Tujina

V BiH prijeli pet domnevnih vojnih zločincev, posledično spor z Republiko srbsko

Sarajevo, 10. 12. 2015 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V mestu Bosanski Novi na zahodu BiH so danes aretirali pet domnevnih vojnih zločincev. Gre za nekdanje pripadnike vojske in policije bosanskih Srbov, ki jih sumijo odgovornosti za umor 27 bošnjaških civilistov v vaseh Agići in Ekići leta 1992. Akcija je zanetila nov spor.

Posebne policijske enote Sipe, ki so opravile aretacije, so davi med drugim zablokirale in preiskale poslopje policijske uprave v Bosanskem Novem, kjer so bili zbrani dokazi o zločinih, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tožilstvo BiH peterico aretiranih bremeni, da so leta 1992 sodelovali v množičnem pregonu prebivalstva iz omenjenih vasi. Sumijo jih umora 27 Bošnjakov ter številnih zlorab, nezakonitih aretacij in kraj. Večino prebivalstva s tega območja so pregnali na Hrvaško, do danes pa so se le redki vrnili na svoje predvojne domove, dodaja Hina.

Pripadniki Sipe
Pripadniki Sipe FOTO: Reuters

Zaostrovanje odnosov

Zaradi operacije Sipe se je vlada Republike srbske sešla na izredni seji in ocenila, da je bila ta nezakonita. Operacija naj bi namreč grobo kršila policijsko sodelovanje s to srbsko entiteto BiH.

Posledično je Banja Luka prekinila sodelovanje s Sipo ter sodiščem in tožilstvom BiH. To po besedah notranjega ministra Republike srbske Dragana Lukača pomeni, da bo policija Republike srbske v prihodnje preprečila vsakršen poskus "vdora" Sipe oz. sodišča in tožilstva BiH na sedeže svojih organov.

Tožilstvo BiH je vlado srbske entitete že opozorilo, da je oviranje dela pravosodnih teles nezakonito in da kršitelje zakonov čakajo posledice. Ob tem je pojasnilo, da so bile preiskave nujne, ker so imeli dokaze, da so bili v strukturah policije in civilne zaščite v Bosanskem Novem neposredno vpleteni v skrivanje trupel žrtev, tako da so iskali izključno s tem povezano arhivsko gradivo. Dodali so, da so bili pri tem tako policija kot tudi drugi uslužbenci zelo kooperativni in da jih zato preseneča odziv vlade Republike srbske.

Tudi urad visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH, delegacija EU ter veleposlaništva ZDA, osmih evropskih držav in Turčije v Sarajevu so opozorili vlado Republike srbske, da mora spoštovati zakone in ne sme postavljati pod vprašaj delovanja pravosodja in državnih policijskih agencij, poroča Hina.

Parlament Republike srbske je medtem na izrednem zasedanju danes že podprl odločitev vlade, da "zaradi protipravnega delovanja prekinejo sodelovanje s Sipo, tožilstvom in sodiščem BiH".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3