Tujina

Cern: Fizikom so se uresničile sanje

Ženeva, 30. 03. 2010 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
190

V Cernu so danes prvič pospešili protonske delce pri trikrat večji hitrosti kot doslej in uspešno zaznali trke. S tem so postavili nov mejnik v raziskavah, ki naj bi prinesle nova spoznanja o nastanku vesolja.

Znanstveniki so danes v velikem hadronskem trkalniku v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (Cern) prvič zagnali protonske delce s hitrostjo, ki se je približala svetlobni hitrosti, in uspešno zaznali trke delcev. Z eksperimentom bodo poskusili ustvariti podobne razmere kot po velikem poku, v katerem naj bi nastalo vesolje.

Fiziki so v Cernu spremljali trke protonov.
Fiziki so v Cernu spremljali trke protonov. FOTO: Reuters

Do sedaj so v trkalniku izvajali trke pri energiji okoli 2,5 TeV, danes pa so jih prvič pri energiji 7 TeV. Poskus poteka tako, da dva snopa protonov krožita z močjo 3,5 TeV in tako trčita z močjo 7 TeV. Detektorji so zaznali trke delcev pri hitrosti, ki se je občutno približala svetlobni. Ta znaša približno 18 milijonov kilometrov na minuto, kar pomeni, da bi delci pri taki hitrosti predor pospeševalnika prepotovali kar 11.245-krat v sekundi.

S trki pri tej moči bodo znanstveniki sedaj nadeljevali še od 18 do 24 mesecev, s kratkim tehničnim postankom konec leta 2010.

Delce bodo pospešili še hitreje

V Cernu načrtujejo, da se bodo svetlobni hitrosti povsem uspeli približati po letu 2011. Pospeševalnik delcev je namreč trenutno, tudi pri današnjem dosežku, deloval le z delno zmogljivostjo. Delci bi namreč želeni cilj dosegli šele pri hitrosti 14 bilijonov elektronskih voltov. V teh razmerah bi s pospeševalnikom lahko dosegli približno 600 milijonov trkov v sekundi.

V Cernu upajo, da jim bo s temi poskusi uspelo poglobiti znanje o temni snovi, antimateriji in o morda še skritih dimenzijah prostora in časa.

Cern-2
Cern-2 FOTO: Reuters

'Danes je čudovit dan za fizike osnovnih delcev'

Direktor Cerna Rolf Heuer je po zagonu dejal: "Danes je krasen dan za fizike osnovnih delcev. Veliko ljudi je na ta dan čakalo dolgo, vendar sta se njihova potrpežljivost in predanost izplačali.

Tiskovni predstavnik eksperimenta CMS Guido Tonelli pa je dejal, da detektorji delcev delujejo izvrstno in da so skupine fizikov po svetu že začele z analizo podatkov. Ukvarjali se bodo z nekaterimi izmed največjih ugank moderne fizike, kot je izvor mase, veliko združitvijo sil in tudi s prisotnostjo temne snovi v vesolju. "Pričakujem zelo razburljive čase,“ je še dodal.

Tiskovni predstavnik projekta ALICE Jürgen Schukraft pa je dejal, da se veselijo rezultatov protonskih trkov, "ki nam bodo dali nov vpogled v naravo močnih interakcij in evolucije mase v zgodnjem vesolju“.

Pospeševalnik je stal okoli štiri milijarde ameriških dolarjev

Pospeševalnik so gradili od leta 2003, denarna sredstva pa je prispevalo več kot 20 evropskih držav. Cena celotnega projekta je okoli štiri milijarde ameriških dolarjev, največji donatorki pa sta ZDA in Japonska, ki sicer nista članici Cerna in imata v organizaciji le status opazovalk.

Predor je dolg 27 kilometrov,  nahaja pa se od 46 do 150 metrov pod zemljo.

Nekateri skeptiki in znanstveniki so ob zagonu opozarjali, da bi lahko ob teh poskusih nastale črne luknje. V Cernu pa so možnost tega pojava izključili.

'Kontrolna soba polna navdušenja'

"Trenutno že tri ure uživamo v veliki pogostosti trkov pri rekordni energiji sedem tera elektronskih voltov, kar kaže, da je pospeševalnik in ekipa perfektno pripravljena za naslednje izzive, ki jih še čakajo,“ je za 24UR dejal Marko Mikuž, vodja slovenskih znanstvenikov v Cernu.

Andrej Gorišek iz Instituta Jožef Stefan pa je dodal, da je bila kontrolna soba polna kot še nikoli prej. "Ko so se trki zgodili, je bilo veliko navdušenja,“ je dodal.

"Bilo je približno tako, kot če pristane letalo polno čarterskih turistov. Takšni aplavzi so se razlegali po kontrolni sobi. Ko enkrat kreneš s štarta, veš, da boš prišel do cilja. Približno tako se počutimo. Je pa še lep kos proge pred nami,“ je razložil Mikuž.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chatefucio
31. 03. 2010 23.31
Samo res pa upam, da ne bodo zadeve nateral do konca da ne nastane kaka black hole, ker smo gotovi.
Chatefucio
31. 03. 2010 23.30
brocon40, ti bolj malo pa tvoji otroci verjetno tudi, prihodnje generacije pa bodo s pomočjo novih odkritij preživele, če bodo.
Audy
31. 03. 2010 13.23
OK, tu se (očitno) ne da brez filozofije. Torej mi vidimo, ker fotoni "padajo" na naše oči in potem možgani sestavijo vidno sliko. Torej mora vsak atom oddajati protone ves čas, da mi vidimo nek predmet oz. vse okrog sebe, al kako?
Ca6e
31. 03. 2010 13.09
Kater poizkus in raziskave pa niso tvegane v znanosti, zato se pa pravi znanost raziskovanje nekaj novega neodkritega, kjer pa nikoli ne veš če boš prišel do željene rešitve.
kekekekec@gmail.com
31. 03. 2010 13.01
@bronco40.. mogoče odkrijemo kšno bolšo tehnologijo oz kšn bolši vir energije ;-) to bi nam vsem zelo prou pršlo, če bi biu seveda bolši od sedanjega... sej veš kaj mislm, cenejši, bolj čist, mogoče pa čist kej novega odkrijejo in pridemo v dobo nove znanstvene fantastike... :))) da se boš pol k si boš kupu kšno novo napravo lahko pred žensko delu pametnga, kako ta naprava deluje, sledi, lažje boš dobil :))))
mjolnir
31. 03. 2010 12.48
Pa še nekaj vsem "modrecem" tuki....čeprav je res veliko govora o strahu da tako drga projekt ne bo dal želenih rezultatov, morate vedeti da tudi če nekaj pokaže da se MOTIMO, je to tudi pomeben korak v znanosti! Iz zmote se porajajo alternativne razlage in to je spet novo spoznanje, ki lahko pripelje do 99% sigurne, ali že kar DOKAZA! tOREJ, ČE POTRDI ALI OVRŽE NEKAJ, ČE SAMO DEL TEGA ČEMU JE NAMENJE DOKAŽE, DRUGO OVRŽE, ČETUDI NE ODGOVORI VEČINO VPRAŠANJ, je tudi odpiranje NOVIH vprašanj NAPREDEK!
mjolnir
31. 03. 2010 12.43
bronco In kaj imam jaz da Pahorček da denar davkoplačevalcev na brezvezne konference, ki nas sam smešijo v Evropi in spravljajo v slabe odnose s Srbijo? Kaj imam od denarja ki gre za "koristne " misije na Kosovu, v Afganistani ...
mjolnir
31. 03. 2010 12.30
FCL Poskus je tvegana naložba, ker obstaja možnost da ne bo dal želenih rezultatov, ampakto je že veljalo za marsikateri, in nasploh, a veš kolk so stale vesoljske raziskeve?? Se ti zdijo "brezvezne"? Meni je še vedno Gagrinov polet in pristanek na lUni eden najimpresivnejših dosežkov, pa čeravno nista imela "praktične vrednosti"
Brabus
31. 03. 2010 11.49
In kaj mam jst od tega?
dule100
31. 03. 2010 08.58
Je bil povabljen tudi Milan na ta velik dogodek. Saj je že pred znanstveniki iz CERNA napovedal ta dogodek !
M-teorija
31. 03. 2010 07.45
illiillliiili31.03.2010, 01:18 Ker ne dovolijo linka še vtipkaj "Kje so končne meje prostora-časa?"
Apolonija Bobnar
31. 03. 2010 07.45
pristanek čarterskih turistov....??? mene spominja na očete in očke, ki so otrokom najprej podarili maketo železnice, sedaj se pa sami z njo igrajo....Pri maketi železnice škoda ne more biti velika, večja škoda je pri pravi železnici....če se z njo igrajo ljudje, ki ne obvladajo posla... Ali je to res neškodljiva mala maketa? Kje je meja med majhno neškodljivo maketo in med veliko maketo, kjer duh lahko uide iz steklenice?
WikiX
31. 03. 2010 01.18
Mene je pretresla slika simulacije trka, ker je precej podobna sliki celotnega vesolja, kako se širi od big banga. Na hitro zgleda, kot silnice točkastega magneta, le da se nikjer ne zaključijo, oziroma tega ni videti. Če bi potovali po eni od teh silnic bi bilo videti, kot da vse prihaja iz ene točke, se širi, vendar ukrivlja nazaj v eno točko. Včeraj sem prebiral knjigo Vlatka Vedrala, Dekodiranje realnosti, kjer predlaga, da namesto običajnega opisovanja energije in materije, uporabljamo zgolj informacijo o nekem dogodku. Vse je le stvar največje verjetnosti, da se je nekaj zgodilo. Dejansko nikoli ne moremo videti ničesar, ker so morebitna jedra teh delcev tako majhna, da jih preskoči tudi najmanjša valovna dolžina, niti se ne nahajajo točno na nekem mestu, lahko obstajajo na več mestih hkrati in podobno. Lahko bi rekli, da delce merimo z dimom in ogledali. Večji problem se mi zdi, kako usmerjajo vso to energijo, kako zaščitijo komoro, da ne pride do neželjenih interakcij, verižnih realcij ali vrže ven vse varovalke, saj se mora energija ves čas nekam zlivati. Zgleda, kot bi razlili nekakšno tekočo meglico, iz katere pršijo drobne kapljice. Pri tem se sprašujem, če smo res sestavljeni iz neskončno majhnih točk, obdanih z elektriko, ali pa mogoče vidimo le vrhove nekakšnih tankih špagetov, ki se združujejo, cepijo ter prepletajo, od nastanka časa dalje. Vsaka kapljica materije ima zarezo, spin ki označuje tisto neskončno tanko smer, kamor se delec ne sme odviti. Lahko bi rekli, da je tam in takšen zato, ker je bil tudi prej tam in takšen, zato ni mogel biti drugačen. Če bi odvili vse te delce v našem telesu, če bi vesolje to dovolilo, bi se potem vrnili nazaj v tisto eno, prvo celico? Smo potem večno spremenljiva vsota vseh vrtečih kroglic, kar v telesu gotovo smo, vendar živimo v razpoki med temi delci, skozi katero se lahko dotikamo sebe, vse do otroštva. Le odmev od sten svetlobe, je skozi leta rahlo slabši, saj je z vsakim dnem življenja, tunel žile življenja vse daljši. Včeraj sem se vračal iz hribov in prišel do studenca. Z vodo sem namočil usta, ven pa pljunil slino v potok, pri čemer sem opazil, da se je najprej zavrtinčila v nekakšno meglico, potem pa jo je tok raztegnil in potegnil naprej. Ko se zazrem v slike meglic iz vesolja, so te same po sebi pri miru, zato sem si mislil, glej, če bi bilo vesolje potopljeno v kakšno tekočino, bi nas tok razlil narazen, tako pa trdno tičimo skupaj. Privlači in maliči nas neka druga sila, ki za sabo pušča le sled v času, kot žilo svetlobe. Pomislite, tako kot gledamo oddaljene zvezde, bi lahko skozi rešpetlin gledali tudi samega sebe, če bi se v trenutku prestavili nekam naprej v čas. Tako kot gledamo zvezde skozi nebo časa, gledamo tudi eni druge, oko zajame obris svetlobe, v resnici pa smo neskončno daleč stran, kot da bi bil nekdo včeraj, nekdo pa je videti že danes, čeprav pride šele jutri.
gnu
31. 03. 2010 00.39
casimiri in RADO62: lepo, da poznata SR. Nisem govoril o tem, kako je to videti s stališča delcev, temveč kako to vidijo fiziki ob 'progi'. Dejansko pač krožijo protoni v LHC samo 3m/s počasneje od svetlobne hitrosti.
zmha
31. 03. 2010 00.12
pa glih sedaj gledal film angeli in demoni kjer se je tema odvijala okoli tega...
RADO62
30. 03. 2010 23.42
gnu30.03.2010, 20:563 .... Na žalost se svetloba ne obnaša tako predvidljivo.... Kajti vsaki opazovalec (premikajoči/nepremikajoči) bo zaznal popolnoma isto hitrost svetlobe.... Nekdo v vesoljski ladji, ki leti recimo z 95% svetlobne hitrosti bo zaznal enako hitrost svetlobe kot ti, ki recimo stojiš na obrobju planeta xy in strmiš v curek svetlobe....
casimiri
30. 03. 2010 21.19
@gnu: Da te popravim glede fotonov. Fotoni vedno, povsod in od vsega stran šibajo z isto hitrostjo. Torej če se postaviš na mesto elektrona v pospeševalniku, boš (ne glede na to kako hitro se furaš z elektronom) "zaznal" da letijo 3*10^8m/s. Drugi einsteinov postulat :) Aja, in svetlobne hitrosti se ne da doseči; ker bi kateremukoli masnemu delcu masa neskončno narasla. Morda si zato dobil minus :) enjoy
gnu
30. 03. 2010 20.56
@patrice: Meni je bilo hecno ko sem ugotovil, da LHC delcem do svetlobne hitrosti manjka le še cca 3 m/s! Torej foton bi bežal pred njimi le s tako hitrostjo, kot lahko tečeš! Žal pa se bralcem tu ne zdi to nič takega, eden mi je celo užgal minus (mogoče zato, ker podcenjujem kako hitro lahko teče;)
noname187
30. 03. 2010 20.55
wow :)))) noro
MP3CE
30. 03. 2010 19.50
@jacfive: Imaš kar prav :)... Meni je sicer ljubša interpretacija, kjer praviš, da se kinetična energija v relativistični fiziki obnaša drugače kot v klasični fiziki, a s tvojo interpretacijo dejansko ni nič narobe. Hotel pa sem povdariti, da je svet dejansko še veliko bolj presenetljiv, kot si ga lahko na prvi enostavni pogled predstavljamo in da se moramo enostavno pustiti presenetiti najbolj nenavadnim dejstvom. Zatorej čestitke za tvoj trud in hvala za odgovor :) Dobra debata :)