Tujina

V bližini Donecka ponoči ubitih 13 ukrajinskih vojakov

Doneck, 22. 05. 2014 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
53

V nočnih spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi enotami v bližini Donecka je bilo ubitih 13 vojakov, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika. Poročila o žrtvah se sicer med seboj zelo razlikujejo.

V nočnih spopadih na območju Donecka je bilo ubitih 13 ukrajinskih vojakov, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika Oleksandra Turčinova. Informacije o številu žrtev se sicer precej razlikujejo.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je tako potrdilo, da je bilo ubitih najmanj osem njihovih vojakov, več deset je bilo ranjenih. Koliko je bilo žrtev na strani proruskih sil, ni znano. Novinar AP pa je za BBC dejal, da je bilo v napadu proruskih enot na ukrajinske vojake ubitih 11 vojakov, medtem ko ruska spletna stran Lifenews poroča, da je bilo v spopadu ubitih 15 vojakov, 35 pa ranjenih.

V obstreljevanju uničena hiša med ukrajinsko vojsko in proruskimi oboroženimi enotami.
V obstreljevanju uničena hiša med ukrajinsko vojsko in proruskimi oboroženimi enotami. FOTO: Reuters

Ukrajinsko obrambno ministrstvo navaja, da je skupina oboroženih proruskih enot napadla enoto ukrajinske vojske na kontrolni točki v bližini Volnovake. Kot poroča CNN, so napadalci obstreljevali konvoj vojaških vozil. Eno od vozil, ki je bilo natovorjeno s strelivom, so zadeli, zaradi česar je vozilo eksplodiralo.

Do hudih spopadov je po poročanju tujih tiskovnih agencij prišlo tudi okoli 90 kilometrov severozahodno od Luganska, v bližini mesta Lisičansk. Po podatkih proruskih separatistov je prišlo do hudih spopadov z narodno gardo. V samooklicani republiki Lugansk so že razglasili izredno stanje.

Kot poroča Reuters, Moskva vztraja, da si Kijev ne prizadeva končati in razrešiti krize v državi. Prav nasprotno, ukrajinske oblasti so še okrepile vojaške operacije na vzhodu Ukrajine, pravi Rusija.

Proruske sile v okolici Slavjanska.
Proruske sile v okolici Slavjanska. FOTO: Reuters

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je ob obisku vojaške baze v bližini separatističnega oporišča Slavjansk izjavil, da želi vlada izpeljati "zaključno fazo" vojaške operacije. "Pripravljeni smo, da počistimo s teroristi v regiji Lugansk in Doneck," je med drugim dejal Turčinov.

Rasmussen: Zaznali premike ruske vojske

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je danes dejal, da je Nato ob ukrajinski meji zaznal premike, ki bi lahko kazali na dolgo obljubljeni umik ruskih vojakov. "V sredo pozno popoldne smo zaznali nekaj ruskih vojakov v bližini ukrajinske meje, kar bi lahko bil znak, da se del ruskih vojakov pripravlja na umik," je dejal Rasmussen med obiskom v Črni gori.
Menil je še, da je trenutno prezgodaj za ocene, kaj to pomeni, upa pa, "da je to začetek popolnega in resničnega umika". "Trenutno večina ruskih vojakov ostaja v bližini ukrajinske meje in na tem mestu spremljamo ponavljajoče se vaje ruskih vojakov," je dodal.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so iz obmejnih regij z Ukrajino, natančneje iz vojaških baz v regijah Rostov, Belgorod in Brjansk danes s štirimi vlaki in več kot deset tovornimi letali že odpeljali vojaško opremo in pripadnike ruskih sil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp1
23. 05. 2014 14.31
+4
Medtem ko se je že po celemu svetu razvedela resnica, da so ukrajinske nabornike ubili \"KAZENSKI ODREDI\" poslani s strani kijevske hunte ter se celo \"prozahodni\" mediji zgražajo nad dejanjem Kijeva, na 24 še vedno beremo, da so jih ubili \"proruski separatisti\". Od kdaj imajo prebivalci Donetska helikopterje Mi24?.. In kako je iz več kot 350 komentarjev danes ostalo le 50 - med njimi ni izbrisan nihče ki zagovarja fa_s.isticne kijevske pučiste?.. Kdor še naseda pravljicam propagandnega stroja 24ur, ki je samo kolešček ameriškega \"poročanja\" v stilu 1984 naj si pogleda posnetke pokola, če vam je pretežko najti na yo_u.tube, si poglejte kakšen bolj resen medij.Ali ste vedeli da je po novem na 24ur prepovedana beseda (zloži) *\"?
rissp1
23. 05. 2014 14.36
+4
Če pa bi "prorusi"(beri:domačini) ubili par ukrajinskih vojakov, pa bi to tukaj seveda bila novica leta, ki bi se na dolgo in široko vlekla dneve, tedne. S kakšno pravico lažete ljudem? A nas res vse tako podcenujete (že iz komentarjev je razvidno, da 99% bralcev ne verjame več vašim pravljicam) ??.
StrikeOne
23. 05. 2014 14.14
+4
“NATO bi potreboval 6 mesecev za odgovor na ruski napad” NATO ne more braniti baltskih držav pred Rusijo Ob morebitnem vojaškem napadu Rusije zveza NATO ne bi bila sposobna braniti Estonije, Latvije ali Litve, so zapisali v nemškem časopisu Spiegel in navedli nemške vladne vire ter dokumente, ki so “ušli” iz Nata. Uradniki nemškega obrambnega in zunanjega ministrstva so za Spiegel povedali, da bi NATO potreboval šest mesecev za odgovor na ruski napad. “Mi se sploh ne bi pojavil v času, ko bi Rusija že praznovala zmago,” je dejal eden izmed nemških uradnikov.
bozicki
23. 05. 2014 08.00
+8
Ekstremisti ukrajinskega Desnega sektorja so ubili 30 vojnih regrutov, ki so položili orožje in se odločili, da bodo zaščitili civiliste. To je ŠE EDEN v NIZU ZLOČINOV HUNTE iz KIJEVA. Soudeležena v tem zločinu, pa je seveda tudi ZVEZA NATO in EU. Tako imenovana POVELNIŠKA ODGOVORNOST bo Rasmunsena, EU komisarje in še koga, slej ko prej, pripeljala pred SODIŠČE!!!
rissp1
23. 05. 2014 07.22
+8
1. Ukrajinske vojake so zdaj že dokazano ubili 'svoji' - s helikopterji,PODNEVI, cel svet se zgraža nad posnetki ki to dokazujete, vi jih sevsda ne boste objavili. 2. V teh bojih je bilo ubitih 12 'proruskih teroristov',kot jih VI imenujete, ter 14 ukrajinskih vojakov,ki so se hoteli predati in je kijevski režim poslal nadnje helikopterje,ki so nato raketirali tako svoje kot domačine (več kot 20 ranjenih civilistov). 3. Vsak dan kljub temu da ze vsi vedo za vašo propagando še naprej vztrajate in nas podcenujete.
290ktober
23. 05. 2014 07.44
-6
bozicki
23. 05. 2014 08.05
+4
Vstaja@ podcenjuješ nas. Pozabljaš, da so tudi SLOVENCI bili v misiji OSCEja v Ukrajini. Morda pa so/smo neklateri znanci...
290ktober
23. 05. 2014 08.12
-4
Po pričevanju očividcev so se napadalci pripeljali v blindiranem vozilu za prevoz denarja, ki so ga vojaki spustili prek nadzorne točke. Napadalci so nato od blizu streljali na vojake. Eden izmed predstavnikov vojske je za BBC povedal, da ni šlo za separatiste.
290ktober
23. 05. 2014 08.18
-4
bozicki"BILI" pozabljaš da to ni bilo včeraj ..odrasti!
ToTheTruth
25. 05. 2014 02.09
Ja ukrajinska hunta je res pobila svoje vojake in ne samo na enem koncu ukrajine, temveč na več različnih koncih. O številkah je sedaj nemogoče govoriti, to se bo izvedelo šele mnogo kasneje. Iz ukrajine mi vsakodnevno pošiljajo video posnetke, ki jih uspejo posneti, da jih potem objavim naprej. Kdo nadzira BBC se ve že dolgo in za koga poroča. Kar ni v interesu US ne bo prišlo niti v javnost. Nedavno je celo BBC dodal stran, kamor naj bi pro-ruski ljudje pošiljali informacije z bojišč za objavo. Sam sem jim poslal dokument tajne službe SBU, ki je pricurljal v javnost v katerem je jasno izdan ukaz, da izvajajo poboje tudi med svojimi ljudmi, vse z namenom da še bolj zanetijo spopade in dodatno pridobijo pomoč US in EU. Ali je ta dokument kdo videl na BBC??? NE in ga tudi nikoli ne bo. Ve pa se zakaj je bil dodan ta obrazec. Z namenom pridobivanja dodatnih informacij obveščevalne službe CIA, katera bo posredovala te podatke naprej za nadaljne poboje in izvajanje genocida nad rusko govorečimi ljudmi.
IQ007
23. 05. 2014 00.12
+4
ua vojska je ubila 30 svojih ranjenih vojakov v bolnici v lisičansku.
bozicki
23. 05. 2014 00.08
+6
Milla Jovovich se je v Cannesu pojavila z napisom #SaveOurGuys. Zahteva, da se izpusti protiprano zaprta novinarja Oleg Sidyakin in Marat Saychenko. Sta veterana poročanja iz vojnih območij. Tudi komisar Sveta EVROPE je izrazil zaskrbljenost zaradi tega. Ker HUNTA IZ KIJEVA onemogoča OSCEjevim opazovalcem dostop do njih, se predvideva, da sta živalsko mučena, morda že likvidirana na zverinski način.
bozicki
23. 05. 2014 00.11
+7
ZASKRBLJEN SEM, DA NAŠI NOVINARJI O TEM MOLČIJO. PRIČAKOVAL BI, DA BI SE ZA NJIJU IN IZPUŠČENEGA BRITANCA (RT honorarca), ZAVZELI ENAKO, KOT SO SE ZA SIMONA OSTROWSKEGA. Med drugim, Ostrowski je včirak širil laži o britancu
bozicki
23. 05. 2014 00.00
+6
POROČILA S TERENA SO SLEDEČA: . Radikalne skupine KIJEVSKE HUNTE, so napadle regularno vojsko. Do kontrolne točke so se pripeljali z vozili, ki so v lasti Igorja Kolomoiskyga. TO JE BILA TAKO IMENOVANA KAZNOVALNA MISIJA, saj so vojaki pred tem ZAVRNILI UKAZ HUNTE, da napadejo civiliste.
IQ007
23. 05. 2014 00.09
+3
bozicki
22. 05. 2014 23.50
+8
Me pa zanima, kje je poročilo 24 ur o izživljanju KIJEVA nad novinarji? HRW, OSCE in ostali protestirajo in opozarjajo KIJEVSKO HUNTO, naj tega ne dela. JE CEHOVSKA SOLIDARNOST SAMO ZA DILETANTA POŽARJA?
bozicki
22. 05. 2014 23.42
+3
Zgleda, da je Turčinov različnim Agencijam dajal različne podatke. Al pa se kakšna "Agencija" rada zmišljuje in prireja podatke. AFP recimo poroča o 17ih ubitih "vojakih". Blic, .ki se sklicuje na Turčinova. poroča o 14 umrlih vojakih.
tutankamon86
22. 05. 2014 22.50
+8
Da povzamem spodnji posnetek, ki ga je delil "DEZZIZZIPIR": V napadu na proruske vojake se je zgodil 'incident', saj so ukrajinski helikopterji streljali na ukrajinske vojake. Na "6:40" Lahko jasno slišite ukrajinskega vojaka, (ki verjetno kliče svoje nadrejene/bazo) da zračne sile streljajo na ukrajinske (na svoje) vojake.
tutankamon86
22. 05. 2014 22.54
+5
Sta dve možnosti: 1. Tega ne bodo omenili v medijih, 2. Bodo le omenili, da so bili v spopadu ubiti x ukrajinskih vojakov (bralci si bodo seveda razlagali, kot da so jih ubili doneški vojaki)
bozicki
22. 05. 2014 23.44
+4
No, po statistiki, je največ vojakov ubitih od tako imenovanega "friendly fire"ja.
IQ007
23. 05. 2014 00.21
+4
Hilarij71
22. 05. 2014 22.06
+9
Ni bilo ponoči - pobili so jih pa svoji lastni - z helikopterji. Brez skrbi, da so posnetki.
Hilarij71
22. 05. 2014 22.09
+8
...stolčeni in razstreljeni ukrajinski kijevski oklepni transporterji - v ne-bojni poziciji in celo z zavezanimi usnjenimi ščitniki na cevi topa! Očitno niso pričakovali napada - sploh pa ne od svojih, iz zraka. Posnetki so pretresljivi.
Hilarij71
22. 05. 2014 22.11
+7
Posnetki dejanskega dogodka - da ne bo pomote. Ukrajinci iz Kijeva so pobili svoje. Hladnokrvno.
Hilarij71
22. 05. 2014 22.12
+9
Ne pričakujem, da bo 24 ur objavil te posnetke. Niti slučajno ne. ampak - ima ko hoće.
.jest
22. 05. 2014 21.18
+4
Ukrajinska vojska je po referendumu prebivalcev na teh območjih razglašena za agresorja. Če želi država resnično začeti delati v korist miru, morajo prenehati napadati območja, kjer je bila izražena ljudska volja. Zahod pa naj prvo uredi probleme na lastnih tleh, potem pa naj pametuje in širi kvazi demokracijo drugje.
Ate_ist
22. 05. 2014 21.27
+3
Zahod ne more priznati samoopredelitve jugo vzhoda, saj je ostanek Ukraine ena sama beda, ki se ne more preživeti
Ate_ist
22. 05. 2014 21.03
+9
Ukrainska vojska je demoralizirana, kar ni čudno. Grozno pa je, da je zdaj Desni sektor začel streljati na vojake, in jih siliti v poboje. Celo z helikopterji so bili izvedeni napadi na vojake, da bi jih spravili nazaj na "pravo pot"
Hilarij71
22. 05. 2014 22.07
+5
nsiirhilnil
22. 05. 2014 22.15
+5
Heretik1
22. 05. 2014 20.46
+6
Ukrajinski vojaki so okupatorji v republiki Doneck, prav tako, kot so bili jugoslovanski vojaki okupatorji Slovenije!
Heretik1
22. 05. 2014 20.47
+3
Kaj je pri tem komentarju žaljivega, da me administrator tako vztrajno briše?
Ate_ist
22. 05. 2014 20.59
+5
.jest
22. 05. 2014 21.19
+4
tutankamon86
22. 05. 2014 15.14
+15
Zdaj se čaka na nedeljo, ko bodo volitve....potem pa bomo videli kako bo šlo naprej. Za vse bi bilo koristno, če bi nova vlada iz Ukrajine naredila federacijo (kot so tudi Nemčija, ZDA, Kanada, Švica, Avstrija...), potem pa bi morali še soditi današnji skrajni kijevski vladi za vojne zločine. Edino tako se bodo lahko oddolžili prebivalcem in obdržali celovito Ukrajino (mogoče).
tutankamon86
22. 05. 2014 15.17
+22
ZDA pa roke stran!!! Samo 'špetir' zganjate po svetu le za svoje dobro.
cirenij
22. 05. 2014 15.24
+10
Se bo EU ja spametovala? Ne bomo zaradi te ZDA ostali brez plina, glede na pogodbo Rusija- Kitajska in komplet brics. Pa ravno danes mi montirajo centralno na plin. Pa da nas naši buhteljčki ne bodo oropali južnega toka, kot vse ostalo in trenutno Merkator. In smo kljub temu, da jih volimo in bi morali delat v našo korist, popolnoma nemočni.
Kremna rezina
22. 05. 2014 14.39
+16
Kaj pa članek o tem koliko pro-rusov dnevno ubije "ukrajinska vojska" ? A oni niso ljudje ?
Kremna rezina
22. 05. 2014 14.41
+13
Očitno je za vas življenje nekega američana, oz nekoga ki je povezan z ZDA neprimerljivo z življenjem enega slovana
nsiirhilnil
22. 05. 2014 14.21
+22
O agresiji na ruske novinarje pa vse tiho je bilo...
dreko123
22. 05. 2014 13.54
+24
kje je pa novica o zgodovinskem podpisu rusije in kitajske o dobavi plina? - s tem je rusija zopet spustila orhn kajlo ameriki - sankcije so se jim oz. se jim še bodo res vrnile kot bumerang - tale poseg amerike v ukrajino jih bo stal propada in propada petrodolarja... ko začne rusija trgovat z brics državami v zlatu ali svojih valutah gre amerika na beraško palico - konec teroriziranja sveta in umetno dvignjenega petro-dolarja... - konec zastraševanja in napadanja suverenih držav... mogoče celo mir na svetu
Ate_ist
22. 05. 2014 14.17
+8
ja in je šel večji kos pogajalskih izhodišč EU z Rusijo v rakovo deželo
Ate_ist
22. 05. 2014 14.18
+7
Amerikanci so pa ugotovili, da so se ušteli v količini plina iz skrilavcev za 40%
Ate_ist
22. 05. 2014 14.18
+5
Ate_ist
22. 05. 2014 14.19
+6
Edina rešitev za EU je da prizna Novo Russio (Donbas)
appollyon
22. 05. 2014 17.15
-11
Hahah a zato je v trenutku padla cena rublja in jena! Ker so tako konkurentni! Ne sanjaj! Zaradi plina ne bo noben propadel! Je veliko drugih stvari, in veliko kupcev kot prodajalcev!
ha ha ha ha
22. 05. 2014 20.00
+5
Tukaj se vidi kako je EU in ZDA podcenjevala Putina sedaj jih bo pa dobila po riti
IQ007
23. 05. 2014 00.17
Mb128
22. 05. 2014 12.53
+10
Zadeva postaja vedno bolj vroča!
Gavrane20
22. 05. 2014 12.40
+5
Vi nebi napisal od 8-15 .. ampak ne pejmo mi takoj pokazat na keri strani smo ..