Tujina

Od nedelje 250 priprtih

Minsk, 23. 03. 2006 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Po podatkih nevladne organizacije Vjasna je beloruska policija priprla že 250 privržencev opozicije.

Protestniki mraz ponoči premagujejo v šotorih
Protestniki mraz ponoči premagujejo v šotorih FOTO: Reuters
V sredo zvečer se je na protestih zbralo okoli 700 ljudi, pretežno mladih, ob zori pa jih je vztrajalo še kakih 300.

Beloruska nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Vjasna je objavila podatek, da so beloruske oblasti po nedeljskih volitvah, na katerih je ponovno zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko, aretirale skupno 250 nasprotnikov režima. "Našteli smo 250 oseb, zaprtih po 19. marcu," je povedal predstavnik Vjasne Ales Bilatski."Radi bi prestrašili ljudi in zaustavili proteste," je dejal Bilatski, ki sicer meni, da oblasti želijo s tem doseči vtis, kot da se bodo demonstracije končale same od sebe. 

Protestniki so kljub nizkim temperaturam noč preživeli na prostem
Protestniki so kljub nizkim temperaturam noč preživeli na prostem FOTO: Reuters

Med prijetimi tudi novinar Naše Nive

Policija poslkuša zaustaviti dotok hrane, oblek in toplih oblačil na osrednji trg, kjer skupina protestnikov vztraja že od nedelje
Policija poslkuša zaustaviti dotok hrane, oblek in toplih oblačil na osrednji trg, kjer skupina protestnikov vztraja že od nedelje FOTO: Reuters

Večina aretiranih so protestniki, ki so jih aretirali med zapuščanjem Oktobrskega trga, kjer od nedelje potekajo protesti privržencev beloruske opozicije. Zaporne kazni se raztezajo od nekaj dni do dveh tednov, večina aretiranih pa je obtožena huliganstva. Med zaprtimi je tudi glavni urednik beloruskega časnika Naša Niva Andrej Dinko, ki so ga aretirali med prinašanjem hrane protestnikom. Dinka so zaradi tega v sredo obsodili na deset dni zapora zaradi huliganstva. 

Državni mediji protestnike sicer označujejo kot "družbeno nadlogo" - beloruska državna televizija jih je označila kot nevarnost za družbo, Lukašenko pa proteste vztrajno ignorira. Policija medtem vse bolj krepi nadzor okoli osrednjega trga v Minsku, da bi tako zaustavila dotok hrane, obleke in toplih napitkov za demonstrante. Po štirih dneh protestov sicer ni videti, da bi avtoritarni voditelj Lukašenko bil pod kakšnim pritiskom, ali da bi opozicija lahko naredila kaj več kot manjše demonstracije.

Mraz premagovali s petjem in plesom

Okoli 300 privržencev opozicije je s plesom in petjem prebrodilo mrzlo noč na osrednjem trgu v Minsku ter tako že peto noč zapored protestiralo proti ponovni izvolitvi beloruskega predsednika.

Do jutra je vztrajalo še kakih 300 protestnikov
Do jutra je vztrajalo še kakih 300 protestnikov FOTO: Reuters

“Ne pričakujemo, da se bo Lukašenko odpovedal oblasti le zato, ker smo tukaj,” je povedal študent Sergej, ki ni želel izdati svojega polnega imena. »Ta šotorski kamp je za mnoge postal okno v nov svet,« je dodal. Tako kot mnogi drugi privrženci opozicije se je za čas protestov z šotorom in odejami “preselil” na trg Oktjabrskaja.

Opozicijski voditelj Aleksander Milinkovič je za soboto napovedal velike proteste
Opozicijski voditelj Aleksander Milinkovič je za soboto napovedal velike proteste FOTO: Reuters

Glavni opozicijski voditelj Aleksander Milinkevič je aktivistom ob zori dejal, da bodo velike demonstracije na osrednjem trgu potekale v soboto ter jim zagotovil, da ga je v zadnjih dneh poklicalo več evropskih voditeljev in mu ponudilo svojo podporo. Beloruska centralna volilna komisija je sicer danes razglasila uradne rezultate volitev, vendar ni velikih odstopanj od začasnih rezultatov, ki so jih objavili že v ponedeljek.

Danes naj bi tudi razglasili končne rezultate nedeljskih volitev, vendar odstopanj od začasnih ni pričakovati.

ZDA in Evropska unija so nedeljske volitve, na katerih je z visoko večino zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko, označili za nesvobodne in nepravične

Uradni zmagovalec predsedniških volitev je s 83 odstotki glasov dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko. Skupni kandidat opozicije Aleksander Milenkevič je zbral 6,1 odstotka vseh glasov, vodja Liberalne demokratske stranke Sergej Gajdukevič je dobil 3,5 odstotka, vodja Beloruskih socialnih demokratov Aleksander Kozulin pa 2,2 odstotka glasov.

Demonstracije v Belorusiji nekoliko spominjajo na "oranžno revolucijo" leta 2004, ki je na ulice v sosednji Ukrajini spravila več tisoč ljudi, vendar tu protesti nimajo takih razsežnosti. Kljub nezadovoljstvu mnogih, ki zahtevajo demokratične spremembe, je avtoritarni Lukašenko zaradi relativne politične in ekonomske stabilnosti med desetimi milijoni Belorusov še vedno precej priljubljen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.