Tujina

V BiH razbili mrežo, ki je preprodajala droge in morila

Sarajevo, 12. 09. 2012 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V BiH poteka široka akcija proti organiziranemu kriminalu, v kateri je bilo prijetih najmanj 25 ljudi, a enega izmed voditeljev albanske narkomafije Naserja Kelmendija niso prijeli. Ta naj bi se zatekel v Črno goro, ki pa to zanika.

Posebna policijska enota SIPA
Posebna policijska enota SIPA FOTO: Reuters

Policija je v BiH prijela najmanj 25 ljudi, povezanih z organiziranim kriminalom. Mediji pišejo, da naj bi želeli prijeti tudi Naserja Kelmendija, a naj bi se ta akciji izognil, tako da je pobegnil v Črno goro. V akciji je sodelovalo več sto pripadnikov posebne policijske enote SIPA, opravili pa naj bi tudi več preiskav na območju Sarajeva, Zvornika, Bijeline in Trebinja.

Direktor omenjene policijske enote Goran Zubac je povedal, da vzporedno potekata dve preiskavi "Lutka" in "Imperijal". Prva je povezana z največjo kriminalno organizacijo v BiH, ki naj bi s pomočjo svojih sodelavcev iz sosednjih držav in podobnih organizacij zagrešila večje število do zdaj neraziskanih kaznivih dejanj. Preiskave bodo še nadaljevali, do zdaj pa so po njegovih besedah zbrali veliko informacij in dokazov za omenjena dejanja. Pri tem je omenil, da se je organizacija ukvarjala s preprodajo drog, pranjem denarja, hkrati pa naj bi bili na seznamu umori ter priprave skrivnostnih umorov. Še posebej je izpostavil umore policijskih uslužbencev, ki so ta dejanja preiskovali. "To je začetek konca organiziranega kriminala v BiH," je še povedal Zubac. Akcije naj bi bile povezane tudi z umorom Ramiza Delalića, ki je bil po vojni v BiH prav tako vpleten v organizirani kriminal, ubit pa je bil leta 2007.

Informacije o tem, da je bil tarča akcije tudi Kelmendi, ni uradno potrdil nihče, je pa minister za varnost Sadik Ahmetović potrdil, da je omenjeni zaradi trgovine z mamili in drugih kaznivih dejanj na črni listi ameriškega zunanjega ministrstva in da se je zatekel v Črno goro. "Osumljence bomo prej ali slej prijeli," je dodal. A črnogorsko notranje ministrstvo je že zavrnilo, da bi bil Kelmendi na območju Črne gore. Je pa direktor črnogorske policije Božidar Vuksanović kolegom iz BiH že obljubil pomoč, če jih bodo za njo zaprosili.

Aretacija
Aretacija FOTO: Reuters

Pred kratkim je črnogorski časopis Dan poročal, da naj bi se Kelmendi v Budvi srečal s predstavniki Prve banke in z njimi govoril o nakupu dela otoka Sveti Nikola. Kelmendi, kosovski Albanec, je sicer eden izmed vodij najbolj vplivnih albanskih narkokartelov v Evropi, bosanske oblasti pa so proti njemu in članom njegove družine že vložile več deset prijav. Kelmendi je skupaj s sinovi in bratom lastnik številnih podjetij v BiH, Črni gori, na Kosovu in v Srbiji. V njihovi lasti so med drugim tudi hoteli in celo prevozno podjetje.

Med danes prijetimi pa naj bi bil po pisanju medijev v BiH tudi nekdanji šef oddelka za narkotike pri policijski enoti SIPA Bojan Cvijan. Aretacije in preiskave sicer opravljajo po nalogih posebnih oddelkov tožilstva, zadolženih za organizirani kriminal, gospodarski kriminal in korupcijo. Predstavnik tožilstva BiH Boris Grubejšić je dejal, da več informacij zaradi interesa preiskave ne more podati. Nekateri osumljenci so po njegovih besedah namreč na območju sosednjih držav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vo Tj
13. 09. 2012 08.01
+17
v trenutku, ko so razbili to mrežo so že nastale najmanj dve nove
bistrol
13. 09. 2012 07.30
+3
vsega lušnega je enkrat konec!!!
gostgozd
13. 09. 2012 06.52
+16
če bi bile droge legalne, narkomafije ne bi bilo. torej - komu je v interesu, da je tako? (pa ne si mislit, da gre pri prepovedih drog a kakršnokoli skrb za ljudi)
Snip84
13. 09. 2012 08.16
+3
narobe. če bi legalizirali droge bi narkomafija še večjo štalo delala in si podredila prodajo. tak kot v mehiki. tam lahko legalizirajo kaj hočejo. ampak noben nebo upal prodajat ker noče gledat svojega telesa zraven glave :) tak je blo z alkojom pred časom.
krneki_P
13. 09. 2012 04.00
+5
sam ste eni res psihoti glede na to a za vse obtožujete muslimansko vero , k mamo pr nas lopove k kradejo podnev pa noben nč pa ubijajo.......
blowmeaway1
13. 09. 2012 00.56
+17
sm pri nas se nič ne dogaja
BMWmunja
13. 09. 2012 13.46
+4
Kako da ne??? Ravno danes me je oglobil policaj, ker nisem bil v mestu pri hitrosti max. 15 km/h, ker hitreje nikjer ne gre, pripet. Ampak POZOR!!! POLICIJA IMA NOV SISTEM KAKO ROPATI NAŠE ŽE TAKO ALI TAKO OBUBOŽANE ŽEPE. OB PREHODIH ZA PEŠCE, KJER VEČINOMA USTAVIŠ, SO POSTAVLJENI POLICIJSKI OVADUHI, KI OPAZUJEJO, ČE SI PRIPET, ČE TELEFONIRAŠ, ČE IMAŠ "SVEŽE GATE"...., V ŽEPU PA IMAJO SKRIT VOKI-TOKI. PO NJEM TE OCINKARIJO INKASANTSKEMU DELU EKIPE, KI PO PRAVILU STOJI 200 DO 300 M NAPREJ, AMPAK NA TAKIH ODSEKIH, KJER NIMAŠ KAM ZAVITI. MORDA BO ZA TO IDEJO KATERI POLICIJSKI POVZPETNIK DOBIL DOKTORSKO DISERTACIJO. BANDA ZAJEDALSKA...
lojzepolde
13. 09. 2012 14.56
-3
zdaj so pa vsi policaji in politika krivi ker si kazen plaču
rokin
13. 09. 2012 00.08
+15
super zdej pa še vse tajkune zard katerih je folk to začev delat