Tujina

V British Airways 'globalen izpad računalniškega sistema', številni potniki ostali na tleh

London, 27. 05. 2017 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

British Airways se sooča z globalnim izpadom sistema, med potniki je nastal kaos, a družba ni razkrila, kakšne težave imajo, nekateri britanski mediji poročajo, da bi lahko šlo za kibernetski napad. Zaradi "napake sistema", kot pravijo pri British Airways, deli spletne strani letalske družbe niso dosegljivi, nekateri potniki so trdili tudi, da se ne morejo prijaviti niti preko mobilne aplikacije.

Britanska letalska družba British Airways je sporočila, da se sooča z "globalnim izpadom sistem", zaradi česar je med potniki nastal kaos. British Airways ni razkril, kakšne težave imajo, nekateri britanski mediji poročajo, da bi lahko šlo za kibernetski napad.

Glavni izvršni direktor Alex Cruz je dejal, da se njihovi računalniški strokovnjaki trudijo čim prej odpraviti težave in da menijo, da je do njih prišlo zaradi izpada električnega sistema. 

BBC poroča, da je družba odpovedala vse lete z letališč Heathrow in Gatwick zaradi težav z računalniki. Novinar Martyn Kent je dejal, da je več kot 90 minut sedel na letalu na letališču Heathrow, nato pa je pilot potnikom povedal, da so težave z računalniki "katastrofalne", zato je let odpovedan.

Philip Bloom je na istem letališču dve uri čakal na let v Belfast: "Ničesar nam niso povedali, le to, da gre za globalno napako na računalniškem sistemu. Nikamor ne moremo odpotovati, saj nam nihče ne zna povedati, kateri leti so sploh na voljo."

Letalska družba je sprva odpovedala vse svoje lete z londonskih letališč Heathrow in Gatwick do 18. ure, nato pa do konca dneva. "Doživeli smo veliko napako informacijsko-tehnološkega sistema, ki povzroča velike težave našim letom po celem svetu," je potrdila tiskovna predstavnica letalske družbe.

Potrdili so, da bodo vsem potnikom, prizadetim v incidentu, ponudili možnost leta na drug datum ali vrnitev denarja.

"Soočamo se z globalnim izpadom sistema," je enemu od potnikov na družbenem omrežju Twitter odgovorila letalska družba.

Na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika zaradi britanskih težav ne prihaja do zamud letal.

"Opravičujemo se zaradi trenutnega izpada informacijske tehnologije. Trudimo se čim hitreje rešiti težavo," je še tvitnila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letališče Heathrow je svoje potnike opozorilo, da lahko pride do številnih odpovedi. "Potnikom svetujemo, da preverijo status svojega leta preden odpotujejo na letališče," je tvitnilo letališče.

Zaradi "napake sistema", kot pravijo pri British Airways, deli spletne strani letalske družbe niso dosegljivi, nekateri potniki so trdili tudi, da se ne morejo prijaviti niti preko mobilne aplikacije.

O zamudah so poročali tudi iz Rima, Prage, Milana, Stockholma in Malage.

Številni potniki so zaradi tehničnih težav British Airways ostali na letalu ali pa v dolgi vrsti na letališču. Potnik Philip Blom je po poročanju BBC na letalu sedel in čakal dve uri, osebje na letalu pa mu je dejalo: "Rekli so nam, da gre za globalni izpad računalniškega sistema. Rekli so nam tudi, da ne moremo na drugo letalo, ker ne vidijo, na katera nas sploh lahko prestavijo."

Potnikom na Heathrowu se po poročanju RT dejali, naj zapustijo terminale, a jim hkrati niso mogli povedati, kaj bo z njihovo prtljago. Nekemu moškemu naj bi zaposleni na letališču dejal, da bi lahko prtljago dobil šele po parih tednih, medtem ko so potnici rekli, da bo potrebovala kakšne tri ure, da bo lahko zapustila letališče. 

Na ljubljanskem letališču ni težav

Na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika zaradi zapletov pri British Airways ne prihaja do nikakršnih težav. "Promet se normalno odvija, do zamud letal ne prihaja. Mi niti nismo vpleteni v ta sistem, zato nimamo takšnih težav," je povedal Aleš Može, vodja prometa na našem največjem letališču.

O zamudah so poročali tudi iz Rima, Prage, Milana, Stockholma in Malage.
O zamudah so poročali tudi iz Rima, Prage, Milana, Stockholma in Malage. FOTO: AP

Pravice potnikov v primeru zamude letal

V Evropski uniji oziroma v primeru letenja z evropsko letalsko družbo imajo potniki pri letih, ki zamujajo, pravico do povračila denarja in prenočitve.

Pri letih na krajše razdalje so potniki upravičeni do povračila 250 evrov, če je zamuda daljša od treh ur. Pri letih na srednjih razdaljah jim mora letalska družba povrniti 400 evrov, če letalo zamuja več kot tri ure. Pri letih na daljših razdaljah pa 300 evrov, če je zamuda med dvema in štirimi urami ter 600 evrov za zamude, daljše od štirih ur

Če letalo zamuja dve uri ali več, mora letalska družba potnikom zagotoviti hrano in pijačo, dostop do telefona in elektronske pošte, pa tudi prenočitev, če je bil let odpovedan zvečer, prav tako so upravičeni do transferja na letališče v hotel in nazaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
28. 05. 2017 08.37
Ni fb pa kaos.
BUONcaffee
27. 05. 2017 20.47
-2
Kam silijo na ta letala??????? Naj ostanejo doma, če ni nujno potovati. Ta Angleška obveščevalna služba ni vredna nič sodeč po dogodkih iz koncerta.
hotchilipoper
27. 05. 2017 20.44
+4
Imam občutek,da je to kazen od EU za Brexit
Frane Šajn
27. 05. 2017 20.41
+5
Jim že nagaja veliki brat čez lužo ker se upajo ugovarjat vodji kvazidemokracije demokracije ki je poznana samo velikemu vodji.
BUONcaffee
27. 05. 2017 16.45
+1
Harry ni imel povezave do facebooka da pokaže intimne slike njegove ljubice.
didi1963
27. 05. 2017 16.23
+12
zelo enostavna razlaga; kibernetska vojna je bolj učinkovita kot klasična
BUONcaffee
27. 05. 2017 16.26
+7
LLLEPI
28. 05. 2017 12.58
+3
Zato pa bo SLO kupila se nekaj starega zelezja od NATA po najvisji mozni ceni in se dobro pripravila na prihajajoce dogodke in si ze v naprej zagotovila poraz
LLLEPI
28. 05. 2017 12.58
+1
No pa saj je vazna samo provizija od sklenjenega nakupa
BUONcaffee
27. 05. 2017 16.22
+4
Kibernetski napad.
DeBill
27. 05. 2017 18.59
+2
TOX6
27. 05. 2017 16.13
+8
Leteti bi morali samo ponoči-ramazam
proofreader
27. 05. 2017 15.18
+1
Mirkoca
27. 05. 2017 16.00
+4
Zverina56
28. 05. 2017 09.36