Tujina

V Bogoti ubitih 20 ljudi

Bogota, 08. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V več bombnih eksplozijah v kolumbijski prestolnici Bogota je bilo ubitih 20 ljudi. Eksplozije so odjeknile v času, ko je le nekaj ulic stran slavnostno zaprisegel novi kolumbijski predsednik Alvaro Uribe.

Slavnostna zaprisega Alvara Uribe
Slavnostna zaprisega Alvara Uribe FOTO: Reuters

Nekaj ur pred slavnostno prisego so v različnih delih Bogote eksplodirale še štiri manjše bombe. V eksplozijah je ranjenih najmanj 70 ljudi. Kljub poostreni varnosti, varnostne sile naj bi namreč skušali med večurno slovesnostjo v prestolnici preprečiti morebitne akcije pripadnikov uporniških Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije, pa incidentov pred zaprisego novega predsednika Uribeja ni moglo preprečiti niti 20 tisoč policistov in vojakov.

Kljub vrsti eksplozij, za katere naj bi bilo odgovorno uporniško gibanje FARC, je novi kolumbijski predsednik poslancem in senatorjem v kongresu predstavil predlog referenduma, ki bi predvidel navzočnost predstavnikov uporniških skupin v kongresu, obenem pa tudi razpustitev dveh domov kongresa in vzpostavitev enega samega. O tem predlogu naj bi kmalu razpravljal kongres.

Napad je medtem že obsodil ameriški predsednik George Bush, ki je menil, da so "teroristi v Kolumbiji s tem jasno pokazali svoj cilj: ubiti upanje kolumbijskega ljudstva na svobodno, uspešno in demokratično državo".

SORODNI ČLANKI