Tujina

V Betlehemu na tisoče vernikov

Betlehem, 24. 12. 2010 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V mestu, kjer se je po krščanskem izročilu rodil Jezus Kristus, se zbirajo množice vernikov. Medtem pa v Vatikanu, kjer bo polnočnico daroval papež, zaradi četrtkovih indicentov veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Betlehem
Betlehem FOTO: Reuters

V Betlehemu, mestu, kjer se je po krščanskem izročilu rodil Jezus Kristus, se dan pred božičem zbirajo tisoči vernikov. Na tradicionalni procesiji iz Jeruzalema je v Betlehem že prispel tudi latinski patriarh Jeruzalema, nadškof Fuad Tval.

Tval je na betlehemski trg Manger vstopil skupaj s skavti iz krščanskih šol in mladinskih gibanj. Zvečer bodo na trgu potekale različne prireditve, med drugim tudi zborovsko petje božičnih pesmi, opolnoči pa bo patriarh Tval daroval slovesno mašo. Čeprav je sam muslimanske vere, se bo maše udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

Tval je v pridigi, ki so jo objavili pred drevišnjo polnočnico, prosil, da bi zvonovi cerkva prekrili zvok orožja na Bližnjem vzhodu. "Ob tem božiču si želimo, da bi Jeruzalem postal ne le prestolnica dveh narodov (izraelskega in palestinskega), temveč model razumevanja in sobivanja treh monoteističnih religij za ves svet," je v pridigi še navedel 70-letni Tval, vernike pa je zaprosil, naj molijo za mir.

Betlehem je kljub temu, da ga tako kot večino Zahodnega brega obdaja izraelski varnostni zid, tudi letos poln vernikov in turistov, v hotelih pa prostih postelj ni več. Slovesnosti se bo udeležilo tudi približno 7000 vernikov iz Zahodnega brega, ki jim je Izrael izdal dovoljenja za obisk Betlehema, poleg njih pa še nekaj sto vernikov iz Gaze.

Vatikanska polnočnica tudi letos že ob 22. uri

Vatikan
Vatikan FOTO: Reuters

V polni pripravljenosti je tudi Vatikan, kjer bo polnočnico daroval papež Benedikt XVI. Papež je božične slovesnosti danes začel s prižigom svečke na oknu svojega stanovanja, s katerega ima pogled na Trg sv. Petra. Tam se je zaradi močnega dežja danes zbralo le manjše število vernikov.

Zatem so na Trgu sv. Petra slovesno odkrili velike jaslice. Letos so jaslicam, ki jih sestavljajo velike figurice iz leta 1842, dodali še figurice devetih ljudi, ki predstavljajo filipinsko družino. Gre za dar Filipinov, ki bodo drugo leto obeležili 60. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov z Vatikanom.

Jaslice stojijo ob božičnem drevesu, ki so ga tokrat v Vatikan pripeljali iz Južne Tirolske. Običaj postavljanja jelke in jaslic na Trgu sv. Petra je leta 1982 uvedel prejšnji papež Janez Pavel II.

Polnočnico bo sicer tako kot lani že ob 22. uri. V Vatikanu želijo z zgodnejšo uro nekoliko razbremeniti 83-letnega papeža, ki ima ob visoki starosti ob praznikih številne obveznosti.

Zaradi četrtkovih eksplozij paketnih bomb na dveh veleposlaništvih v Rimu in zaradi preteklih incidentov ob božiču sicer v Vatikanu danes vladajo poostreni varnostni ukrepi.

Letos bo prvič mogoče polnočnico, jutrišnjo poslanico urbi et orbi ter mašo ob 1. januarju v živo spremljati prek interneta in iPhona, so sporočili v Vatikanu. Dogajanje bo mogoče spremljati na spletnih straneh www.radiovaticana.org, www.pccs.va, www.pope2you.net.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thomas Pirovano
25. 12. 2010 11.25
darvil
25. 12. 2010 09.24
Racingerju je to že uspelo ,on je prepričal svet o svoji nacistični vlogi v času hitlerjevega papeževanja.
Tonček Balonček
25. 12. 2010 09.07
Nihče ni prerok v svoji domovini,m še Jezusu ni uspelo prepričati svojih sonarodnjakov, da je božji sin.
skydrol7
25. 12. 2010 01.16
@hot-shot69 sam ne bi mogel bolj povedat > MIR na svetu in blagoslovljen Bozic zelim vsem !
dajbev
25. 12. 2010 00.18
dejte si mir vsej danes, ko je Božič no...
povemvsem
24. 12. 2010 23.50
Tisti ki so bili nekoč zasmehovani,niso bili zato ker so praznovali božič,pač pa iz drugih razlogov,ki jih novi sistem ni odpravill.In skrajni čas bi bil,da se neha s temi lažmi.Vsa leta kar se spomnim so bile cerkve za božič polne,in tudi v šoli me niso NIKOLI spraševali o tem.Čakam samo,da bo nekdo rekel,da se pari niti poročati niso smeli cerkveno pod komunisti.Iz samega sovraštva in zlobe je marsikateri kristjan tudi tega sposoben.
hot-shot69
24. 12. 2010 23.27
Blagoslovljene Bozicne praznike voščim vsem! Tega se mi ne da prevajat, ampak mislim, da boste vsi razumeli: Christmas gift suggestions: To your enemy, forgiveness. To an opponent, tolerance. To a friend, your heart. To a customer, service. To all, charity. To every child, a good example. To yourself, respect.
Nauders
24. 12. 2010 22.53
vsem sm dal minus
nolan
24. 12. 2010 21.30
lep je božič če so urejene razmere..
saintjozef
24. 12. 2010 20.49
@wayra7 tud jaz sem imel kakšnega bednega učitelja. A je bil kdo zaprt zaradi božiča?
morkonja
24. 12. 2010 20.43
mi v družinini imamo dva božiča,katoliškega praznujemo vsi,ker sem jaz in otroci katoliške veroizpovedi,seveda naš božič praznuje z nami moja žena ki je pravoslavne veroizpovedi,sedmega januarja pa spet praznujemo pravoslavni božič skupaj z ženo.vprašanje vere v naši hiši ni bil nikoli sporen.
wayra7
24. 12. 2010 19.47
POPRAVEK>:KO JE UČITELJ V OSNOVNI ŠOLI ZAMENJAL... JA,TI ČASI SO RES ČASOVNO KR ODDALJENI--SE OPRAVIČUJEM
wayra7
24. 12. 2010 19.35
SAINTJOZEF- STARA SEM 34 LET- TAKŠNEGA BEDNEGA PRISPEVKA PA ŠE NE?!!!!! JA BILI SMO ZASMEHOVANI-DO OBDOBJA OSAMOSVOJITVE,KO JE UČITELJ V SREDNJI ŠOLI ZAMENJAL ZNAČKE KOMUN.PARTIJE JUG.,ZA ZNAČKE SAMOSTOJNE SLOVENIJE! PRED TEM PA NAS JE PRED VSEMI /MALOŠTEVILNIMI/SOŠOLCI OZNAČIL ZA LUZERJE SISTEMA! ŠLO NAM JE NA JOK,AMPAK KASNEJE OB OSAMOSVOJITVI,NE VEČ!!! VESEL BLAGOSLOVLJEN BOŽIČ VSEM!!!!
saintjozef
24. 12. 2010 19.10
Maloprej sem po TV slišal, kako je bilo včasih PREPOVEDANO praznovati božič, ali pa se ga je praznovalo za zagrnjenimi zavesami. In je nastal Dedek mraz. Zakaj take laži? Kar nekaj desetletij sem v prejšnem sistemu praznoval božič, z jelko in jaslicami. Ni bilo na našem radiju slišat božično pesem, si pa poiskal tujo postajo. Na skrivaj so praznovali le tisti karieristi, ki so imeli korist od sistema in seveda negativno govorili o tem prazniku. Tudi k maši sem šel včasih, da sem "zadovoljil" staro mamo, da bi pa postal veren pa ni bilo šans, saj sem zgodaj pričel misliti s svojo glavo. Sedaj, ko smo samostojni in sem RESNIČNO spoznal naravo vernikov in "vernikov", ne praznujem več. Jaslice stare 60 let, imam v škatli in že nekaj let jih samo sem in tja pogledam kot čudovit izdelek. Pa mi ni vseeno, rad sem se pridružil.
wayra7
24. 12. 2010 19.06
VBERNIKOV JE TUD PR NAS NA TISOČE SAM KOK JE VIDET 24-UR HITRO RAD SKINEJO PRSPEVKE OZ.KOMENTE,DA NE BI BILI PREVEČ KLIKANI!!!! VESEL BOŽIČ TUD VAM 24-UR-BOG ODPUŠČA!!!!!
SLOVANSKI
24. 12. 2010 18.51
kljub temu,da izhaja iz muslimanske vere, 24ur se ne veste vsi izhajamo iz ene kulture
wayra7
24. 12. 2010 18.45
ZAPOMNITE SI- BOŽIČ JE DAN KO SE SPOMINJAMO KRISTUSOVEGA ROJSTVA-!!!! NE PA DAN,KO JE POTREBNO POD SMREČICO POSTAVIT DARILA,PA OTROČKOM GOVORIT- TO JE DAN KO BOŽIČEK NOSI DARILA POD SMREKCO!!!!
wayra7
24. 12. 2010 18.40
Se spominjam časov iz 80-ih. Smo bili otroci,ki smo pripovedovali zgodbico o božični smrečici,pa jaslicami zasmehovani-so pa bili otroci nezasmehovani v času deda mraza-z bogatimi darili! Ampak zdaj moja sošolka iz osnovne šole pravi,da kupuje darilo za božička,ki ga bo za otroke postavila poleg jaslic! Pa sem ji skoraj rekla,-draga moja ,pred leti ste nas za takšno dejanje zasmehovali in poniževali-!! Kakor koli : ŽELIM VAM OBILO BOŽJEGA BLAGOSLOVA!!!!
robba
24. 12. 2010 18.39
miha900 blagoslovljen in miren božični večer in božič tud teb...
mladi_cetnik
24. 12. 2010 18.37
mir Božiji, Hristos se rodi blagoslovljen božič vsem katoliškim vernikom v sloveniji in po svetu....