Tujina

FOTO: 22-letni Sirec nemškim policistom uspel pobegniti tik pred aretacijo

Berlin, 09. 10. 2016 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V stanovanju 22-letnega Sirca, ki ga še vedno iščejo, so našli okoli 500 gramov zelo nevarnega eksplozivnega prahu. Policija zaslišuje dva njegova domnevna pomočnika. Zaradi nevarnosti so poostrili nadzor na letališčih in železniških postajah.

Iskanje glavnega osumljenca Džaberja Albakra, ki naj bi se v nemškem mestu Chemnitz pripravljal na teroristični napad, se nadaljuje. Nemška policija je ukrepala takoj, ko je dobila prijavo, so pojasnili pristojni.

Kot navaja časnik Spiegel, so pristojni organi prejeli namige, da bi Albakr lahko pripravljal bombni napad. Prek spleta je iskal podatke o izdelavi bomb in določene materiale tudi izdelal, priprave pa naj bi končal šele v četrtek. Policija je namige ocenila z drugo stopnjo na osemstopenjski lestvici, pri čemer prva pomeni, da obstaja velika verjetnost, da se bo nekaj res zgodilo.

Policistom ušel za las

Po poročanju časnika je Albakr policistom v Chemnitzu za las ušel. Ko so se približali stanovanju, je pobegnil iz njega. Policisti so izstrelili tudi opozorilne strele, ki pa 22-letnika niso ustavili. Kot je povedal predstavnik kriminalističnega urada, so se pred hišo, v kateri je živel, pripravljali na vstop in aretacijo, ko je Albakr izstopil in pobegnil.

Tiskovni predstavnik Tom Bernhardt je zavrnil kritike, da je šlo za policijsko napako. Policisti so morali biti po njegovih besedah izredno previdni, saj ni bilo jasno, ali ima osumljenec pri sebi eksplozivno napravo in detonator, zato so morali poskrbeti tudi za varnost drugih prebivalcev.

V stanovanju našli 'eksplozivno snov, bolj nevarno od TNT'

Specialne enote so nato vdrle v stanovanje, v katerem je bival 22-letni Sirec. V njem ni bilo nikogar, so pa našli dobro skrito eksplozivno snov. Kot so pojasnili, so približno 500 gramov eksplozivnega prahu, kakršen je bil uporabljen tudi v napadih v Parizu, uničili na kraju samem. Še pred tem so evakuirali okoli 100 okoliških prebivalcev.

Po navedbah agencije AFP je imel Albakr v stanovanju "eksplozivne substance, bolj nevarne od TNT". "Celo majhna količina te substance bi lahko povzročila ogromno škodo," so pojasnili na policiji. Lokalni časnik Freie Presse je poročal, da je šlo za snov aceton peroksid oz. TATP, domač eksploziv, ki so ga teroristi Islamske države uporabili v napadih v Parizu in Bruslju.

Po poročanju dpa naj bi se osumljenec uril pri skrajni skupini IS. Na to naj bi kazal prav način izdelave eksploziva, ki so ga našli v njegovem stanovanju. Policija podrobnosti zaradi interesov preiskave sicer še ni razkrila.

Nemška policija ni želela komentirati navedb revije Focus, da naj bi bila tarča njegovega napada eno od nemških letališč. V soboto so poostrili varnost na obeh berlinskih letališčih, Tegel in Schönefeld, ter na večjih železniških postajah. Zaprta je bila tudi glavna železniška postaja v Chemnitzu.

Policijska akcija v Nemčiji - 11
Policijska akcija v Nemčiji - 11 FOTO: AP

Preiskavo je prevzel urad nemškega zveznega državnega tožilca. K temu jih je spodbudila "celotna slika preiskave, še posebej količina najdenega eksplozivnega materiala," je povedala tiskovna predstavnica urada.

Prijeli tri osebe

V nadaljevanju preiskave so prijeli tri osebe, ki naj bi bile v stikih z Albakrom. Dva so aretirali na železniški postaji v Chemnitzu, tretjo osebo pa blizu omenjenega stanovanja, je potrdila tiskovna predstavnica policije Kathlen Zink. Sumijo, da so omenjeni povezani z glavnim osumljencem, zato so jih odvedli na zaslišanja. Dva od aretiranih so danes izpustili, eden pa zaradi sumov vpletenosti ostaja v priporu. Zoper njegovega domnevnega pomočnika so izdali zaporni nalog in ga bodo danes privedli pred preiskovalnega sodnika.

Nemški policisti so danes preiskali še dom drugega domnevnega pomočnika Albakra, kjer so vstopili z razstrelitvijo vrat, kakih osem kilometrov od stanovanja glavnega osumljenca. Moškega so odpeljali na zaslišanje.

Policija sporoča, da v zvezi s pripravljanjem bombnega napada iščejo 22-letnega Sirca Džabra Albakra, oblečenega v črn pulover s kapuco z vpadljivim napisom.
Policija sporoča, da v zvezi s pripravljanjem bombnega napada iščejo 22-letnega Sirca Džabra Albakra, oblečenega v črn pulover s kapuco z vpadljivim napisom. FOTO: AP

Ni jasno, ali je 22-letni Albakr povezan s teroristično skupino Islamska država oziroma ali je oborožen, je pa trenutno ena najbolj iskanih oseb v Nemčiji. Policija domneva, da bi lahko bil nevaren za okolico, zato so objavili tudi njegovo fotografijo. Ob tem niso podali dodatnih informacij o tem, kako dolgo že biva v Nemčiji in kako je prišel tja. Hkrati so pozvali ljudi, ki bi karkoli vedeli o njem, da jih o tem obvestijo.

Predstavnik nemškega notranjega ministrstva je medtem poudaril, da nedavni dogodki znova kažejo, da v Nemčiji obstaja utemeljena nevarnost terorističnega napada, kot se je zgodil v Franciji in Belgiji. "Dogodki, kot denimo v Ansbachu, Würzburgu ali Chemnitzu, konkretizirajo stanje ogroženosti. Kažejo, da takšnih dejanj ... v Nemčiji ne moremo izključiti," je opozoril in poudaril, da dogajanje hkrati kaže, da so nemške varnostne sile zelo budne.

V Nemčijo prispel kot begunec

AFP ob sklicevanju na vir iz nemške obveščevalne službe navaja, da je Albakr v Nemčijo lani prispel kot begunec.To je danes potrdila tudi tiskovna predstavnica kriminalističnega urada v zvezni deželi Saška. 

V Nemčijo je v 2015 prispelo okoli 890.000 migrantov, številni so bežali pred dolgotrajnim konfliktom v Siriji. Nemčija je v stanju visoke pripravljenosti že od julija, ko sta se v državi v tednu dni zgodila dva teroristična napada. Za oba je odgovornost prevzela IS, izvedla pa sta jih prosilca za azil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
10. 10. 2016 14.13
NIHCE se ne vprasa ali je ta sirec ali sirski drzavljan !?!?
Fifi 24
10. 10. 2016 14.12
NIHCE!! SE NE VPRASA ali je ta sirec ali sirski drzavljan .!?
Mr.
09. 10. 2016 22.42
+6
Po moje ga je Merklova skrila pod posteljo.....
askralj
09. 10. 2016 21.51
+10
Kaj ima eu z begunci?! Mi nimamo nič vojske niti je ne smemo imet Oz vsaj Nemci ne. Ampak begunce pa dobimo in zraven sovraštvo in vsiljeno drugo vero...
Novorazodetje
09. 10. 2016 22.12
-9
Tudi našim prednikom so vsilili krščansko vero v 7. in 8. stoletju...
kapljač1
09. 10. 2016 21.34
+1
Veš koliko policistov potrebuješ da nadziraš vse potencialne prestopnike samo med begunci. Kje pa je še ostalo, kar se mora posto riti. Še mal pa bodo "švabe", nadzirali samo še begunce
kapljač1
09. 10. 2016 21.37
+1
Se bo merklova v pomoč odpovedala policijski varnostni zaščiti, ker se bo ta potrebovala drugod
pizzamargerita
09. 10. 2016 21.33
+3
skoda da si policija in vojska je upata v nobeno od 53-tih NO GO zon v nemciji. Model se tam svobodno sprehaja od đamije do bureka in nazaj. Nihce od tam zivecih ga ne bo prijavil, vsi ga castijo.
JbmTiMt
09. 10. 2016 21.49
-5
txoxnxy
09. 10. 2016 21.28
+4
Evropa si je do dobra zarezala vejo na kateri sedi , ta veja se nebo več zarastla nazaj , samo vprašanje časa je kdaj se bo zlomila .
Dinho8O
09. 10. 2016 20.25
+4
Merklova pa se naj nadaljuje z njeno politiko odprte meje.
žlikrofi
09. 10. 2016 20.40
+1
kaj govoriš bog ji pomaga kot naši ludimili delaj i metaj keš v puščico ostalo te ne briga je njihov slogan hhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
babicagrenajug
09. 10. 2016 19.37
+5
Naj mi nekdo razloži zakaj v Evropi naslednjih 50 let to ne bo vsakdanjik.
Mauzahecmauzares
09. 10. 2016 20.52
-3
Tista generacija nasih dedkov in babic preprostih ljudi se je se dobro zavedala kako dragocen je mir....Pohlep je 50 let pridno kopal rudnik dobrin za luksuz po bljiznem vzhodu, kopali pregloboko in zbudili speco posast
Madeni
09. 10. 2016 19.12
+27
Tako ne ( g ) do Nek Antifa in ZL privrženec je nekomu pred časom na njegova vprašanja v zvezi s terorističnimi napadi odgovoril nekako takole: "Mi nismo krivi, da se razstreljujejo, ker mi jih imamo radi in jim izkazujemo dobrodošlico mi celo pojemo v ARABŠČINI jih vozimo na morje za vaš denar, podiramo oograje hujskamo, jih podpiramo, vi pa ne, krivi ste vi, ker jim ne izkazujete dobrodošlice, ker jih ne pričakate veseli..in zato se ne počutijo dovolj dobrodošlih". Spet en drugi veleum je nekoč dejal, da smo spet krivi mi, ker jim ne najdemo služb. Nezaposlenost naj bi bil razlog zakaj se zatečejo k radikalizaciji in razstreljevanju po novem samo letajo z sekirami, noži in mačetami, da opozorijo nase, da so tukaj tako širijo multi kulturo, tako so prešoznavni dajo nov vidik in svoj dopronoss barvitosti družbe, da ni suhoparna, enonacionalna.. Spet mi smo krivi ker jim ne nudimo ugodja, đjamij in stanovanj, spet mi smo krivi ker se ne oblačimo v BURKE nihab.. Koliko od 130.000 brezposelnih Slovencev se je že zateklo k terorizmu? koliko mladih z mačetami leta naokoli..?? Smešno pa je to, da je vsem, ki stresajo takšne odgovore, skupno par stvari. Ena izmed teh je, da so delomrzneži, lenuhi, paraziti, socijalci, doživljenski davčni odvisniki, in v življenju bodo iz blagajne, vzeli ukradli mnogo več, kot pa dali vanjo, samo daj in jemlji.. Saj se ve, tuj kapital bi vsak delil. Svojega pa ne zna ustvarit, kje šele, da bi bil na nivoju kaj dat. LEVICA je najbolj darežljiva ker nima ničesar svojega za ponudit, ker v življenju niso in ne bodo ničesar ustvarili Vsi skupaj nimajo teden dni REALNE DELOVNE DOBE..
BildiTheEmperor
09. 10. 2016 18.31
+3
Potem pa povejte da niso imeli nekateri politiki in znanstveniki prav, ko so trdili da se da inteligenca in kriminalni karakter, razbrat iz oblike lobanje?! Pojdite vi v JS in najdite tam nekoga s poštenim izrazom na obrazu.
Mauzahecmauzares
09. 10. 2016 19.36
+1
helvecijaner
09. 10. 2016 18.09
+3
Ta isis frajer je sigurno potoval skozi Šentilj.
Novorazodetje
09. 10. 2016 22.16
+1
VZORNIK
09. 10. 2016 17.10
-13
Očitno bog obstaja in se Nemcem vrača, kar so oni nekdaj počeli drugim..... .................
helvecijaner
09. 10. 2016 18.05
+8
Po tvoje se našim povojnim pobijalcem slabo piše? Ja ja bog ima dolgo šibo,čeravno ga videti ni je pa vseprisoten tudi nad zapuščino Šercerjevih brigad.>še pomite tovariši potomci junakov pobijalcev neoboroženih ljudi.<
rekapaka
09. 10. 2016 17.09
+1
Ko bo konec sveta se bo Mujon z družino preselil v Nemčijo
LLLEPI
09. 10. 2016 17.08
+16
Uspeh bruselskih politikov
XenoSlo
09. 10. 2016 17.01
+14
Inženir kemije, Angelca. Mogoče celo diplomiran. Bogve.
jakec1575
09. 10. 2016 17.04
+4
Angela je v tem času SA prodala za par mrd orozja, katero je SA plasirala v Siriji. Nic ne nastane iz nic. vse je povezano in nekateri narodi imajo narodni in druzinski spomin. Poglej nas. še vedno se prepucavamo o partizanih in domobrancih. še 70 let po tem.
felix59 drugič
09. 10. 2016 16.48
Lahko bi povedali kakšne so te substance , ker bi jih tudi jaz nekaj potreboval.
113113
09. 10. 2016 17.04
+0
Ma našli so nekaj kar ni, pajčevono in to je to.
ONniON
09. 10. 2016 16.48
-2
nikoli nebi živel v nemčiji fuj fuj
puspan
09. 10. 2016 17.13
+1
Po tej večkratni pripovedi, se ne znebim občutka, da si tam že enkrat bil, delal slab vtis in bil po hitri pošti vrnjen nazaj. Sva si pa precej različna v najinih pogledih in ni treba še kakšnega dramatičnega dogodka, saj zadnje čase zelo resno razmišljam o vrnitvi tja, kjer sem že enkrat dolgo časa bil. Še dobro, da imam tam svoje stanovanje, ki ga hvala bogu, kljub prigovarjanju mnogih nisem prodal. Če do tega pride, se bom večkrat z veseljem spominjal Tolarja, s katerim si nikoli nisva delila podobnih, ali celo enakih mnenj, kar seveda v pluralni družbi ni nič slabega.
TRUMPP
09. 10. 2016 16.31
+13
A tega inženirja še do zdaj niso našli,.....?
LLLEPI
09. 10. 2016 16.47
+12
Zelim cim vec taksnih inzinerjev v EU da ze enkrat narod eu spozna da so najvecji teroristi prav voditelji eu ki uvazajo in financirajo taksne ljudi z denarjem postenih in delavnih ljudi eu
Vabis
09. 10. 2016 16.30
+27
Rešitev je enostavna. Vse te migrante kateri so prišli brez vseh urejenih dokumentov v EU,takoj poslati nazaj v državo svojega izvora! Samo to je rešitev za EU.