Tujina

V begunskem centru v Grčiji izbruhnili izgredi, v Nemčiji pa silovit požar

Atene/Düsseldorf, 07. 06. 2016 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V begunskem centru v Düsseldorfu je izbruhnil silovit požar. Okoli 130 moških, ki so bili nastanjeni v hali v bližini sejmišča, so evakuirali. 21 beguncev se je pri tem zastrupilo z dimom. V begunskem centru na grškem otoku Hios pa so med migranti, ki ne želijo biti več nastanjeni tam, izbruhnili izgredi.

V begunskem centru na grškem otoku Hios v Egejskem morju so v ponedeljek izbruhnili izgredi med migranti, ki ne želijo biti več nastanjeni tam. Kot je sporočila policija, je okoli 40 migrantov v znak protesta zaradi počasne obravnave njihovih prošenj za azil zažgalo dva velika šotora, ki so ju postavile humanitarne organizacije.

Migranti v Grčiji
Migranti v Grčiji FOTO: AP

Razjarjeni migranti so zažigali tudi smetnjake. Eden od protestnikov je grozil, da bo ubil svojo ženo in otroka, je sporočila policija, ki ni navedla podrobnosti o tem. V izgredih je bil lažje poškodovan gasilec.

V izgredih je posredovala policija in razmere do večera spravila pod nadzor. Štiri protestnike so prijeli. Kakih 1000 migrantov so čez noč preselili na druge lokacije po otoku Hios.

Na Hiosu okoli 2500 migrantov čaka, da bodo grške oblasti obravnavale njihove prošnje za azil. Zaradi pomanjkanja osebja obravnava prošenj poteka zelo počasi. Večino migrantov, ki so zdaj na otoku, bodo sicer najverjetneje vrnili v Turčijo v skladu z marčnim dogovorom med Brusljem in Ankaro o upravljanju migracijskih tokov. 

V Düsseldorfu zagorel begunski center 

V begunskem centru v Düsseldorfu na zahodu Nemčije je izbruhnil silovit požar. Okoli 130 moških, ki so bili nastanjeni v hali v bližini düsseldorfskega sejmišča, so evakuirali, so sporočile mestne oblasti. 26 beguncev se je pri tem zastrupilo z dimom, lažje poškodovala pa sta se še gasilec in reševalec.

V hali so bili nastanjeni izključno moški, ki so v Nemčijo prispeli sami. Gre večinoma za begunce iz Sirije, Iraka in Afganistana. Nekatere od moških je požar presenetil med spanjem, a so jih uspelo pravočasno premestiti na varno. Ko so na prizorišče prišli gasilci, so ognjeni zublji že zajeli celotno 5000 kvadratnih metrov veliko nekdanjo halo sejmišča, ki so jo preuredili v begunski center.

požar v begunskem centru v Düsseldorfu
požar v begunskem centru v Düsseldorfu FOTO: AP

Vzrok požara za zdaj še ni znan, a še med gašenjem požara so policisti aretirali in odvedli dva moška. Policija sedaj preiskuje, ali sta povezana s požarom, ni pa razkrila, ali sta aretirana bila tudi nastanjena v begunskem centru.

Po podatkih mestnih oblasti je bilo v centru nameščenih skupno 282 moških, od tega jih je bilo v času požara v poslopju okoli 130.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni