi, hribovja in gorovja, puščavo in nebo," je na slavnostni razglasitvi v Bengaziju sporočil predsednik nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil. Z deklaracijo o osvoboditvi se začenja tudi odštevanje do prvih večstrankarskih demokratičnih volitev v državi.

Borci se po osvojitvi Sirte vračajo v Bengazi, kjer se je začela libijska revolucija.
Borci se po osvojitvi Sirte vračajo v Bengazi, kjer se je začela libijska revolucija. FOTO: Reuters

Salah el Gazal, visoki vladni predstavnik prehodne vlade, ki je tudi nagovoril večdesettisočglavo množico, ki se je na slavnosti zbrala, je ob tem povedal, da je bilo Džalilovo vodenje začasne vlade pravi blagoslov za libijski narod, vsi zbrani pa so se poklonili spominu na vse preminule v času libijske morije. Gazal se je dotaknil tudi Gadafijeve smrti in posnetkov diktatorjevega ponižanja tako pred smrtjo kot po njej: "Ta ponižujoči konec je nekaj, s čimer je želel bog pokazati to, kar bo izkusil vsakdo, ki uporablja najnizkotnejše in najhujše oblike nepravičnosti nad svojim lastnim ljudstvom," je povedal Gazal.

Govorci so se sicer večinoma poklonili spominu vsem, ki so boj z Gadafijem plačali s krvjo. Minister za mučenike in ranjene Abdel Rahman al Kabisi je priložnost označil za "velik zgodovinski trenutek v zgodovini ljube Libije". Ob tem je poudaril, da je libijski nacionalni prehodni svet z odlokom ustanovil novo ministrstvo za mučenike, ranjene in pogrešane. Ti so prednostna naloga vlade, je zatrdil.

Po času vojne prihaja čas, ko bo treba državo graditi na temeljih prava in miru.
Po času vojne prihaja čas, ko bo treba državo graditi na temeljih prava in miru. FOTO: Reuters

Padlim v osemmesečnem boju proti Gadafiju se je poklonil tudi koordinator revolucionarnih sil Abdel Salam al Musmari. "Sporočamo jim – našim nedolžnim mučenikom, našim ranjenim, našim zapornikom, našim pogrešanim – vaša kri, vaša žrtev sta sol zemlje, ki je Libijo očistila diktatorstva in korupcije."

Prvi mož vojaškega sveta prehodne vlade, general Omar al Hariri, pa je Libijce pozval k delovanju. "Svoboda je velika, njena cena je velika ..., zato zagrizimo vanjo. Ohraniti jo je težje, kot jo pridobiti," je nagovoril zbrane Libijce.

Vodja revolucionarnih sil – civilistov, ki so se spremenili v borce – Favzi Bukatef pa je poudaril, da se bodo vsa vojaška vozila vrnila v baze. Ob tem je obljubil prizadevanja za vzpostavitev "močne in sodobne vojske", medtem ko je vodstvo prehodnega sveta izvedlo simbolno predajo orožja.

Na osrednjem trgu v Bengaziju je osvoboditev dočakalo na deset tisoče Libijcev.
Na osrednjem trgu v Bengaziju je osvoboditev dočakalo na deset tisoče Libijcev. FOTO: Reuters

V čast zgodovinskemu dogodku se je prehodna vlada zavezala obnoviti vse mednarodne dogovore in zaveze. "Po tem, ko smo dosegli stanje pravne države, libijski narod svetu zagotavlja, da bomo spoštovali vse dogovore, ki jih je Libija kdaj koli podpisala, in kot to od nas terjajo mednarodni standardi," je povedal podpredsednik začasne vlade Abdul Hafiz Goga.

Razglasitev osvoboditve so že pozdravili Nato, EU, ZDA in Velika Britanija. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je Libijce pozval, naj po veliki zmagi nad Gadafijevo diktaturo pozabijo na razlike ter gradijo novo Libijo. Voditelji EU so pozdravili "pogum in odločnost Libijcev" ter poudarili, da lahko "danes Libija obrne novo stran v svoji zgodovini" in se usmeri k "novi demokratični prihodnosti".

Ameriški predsednik Barack Obama je osvoboditev Libije pozdravil kot "novo obdobje obetov" ter pozval k nacionalni spravi, da bi se razvila v varno in demokratično družbo. Britanski zunanji minister William Hague pa je razglasitev osvoboditve označil za zgodovinsko zmago libijskega naroda ter Libijce pozval, naj se ne zatekajo k maščevanju in povračilnim ukrepom.

Gadafijev sin obljubil nadaljevanje boja v Libiji

Sin pokojnega libijskega samodržca Moamerja Gadafija Saif al Islam je v zvočnem posnetku danes zatrdil, da se bo v Libiji nadaljeval boj proti novim oblastem in Natu. "Nadaljevali bomo upor. Podgane in Nato naj izginejo," je dejal v sporočilu, ki ga je objavila televizija Al Rai s sedežem v Siriji.

Kot je poročala televizija Al Arabija, je Saif al Islam v kratkem sporočilu še poudaril, da je Libija njihova država, v kateri živijo in bodo v njej tudi umrli. Sporočilo je trajalo le nekaj sekund, kar po oceni Al Arabije kaže na to, da gre za izjavo v živo in da jo je hitro končal, da ga ne bi izsledili.

Po razglasitvi deklaracije o osvoboditvi Libije se odpravlja država po do zdaj neznani poti demokratizacije, spoštovanja mednarodnih zavez in prava, vprašanje pa je, ali bo v državi kmalu zavladal tudi mir.
Po razglasitvi deklaracije o osvoboditvi Libije se odpravlja država po do zdaj neznani poti demokratizacije, spoštovanja mednarodnih zavez in prava, vprašanje pa je, ali bo v državi kmalu zavladal tudi mir. FOTO: Reuters

Poveljnik uporniške vojske Abdel Madžid Mlegta je povedal, da enote že zožujejo obroč okoli domnevnega zatočišča Gadafijevega sina. Saif al islam naj bi se po umiku iz Sirte skrival v mestu Bani Valid. Mesto, ki se nahaja 150 kilometrov jugovzhodno od Tripolija, so uporniške sile po več tednov trajajočih srditih spopadih zasedle že v začetku septembra.

Usoda Saifa al Islama, ki je veljal za očetovega naslednika, sicer ni znana. Več pripadnikov sil prehodnih oblasti v Libiji je po četrtkovem padcu Sirte in smrti njegovega očeta trdilo, da so ga ujeli, a do zdaj dokazov o tem ni bilo. Skrival naj bi se v Libiji.
Trije sinovi Moamerja Gadafija so sicer umrli od začetka upora proti režimu februarja letos. Njegova vdova Safia je našla zatočišče v Alžiriji skupaj s tremi Gadafijevimi otroki – Aišo, Hanibalom in Mohamedom. Sin Sadi pa je septembra pobegnil v Niger.

Obdukcija: Gadafi je umrl zaradi strelne rane

Libijski forenziki so ponoči opravili obdukcijo trupla pokojnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Avtopsijo so opravili v mrtvašnici v Misrati, po njej pa naj bi truplo vrnili v hladilnico na stari mestni tržnici, kjer je bilo pred tem na ogled javnosti. Zdravnik, ki je sodeloval pri avtopsiji, je povedal, da je bila za Gadafija usodna strelna rana. Pri obdukciji so namreč našli kroglo v njegovi glavi in trebuhu.

Libijski premier v odstopu Mamhud Džibril je za britanski BBC dejal, da si želi, da bi bil Gadafi še živ. ''Želim si vedeti, zakaj je vse to storil libijskemu narodu. Želel bi biti tožilec na njegovem sojenju,'' je dejal Džibril. Neki neimenovani predstavnik nacionalnega prehodnega sveta pa je dejal, da bodo Gadafijevo truplo izročili družini, piše na spletni strani BBC.

V Libiji naj bi sicer danes v Bengaziju razglasili osvoboditev Libije, potem ko so po zasedbi zadnje utrdbe Gadafijevih sil, njegove rojstne Sirte, v četrtek ubili tudi Gadafija med poskusom bega iz mesta.

Prehodne oblasti so že napovedale, da bodo v 30 dneh po razglasitvi osvoboditve oblikovale začasno vlado, ki naj bi poskrbela za pripravo nove ustave in prvih demokratičnih volitev po 42-letni diktaturi.

V spopadih razrušeno državo ob demokratizaciji in vzpostavitvi pravne države čaka še mnogo izzivov, med drugim vrnitev v civilno življenje ljudi, ki so se spremenili v vojake, odnosi med uporniškimi frakcijami in tudi velike zaloge orožja.

Osmrtnica za ''bratskega voditelja''

Osmrtnica za Gadafija v črnogorskem časopisu
Osmrtnica za Gadafija v črnogorskem časopisu FOTO: vijesti.me

V črnogorskem časopisu Vijesti je osmrtnico objavilo osebje lokala Del Boy iz Nikšića, ki je fascinirano nad osebnostjo pokojnega polkovnika Moamerja Gadafija. ''V naših srcih boš vedno ostal bratski voditelj in kralj kraljev. Naj tvoja duša počiva v nebeškem cesarstvu, tvoje ime pa odmeva po hodnikih prihodnosti,'' je zapisalo osebje lokala.

''Bojim se, da se bo Libijcem že kmalu kolcalo po Gadafiju, tako kot se nam po Titu,'' v videoprispevku Vijesti o avtorjih osmrtnice pravi Marko Krivokapić. Osmrtnico za Gadafija so poskušali objaviti v več časopisih, a jih je večina zavrnila. ''Kako to, da je mogoče v naših časopisih objaviti osmrtnico Michaelu Jacksonu, ne pa Gadafiju,'' se v videoprispevku Vijesti sprašujejo podpisani pod osmrtnico.

''Razlog za Gadafijev konec in način, kako je umrl, je po mojem mnenju v naravnih virih v Libiji, kar kaže na to, da se današnje in prihodnje vojne bijejo za naravne vire,'' meni Miodrag Karadžić, gost Del Boya in podpisani pod osmrtnico.

V času nekdanje Jugoslavije je mnogo jugoslovanskih podjetij dobivalo posle v – po liniji neuvrščenih in bratskih – Libiji, Libijci pa so prihajali v Jugoslavijo predvsem na šolanje. Eden od njih je bil ne nazadnje tudi Moamer Gadafi, ki se je šolal na letalski akademiji v Mostarju, kjer je tudi spoznal svojo ženo.

Uradni Washington: Preiskava Gadafijeve smrti bi bila prvi korak k demokratizaciji Libije

Preiskavo Gadafijeve smrti podpira tudi uradni Washington. Državna sekretarka Hillary Clinton je povedala, da obstaja verjetnost, da bodo Združeni narodi izvedli preiskavo smrti nekdanjega libijskega voditelja. "Osebno bi podprla tako preiskavo ZN kot tudi preiskavo prehodnega nacionalnega sveta, ki je tudi napovedal, da bodo raziskali ozadje Gadafijeve smrti," je povedala Clintonova. "Pomembno je, da si bo nova vlada, ki bo nastopila v Libiji, prizadevala za to, da bo Libija krenila po poti demokracije, zaživela z vladavino zakona, prvi dokaz tega pa bi bila preiskava smrti," še dodaja.

Preiskavo Gadafijeve smrti je zahtevala predstavnica ZN za človekove pravice Navi Pillay, povod za to pa je naraščajoč nemir mednarodne skupnosti ob razkritju kaotičnih prizorov Gadafijeve usmrtitve.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kukac
28. 10. 2011 19.32
mene je europska i ameriska clinton ,sarkozi in druga demokracija ze ubila ,hvala europo demokraticna zdej pa mate vse zastonj na mojem ozemlju crknite stoka
kukac
26. 10. 2011 15.48
Osmrtnica za ''bratskega voditelja'' Osmrtnica za Gadafija v črnogorskem časopisu (Foto: *e) V črnogorskem časopisu Vijesti je osmrtnico objavilo osebje lokala Del Boy iz Nikšića, ki je fascinirano nad osebnostjo pokojnega polkovnika Moamerja Gadafija. ''V naših srcih boš vedno ostal bratski voditelj in kralj kraljev. Naj tvoja duša počiva v nebeškem cesarstvu, tvoje ime pa odmeva po hodnikih prihodnosti,'' je zapisalo osebje lokala. ''Bojim se, da se bo Libijcem že kmalu kolcalo po Gadafiju, tako kot se nam po Titu,'' v videoprispevku Vijesti o avtorjih osmrtnice pravi Marko Krivokapić. Osmrtnico za Gadafija so poskušali objaviti v več časopisih, a jih je večina zavrnila. ''Kako to, da je mogoče v naših časopisih objaviti osmrtnico Michaelu Jacksonu, ne pa Gadafiju,'' se v videoprispevku Vijesti sprašujejo podpisani pod osmrtnico. ''Razlog za Gadafijev konec in način, kako je umrl, je po mojem mnenju v naravnih virih v Libiji, kar kaže na to, da se današnje in prihodnje vojne bijejo za naravne vire,'' meni Miodrag Karadžić, gost Del Boya in podpisani pod osmrtnico. V času nekdanje Jugoslavije je mnogo jugoslovanskih podjetij dobivalo posle v – po liniji neuvrščenih in bratskih – Libiji, Libijci pa so prihajali v Jugoslavijo predvsem na šolanje. Eden od njih je bil ne nazadnje tudi Moamer Gadafi, ki se je šolal na letalski akademiji v Mostarju, kjer je tudi spoznal svojo ženo. Uradni Washington: Preiskava Gadafijeve smrti bi bila prvi korak k demokratizaciji Libije Preiskavo Gadafijeve smrti podpira tudi uradni Washington. Državna sekretarka Hillary Clinton je povedala, da obstaja verjetnost, da bodo Združeni narodi izvedli preiskavo smrti nekdanjega libijskega voditelja. "Osebno bi podprla tako preiskavo ZN kot tudi preiskavo prehodnega nacionalnega sveta, ki je tudi napovedal, da bodo raziskali ozadje Gadafijeve smrti," je povedala Clintonova. "Pomembno je, da si bo nova vlada, ki bo nastopila v Libiji, prizadevala za to, da bo Libija krenila po poti demokracije, zaživela z vladavino zakona, prvi dokaz tega pa bi bila preiskava smrti," še dodaja. Preiskavo Gadafijeve smrti je zahtevala predstavnica ZN za človekove pravice Navi Pillay, povod za to pa je naraščajoč nemir mednarodne skupnosti ob razkritju kaotičnih prizorov Gadafijeve usmrtitve. *
Jaz369
25. 10. 2011 19.33
42 let je bil libijski predsednik, zdaj je kar naenkrat samodržec?!?
Srpska4ever
24. 10. 2011 11.09
Kašna demokracija.... danes govorijo da bo podlaga libiske demokrracije šeriatsko pravo(jaka demokracija)! Ženske po 42 letih ne bojo smele več v šolo,na volitve pa še avta ne smejo vozit.....Vse to kar je Gadafi izkoreninil v libiji se bo vrnilo nazaj...aja pa tudi rasizem se je vrnil v veliki meri nazaj kar je blo pod gadafijem kako da si pod titom sral čez bratsvo jedinstvo Aja kako to da praznujejo samo v bengaziju???
Urkez Prime
24. 10. 2011 09.00
Drgač pa u Iraku pa Afganistanu se po vojni rojevajo invalidi in neke tvorbe podobne človeku, kar potem američani dajejo na internet in označujejo sliko, kot nezemljana, kao da ženske po Iraku in Afganistanu rojevajo nezemljane itd. Sramota
Tomaž Škof
24. 10. 2011 08.30
zdaj je še treba slo!osvobodit IN na prava tira spravit!
BogatunLOL
24. 10. 2011 08.19
Ajaj, ADMIN, ti ga sračkaš .... Kaj moraš tako očitno navijati za eno stran? Ti tvoji tirani ne dajo dihat? Zbrisan komentar o tem, da je čedalje več dokazov, da je NATO uporabljal, KASETNE BOMBE in KEMIČNO OROŽJE!!!! ADMIN, to ni hec, to je še eno kršenje Ženavskih konvencij. Kar oglej si, kaj naredi to malim otrokom. So si to zaslužili? Ne glede na to, na kateri strani so takrat živeli... Te ne boli srce, ko vidiš koliko otrok je umrlo, koliko je invalidov? Od bomb, ki naj bi varovale prav njih...
HAWX
24. 10. 2011 07.46
Zdaj ko jim zahod vpelje demonkracijo se bodo še jokali za"tiranijo"
zalijanc
24. 10. 2011 07.39
Všeč mi je, da v Sloveniji ljudje še razmišljajo s svojo glavo ! Kaj pa je Ameriška demokracija ? To so umetne sanje, kjer vam predpišejo, kaj lahko sanjate.
cirenij
24. 10. 2011 07.19
Na žalost jih je Alah zapustil. Sicer je bila njihova volja.
hotchilipoper
24. 10. 2011 07.03
Me prav zanima kolk bodo zdej bolš živel
boby1
24. 10. 2011 00.28
Na tak način je končal napačen človek. Na tak način bi morali končati tisti, ki so milijone ljudi pahnili v popolno revščino. Brez uničenja Gadafija bi v tem času verjetno veliko ljudi iz t.i. zahodnih demokracij v njem videli rešitelja. Tako pa so z vojno dosegli, da bodo prišli do zastonj nafte in ostalih dobrin Libije, veliko dolžnikov (Sarkozy, ZDA, VB, ...) bo tako lahko odpisalo velik del dolga, ki so ga bili dolžni Libiji - ne Gadafiju, Libiji!) ob tem, ko so Gadafija ubili pa so se izognili, da bi očrnil celo plejado zahodnih politikov, ki Libijcem niso želeli nič dobrega. Zato je NATO porabil strašne količine orožja, uporabljal prepovedana sredtsva (kasetne bombe, kemične strupe, ...), saj je bilo potrebno Gadafija uničiti in ne zajeti. Libijcem, ne samo tisti veliki večini, ki ga je podpirala (sicer ne bi niti v snu mogel zdržati take premoči 8 mesecev), temveč tudi tistim, ki so bili zavedeni s strani obveščevalnih služb Izraela, ZDA, VB, Francije, ... pa se bo po Gadafijevih časih kolcalo verjetno že zelo kmalu ...
bobocat
24. 10. 2011 00.01
Me prav zanima, kako bodo Libijci živeli zdaj, ko so linčali Gadafija. V iraku vidimo, kako lepo jim je zdaj, ko je diktator že zdavnaj mrtev, upam, da bo v Libiji drugače, v kar pa močno dvomim. Večina podatkov je z Wikipedije BDP na prebivalca Libije znaša 14.192 $ prejemki na račun nezaposlenosti znašajo 730 $ plača medicinske sestre znaša okoli 1.000 $ za vsakega novorojenega otroka država da družini 7.000 $ po sklenitvi zakonske zveze vsak par dobi od države 64.000 $ za nakup stanovanja ko se posameznik odloči, da odpre zasebno podjetje ali obrt, dobi od države 20.000 $ začetnega kapitala izobraževanje je povsem brezplačno zdravstveno zavarovanje za vsakega državljana je povsem brezplačno cene hrane so zelo nizke (več kot 5x ceneje kot v EU) elektrika za potrebe gospodinjstev je brezplačna v primeru nakupa avtomobila vsakemu prebivalcu država plača 50 odstotkov kupnine (65 odstotkov pripadnikom oboroženih sil) cena goriva je minimalna - liter bencina stane okoli 0.14 $. država zavaruje kredite za nakup stanovanjskih objektov in vozil brez davka
vzhod
24. 10. 2011 00.01
Vsi so mislisli da se Gadafi skriva v neki vili in opazuje dogajanje v libiji,da je v venezueli ,nigeriji na varnem in da od dalec opazuje bitko. Veddno je govoril da je afriski LEV in da je borec in to je tudi dokazal,svojo zeni in vnkuje je z 200 oklepniki z zlatom in denarjem poslal v nigerijo na varno sam pa je z svojimi sinovi ostal na prvi liniji fronta z svojim narodom umr junasko.TEGA V DANASNJEM SVETU VEC NI,Z SVOJIM DEJANJEM JE USTVARIM MIT IN NJEGOCE MAJICE BOMO NOSILI TAKO KOT OD CHE GUEVARE !
boby1
23. 10. 2011 23.50
Sedaj pa spremljajte, kaj se bo zgodilo z Libijo. Gadafi se NIKOLI ne bi mogel upirati takšni premoči 8 mesecev, če ne bi imel podpore pri ljudeh. Da pa je to zopet delo zunanjih (Amerika, njihova že priskutna kopija Anglija ter Sarkozya in Berlusconija (ki sta z Gadafijem prijateljevala, ko sta ga potrebovala - verjetno pa je ceneje se Gadafija znebiti, kot pa vrniti vsaj del dolga)... Gadafi je bil še edini, ki je denar dejansko dajal svojim ljudem. Zakaj je bilo toliko temnopoltih tujih delavcev v Libiji (ki so jih mimogrede t.i. uporniki posparavljali po hitrem postopku? Ker Libijci niso opravljali težkih del in je Gadafi zato plačal temnopolte prebivalce iz revnejših predelov Afrike... Zastonj šola (Libija je krila tudi visoko izobraževanje kjerkoli v tujini), zdravstvo, darilo države pri prvi poroki (64.000 USD), nadomestilo za brezposelnost (cca. 700 USD), prispevek pri nakupu novega avtomobila (50 % za civile in 60 % za vojake), darilo države za vsaega novorojenca (7.000 USD), ... Za vedno lahko na to pozabijo. Čez 3 leta bo to žarišče klanja med plemeni, prebivalci z najvišjim standardom v Afriki in cele področju okrog pa bodo enaki prebivalcem Sudana, Darfurja, Somalije, ... Demokratični zahod pa je tako "osvojil" še eno državo z obilico nafte ... Tudi vojaki, ki so se borili proti Gadafiju, bodo večnoma reveži. Pogačo, ki jo bo delil zahod, bodo prejeli le tisti, ki jim bojišča ni bilo treba niti videti... Bogi Libijski narod, grdo so jih ogoljufali... Gadafi - počivaj v miru. Hrabro si ostal v Libiji, čeprav si vedel, da se nate spravlja polge NATA tudi Al Kaida, s katero je NATO z orko v roki vodil operacije v Libiji. Libijcev, ki bi nasprotovali Gadafiju je bilo pač odločno premalo.
Tonček Balonček
23. 10. 2011 23.13
gadafijeva napaka je bila, da ni likvidiral nasprotnikov! So pa oni njega in zdaj imajo "demokracijo"!c Konec socialne države, zdaj bodo imeli "trg"!
ex-komunista
23. 10. 2011 22.43
da nekaj razjasnimo... v libiji so imeli Third International Theory (tretja internacionalna teorija) kot politični sistem. To je edinstven sistem in naša demokracija ni d v primerjavi stem kar so imeli oni. Pomnite; v revoluciji leta 1977 ni bilo prelite kapljice krvi, še istega leta pa je odstopil in je od tedaj nosil le simbolično vlogo! Pomnite; Konec leta 2010 je Gadafi zagrozil, da bo vezal nafto na afriški dinar, ta pa bi bil vezan na zlato! kar pomeni, da bi cena dolarja in evra drastično padla, saj oba temeljita na fikitvnih vrednostih. Prav tako je ob istem času zagrozil, da bo zaprl dobavo nafte ZDA, VB, Franciji. Italiji (vse članice fašistoidne koalicije), saj so le-te dolžne Libiji okoli 200 milijard dolarjev. nekaj mesecev pozneje je NATO ilegalno napadla Libijo...
alanford457
23. 10. 2011 22.41
polifem še bolj slično bi bilo libija je končno osvo(b)jena
povemvsem
23. 10. 2011 22.38
primeren naslov bi bil,"libija je končno okupirana"
kleopatra-1
23. 10. 2011 22.32
alanford45723.10.2011, 22:231 vse kar pišemu tu gori gre v arhiv plačujemo internet , tv , telefonijo in nas lepo obirajo da gdo smo točno vedo , plačujemo zato da zbirajo podatke za naše dosjeje in zato so še plačani zapravljamo čas namest da bi kaj druzga delal to mi je razlagal človek ki je zaposlen v ameriki in dela v tej smeri --- vedno smo pod kontrolo - če pošteno živiš, se nimaš koga bati. In če se boriš za pravico, pa te zaradi tega j .. jo, pa vsaj točno veš, kakšna nepoštenost je med tistimi, ki vladajo. On morajo izprašati svojo vest, ne mi, ki le povemo svoje mnenje.