Tujina

Grške težave občutile vse svetovne borze

Bruselj, 12. 09. 2011 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./M.R./STA
Komentarji
7

Evropski komisar Rehn je pozdravil napoved Grčije, da bo nad javnofinančni primanjkljaj šla z bolj ostrimi varčevalnimi ukrepi in novimi davki. Obljublja tudi premislek za sprostitev nove tranše, a Grki novim davkom nasprotujejo.

Napoved grškega finančnega ministra Evangelosa Venizelosa, da bodo še bolj zategnili pasove, je v Bruslju povzročila takojšnje olajšanje, še posebej zaradi pesimističnih izjav o propadu evra.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je grško odločitev pozdravil in dejal, da bodo strokovnjaki Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Evropske centralne banke in EU v prihodnjih dneh obiskali Grčijo in preučili novo osem milijard evrov vredno tranšo pomoči. ''Ko bo Grčija izpolnila pogoje, pričakujem, da bi pregled trojice lahko bil zaključen do konca septembra,'' je povedal. Grčija je trojico posojilodajalcev v začetku tega meseca zaradi nedoseženih ciljev za zmanjšanje primanjkljaja sicer pustila nezadovoljne.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Že naslednji teden bodo finančni ministri vse bolj razdeljenih držav, ki si delijo evro, na Poljskem govorili o ovirah za drugo finančno injekcijo pomoči za Grčijo, vredno 160 milijard evrov, o katerih so se načeloma dogovorili na vrhu 21. julija.

Grki zavračajo zakon na nepremičnine

Kot je znano, je Grčija napovedala zaostritev varčevalnih ukrepov, med drugim uvedbo novega davka na nepremičnine, prav tako pa naj bi vsak izvoljeni predstavnik oblasti letos ostal brez ene mesečne plače. Vendar pa so Grki že napovedali, da novega davka na nepremičnine ne bodo upoštevali. Vlada se je odločila, da ga bo obračunavala kar skupaj z računi za elektriko, s čimer želi zagotoviti, da bo plačan čim prej.

Razprodaja na evropskih borzah

Osrednje evropske borze so nov teden začele z občutnim padcem tečajev. Bojazen pred dokončnim javnofinančnim zlomom Grčije in posledicami, ki bi jih ta imel za evropske banke, še posebej nemške in francoske, ustvarja velike prodajne pritiske predvsem na delnice finančnih ustanov.

Evropska komisija bo v Bruslju predstavila poročilo o stanju javnih financ v EU. Gre za redno letno poročilo, ki pa bo letos zaradi resne dolžniške krize v območju evra deležno večje pozornosti kot prejšnja. Poročilo je po navedbah komisije osredotočeno na problem vzdržnosti javnih financ.

Nemški indeks DAX je na danes padel za 2,3 odstotka, britanski indeks FTSE 100 je na borzi v Londonu izgubil 1,63 odstotka, indeks francoski indeks CAC 40 pa je na borzi padel za več kot štiri odstotke. Podobno se je zgodilo tudi ob začetku trgovanja na newyorški borzi Wall Street, kjer je Down Jones padel za dober odstotek.

V rdečem je tudi trgovanje na borzi v Zürichu, kjer se je indeks SMI spustil za 2,56 odstotka. Dunajski indeks ATX je doslej zdrsnil za 3,52 odstotka, milanski FTSE Italia All-Share pa se je znižal za 2,72 odstotka.

Strah pred usodo Grčije in posledicami za območje evra že nekaj dni znižuje vrednost evra, k temu pa prispevajo tudi napovedi prihodnjega ravnanja Evropske centralne banke (ECB), ki najverjetneje še lep čas ne bo dvigovala obrestnih mer. Evro je tako padel že pod mejo 1,36 dolarja in je trenutno pri 1,3589 dolarja.

Goreči evri - 2
Goreči evri - 2 FOTO: Reuters

V luči dogajanja v evrskem območju so se danes znižali tudi tečaji na azijskih borzah. Tokijski Nikkei je izgubil 2,31 odstotka in pristal na najnižji točki po aprilu 2009, hongkonški Hang Seng je potonil za 4,21 odstotka, osrednji singapurski indeks za 2,72 odstotka, sydneyjski All Ordinaries pa za 3,56 odstotka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
12. 09. 2011 18.17
Kakšna neumnost. Tudi jaz pozdravljam Bruselj in Grčijo in ostale države na repu lestvice pa nič nimam od tega. Vsi se samo pozdravljajo. Politika je eno veliko *.
kavagre
12. 09. 2011 09.28
ne vem če je to najboljše da se samo jemlje delavcem? če samo šparaš pa šparaš še ne pomeni da boš boljše živel, saj nekdo drug tvoj denar porablja-kaj se bomo zdaj celo življenje samo odrekali?? na produktivnost pa nihče ne obeša pozornosti. to je vse skupaj samo pesek v oči.... nič ne bo boljše ker si bo nekdo kljub vsemu polnil svoj žep... pri nas v SLO je isto.... vse se dogaja načrtno,.....
crnkamn
12. 09. 2011 09.05
V Bruslju pozdravili napoved Grčije! Evropski komisar Rehn je pozdravil napoved Grčije, da bo nad javnofinančni primanjkljaj šla z bolj ostrimi varčevalnimi ukrepi. In ljudstvo bo spet potegnilo takratko! Že naslednji teden bodo finančni ministri vse bolj razdeljenih držav, ki si delijo evro, na Poljskem govorili o ovirah za drugo finančno injekcijo pomoči za Grčijo, vredno 160 milijard evrov, In spet bo cela Evropa placevala po navodilih EU in nizala standard lastnim drzavljanom, za placevanje napak drugih!
ivo55
12. 09. 2011 08.44
V Sloveniji po besedah izobraženega sindikalista zaposlenega v JS, JS zagotavlja kupno moč in rast gospodarstva!!!!!!!?????????. Zato je varčevanje, po znanju tega izobraženca sodeč , v Sloveniji preko uskladitve plač z možnostmi proračuna nadvse škodljiv ukrep pri reševanju iz krize! Zadnje dni mu pritrjuje tudi naš krizni premje. Le kako je mogoče, da Evropa grške ukrepe pozdravlja?!
Feels_good_man
12. 09. 2011 08.44
kdo še grkom kej verjame
tekavcminka56
12. 09. 2011 08.41
elita letos še mešajte drek, drugo leto ga ne boste več, ljudje so vas spregledali, me pa čudi kako vam je večina lahko nasedala tako zelo dolgo...internet vas je nekako razkrinkal, preko tvja, radija, časopisov ste nas manipulirali več stoletij, svetovne vojne so napisane vnaprej. Napisane so ble 200let nazaj, skratka ljudstvo vas ma dost!
Peter Kralj 1
12. 09. 2011 08.10
Ko bo nova tranša prispela, pa bo zopet vse po starem.