Tujina

FOTO: Med mrtvimi tudi reševalca in desetletni deček

Bankok, 15. 05. 2010 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
48

V Bangkoku se razmere vse bolj zaostrujejo. Potem ko so uporniki izključili predajo, je vlada izključila možnost pogajanj. V Bangkok se steka vojska tudi iz drugih delov države, v delu prestolnice pa so razglasili ''strelno cono''.

Rajaprarop in Rangnam sta 'Cona pravih nabojev'. To piše na napisu na bodeči žici pred Indra Regent hotelom. Za tiste, ki ne razumejo, je dodan manjši napis z obrazložitvijo 'Ustreljeni boste'. Tomaž Brodner

Tajska vojska je del Bangkoka razglasila za ''strelno cono'', da bi s tem prestrašila upornike. V bližini območja, kjer so se utrdili protestniki, so namestili znake ''Prepovedan vstop'', še vedno pa okoli tega istega območja gorijo pnevmatike, slišati pa je tudi streljanje in eksplozije. Oblasti pa so izključile možnost pogajanj s t. i. ''rdečesrajčniki'', poroča BBC.

Kot poročajo tiskovne agencije, se je število smrtnih žrtev v zadnjih dveh dneh dvignilo že na 24. Vsi naj bi bili civilisti, med njimi pa naj ne bi bilo tujcev. Tomaž Brodner, Slovenec, ki živi v Bangkoku in se nahaja v neposredni bližini spopadov, nam je to potrdil in dodal, da je med mrtvimi ena ženska, pa tudi dva reševalca in 10-letni deček. Samo danes je bilo ubitih osem ljudi. Ranjenih je 194, med njimi tudi nekaj tujcev.

Vlada kljub temu ne popušča. Tamkajšnji premier Abhisit Vejjajiva je dejal, da se varnostne sile ne bodo umaknile, ampak bodo še naprej izvajala pritisk na "vse bolj nasilne rdečesrajčnike“. "Vlada mora iti naprej, ne moremo se umakniti. Kar počnemo, počnemo v dobro države,“ je državljanom sporočil v televizijskem nagovoru. "Države ne smemo prepustiti oboroženim skupinam.“ Ob tem je državljane pozval, naj se ne vpletajo v konflikt in naj se izogibajo kriznih območij, in jim položil na srce, naj bodo močni. "Žrtve ne bodo omajale odločenosti vlade. Gre za dolgoročne interese države,“ je premierja povzel Brodner.

Agencija za nadzor kriznega stanja je po Brodnerjevih besedah povedala, da so na območjih, kamor je vstop prepovedan, aretirali 27 ljudi. Brodner nam je še povedal, da se začenja ropanje trgovin, saj rdečesrajčnikom zmanjkjuje živil. Odklopili so jim tudi elektriko. Slišati je strele in eksplozije, še poroča Brodner.

Vladne sile so v petek blokirale ceste in postavile nadzorne točke okoli več kilometrov velikega območja, kjer so se utrdili protestniki, t. i. rdečesrajčniki, ki že dva meseca zahtevajo razpustitev parlamenta in razpis volitev.

Z območja pod nadzorom rdečesrajčnikov po Bodnerjevih besedah sedaj novinarje pozivajo, naj se vrnejo, in jim obljubljajo, da bodo poskrbeli za njihovo varnost. V petek so bili namreč ustreljeni kar trije novinarji.

Po Bodnerjevih navedbah je okoli 10. ure dopoldne po krajevnem času na oder na območju rdečesrajčnikov stopil vodja protestnikov Kwanchai Praipana in dejal, da se bodo predali v naslednjem življenju. Rdečesrajčniki so sicer pred mesecem dni napovedali, da se bodo predali policiji 15. maja. Protestnike je pozval, naj ostanejo in se borijo. Trdijo, da imajo dovolj hrane in vode za več dni.

Nasilje na ulicah Bangkoka vsak dan zahteva več žrtev.
Nasilje na ulicah Bangkoka vsak dan zahteva več žrtev. FOTO: Tomaž Bodner

Med ranjenimi tudi tujci

Tuji mediji poročajo, da je v petkovem nasilju umrlo 16 ljudi, 141 pa je bilo ranjenih, med njimi tudi trije tujci iz Kanade, Mjanmara in Poljske. Kakšno je njihovo stanje, ni znano. V nasilju so bili ranjeni tudi trije novinarji.

Predstavnik tajske vlade Panitan Wattanayagorn je v petek zagovarjal ravnanje vojske. Kot je dejal, so vojake, ko so zapirali območje, kjer so zbrani rdečesrajčniki, napadli, tako da so ti morali odgovoriti. Dodal je, da je vojska dobila dovoljenje, da strelja v samoobrambi, v opozorilo ali da se brani pred oboroženimi napadalci.

Po navedbah tajskega obrambnega ministra, generala Prawita Wongsuwona, je cilj vojaške operacije v Bagkoku vodje rdečesrajčnikov prisiliti, da se vrnejo k pogovorom z vlado.

ZN pozivajo k zadržanosti

Ban Ki Mun poziva strani, naj se izogneju nasilju.
Ban Ki Mun poziva strani, naj se izogneju nasilju. FOTO: Reuters

Zaradi napetosti na Tajskem je generalni sekretar ZN v petek vse strani pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da se izognejo nasilju in se vrnejo k dialogu. Kot je dejal, ga razmere na Tajskem vedno bolj skrbijo, so sporočili iz ZN.

K zadržanosti so vse strani v petek pozvale tudi ZDA. Kot so sporočili iz State Departmenta, jih razmere na Tajskem zelo skrbijo.

Napetosti med protestniki v značilnih rdečih srajcah in tajskimi oblastmi so se znova začele stopnjevati v četrtek, ko je tajski premier Abhisit Vejjajiva napovedal, da bo v prestolnico po dveh mesecih bolj ali manj nasilnih protestov povrnil mir in pri tem, če bo potrebno, uporabil tudi silo.

Zaradi zaostrovanja razmer so tajske oblasti izredne razmere razglasile v Bangkoku in še v 16 provincah, tako da trenutno te veljajo na tretjini tajskega ozemlja.

Pred dnevi je sicer že kazalo, da bodo protestniki z oblastmi naposled le našli skupni jezik, saj je Abhisit za jesen napovedal razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev. Rdečesrajčniki so dogovor sprva sprejeli pod določenimi pogoji, vendar so pogajanja z vlado nato padla v vodo. Abhisit pa je svojo ponudbo v četrtek dokončno umaknil.

Od začetka protestov marca je na Tajskem umrlo okoli 50 ljudi, okoli 1100 je bilo ranjenih.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
16. 05. 2010 09.50
dejstvo je da barva pa naj bo rdeča zelena ali pa mavričasta ni noben simbol vojne , ker je to le trenutni navdih uporabnikov vojna pa se začne ko ljudje nimajo služb ali denarja za preživetje ko jih sistem pa kakršen koli je že prisili da grejo na ulice ker v danem trenutku ne vidijo drugega izhoda ali pa ko jih prisili peščica ali pa nafarba peščica prepotentnih politikov ki narod izrabi za svoije cilje
Peter Kralj 1
16. 05. 2010 07.43
Le kdo je sposoben načrtovati tako krvave scenarije? Kateri kapital je to? A JE PODOBEN SCENARIJ PRIPRAVLJEN TUDI ZA SLOVENIJO? A BOSTE SLOVENCE TUDI STISNILI TAKO DALEČ V KOT?
Abacus
16. 05. 2010 03.12
annihilator 15.05.2010, 15:39 -3 kjer je rdeča barva, tam je VOJNA !!!! :S /// Seveda ,rdeca barva je lahko simbol ljubezni ali pa krvavega nasilja in vojne, le tanka linija loci ta dva pojma.
savinjon
16. 05. 2010 02.20
waco@ neki tazga si mislem tud jst....
242424
15. 05. 2010 23.43
Turisti ne vidijo te ljudi v pravi luči. Turist je tam vreča denarja in v krvi Tajcem je da se smejejo, tudi če jim gre slabo. Kdor karkoli reče proti novi vsiljeni vladi monarhije gre lahko v zapor za 15 let. Pred kratkim je šel v zapor nekdo, ki ni pisal odobravajoče na facebooku. Imajo cenzuro interneta .... turisti pa naivno vidijo masko, ki jo nosijo za njih.
alduri
15. 05. 2010 23.41
waco podpišem
tali?ni tom
15. 05. 2010 21.26
sej mislm da se bo to dogajalo pri nas slej ko prej saj tako ne more iti več dolgo saj so nas ti tako imenovani plebiscitniki v dvajsetih letih totalno spravili na kant in nam vzeli upanje na boljši jutri zato da so bili nekateri lahko predsedniki , direktorji in ostali priskledniki da lahko krasdejo, kot srake mi navadni in delavni ljudje pa smo postali sužnji pot pretvezo da smo sv obodni pa smo? mislim da ne ker delamo cele dneve za mizerne plače v službi moraš biti tiho če ne te vržejo na cesto, državni aparat dviguje davke in uvaja razne dajatve da nas ožema , pa tudi pokojnine nam hočejo ukrast in zdravstvo , zato se sprašujem kakšna svoboda je to za nas navadne ljudio? za peščico ki nam kroji usodo pa je taka svoboda da je še v zgodovini ni bilo zato je vprašanje časa kdaj bo slovencelj ponorel po moje
perlhelp
15. 05. 2010 21.08
Po eni strani se mučijo in trudijo za 10 letnega preživelega letalske nesreče po drugi so pa življenja tercialnega pomena in jih vzemajo kakor jim je ljubo ?
Soncica50
15. 05. 2010 19.58
Hudo mi je, ko to berem. Lani sem bila tam - krasno, razvito mesto, prijazni ljudje. Nikakor ne gre za neko tretjerazredno državo. Vse to, kar se zdaj tam dogaja, bi se lahko dogajalo tudi pri nas.
Hesus_Hristus
15. 05. 2010 19.57
@solettifan 15.05.2010, 18:37 -'''Ma dost je teh novic o Grčiji, pa če se jih 50 ubije moje sožalje, ampak raje se okvarjajte s bol pametnimi novicami in za nas Slovence pomembne.'''- Saj se nič tukaj ne dogaja poleg tega da raznorazne barabe kradejo denar in se izmikajo leni roki pravice
Hesus_Hristus
15. 05. 2010 19.55
@oblacine -''zakaj pa ste odstranil video ko so rusi strelal na prezivele k je avion s polskim predsednikom padu???'''- Saj lahko najdeš v arhivu pod rubriko svet.
Tonček Balonček
15. 05. 2010 19.51
Najbolčj važno je, da na Tajskem in v Grčiji na oblast ne pridejo komunisti, vs eostalo se bo že uredilo!
_banananjam_
15. 05. 2010 19.44
solettifan 15.05.2010, 18:37 grčiji??????
Himself
15. 05. 2010 19.19
Jah cajt je ta jim pomagamo al kako že ?
negro
15. 05. 2010 19.13
Ki si ti tu Grčijo najdu hahahaha. Rajši pogooglaj drugič, če ne veš o kateri državi je govora, ker kolker vidmo znaš internet uporabljat! Taka vlada je pa za popi. jaz ne vem kje je zdaj kdo sodišče, kdorkoli, da bi jim sodu. to so ja čistke upornikov sistema! Medtem, ko se svet zavzema za demokracijo!
Jure Anonimen
15. 05. 2010 18.37
Ma dost je teh novic o Grčiji, pa če se jih 50 ubije moje sožalje, ampak raje se okvarjajte s bol pametnimi novicami in za nas Slovence pomembne.
tigrica2008
15. 05. 2010 18.27
ta4getp4actice 15.05.2010, 14:31 4 Piscu tega članka sporočam: nehaj objavljati nelektorirane tekste na javnih spletnih portalih, ker mi dviguje pritisk ob tolikšnih slovničnih napakah in nedoslednostih. Odpri tekst in zamenjaj vse Bankoke in Bagkoke v Bangkoke ter vse Brodnerje v Bodnerje. Pa še nasvet: nismo vsi bralci na ravni triletnih otrok, nekateri celo znamo brati materin jezik. ------ eno je tipkarska napaka, eno pa pravopisna - naučite se že to... se pa strinjam, da je potrebno članek pred objavo pregledati, vendar se velkikokrat zgodi, sploh na spletu, da se kakšen kiks spregleda.
Bosta1
15. 05. 2010 16.05
RDEČI- KOMUNAJZERJI- STRELJANJE Ajnfoh po pasulj.
sestradanec
15. 05. 2010 15.55
MAMI MAMI, KAJ NAJ NAREDIM. ŠTUDENTSKI FUNKCIONARJI IN ZAPOSLENI NA KLUBIH ME VSAK DAN GNJAVIJO PO TELEFONU IN HUJSKAJO NAJ HODIM ZAGOVARJAT NA PROTESTE NJIHOVO VISOKO FUNKCIONARSKO PLAČO. KAJ NAJ NAREDIM DA BOJO NEHALI. OBLJUBLJAJO MI OPRAVIČILO OD POUKA, JEDAČO IN PIJAČO. NEVEM KAJ BOM ZAGOVARJALA TAM DRUGO KOT TO DA SISTEM OSTANE TAKŠEN KOT JE IN BODO LAHKO 30 LETNI FUNKCIONARJI ŠE VEDNO PREJEMALI VISOKE HONORARJE. MARKO FUNKL, KREATOR SKUPINE JE STAR 26 LET, JE ŽE DOSEGEL DOVOLJENO MEJO PA ŠE KAR NE NEHA ŠTUDIRATI. KAKO LEPO JE V SLOVENIJI BITI VEČNO MLAD ŠTUDENT DENAR PA PO LUFTU PRIHAJA, NAIVNI ŠTUDENTI IN DIJAKI PA NAJ HODIMO PROTESTIRATI DA SE NJIHOV STATUS IN HONORAR OHRANITA. VELIKOKRAT SEM ŽE SLIŠALA DA ZVEZA ŠKIS ORGANIZIRA NEKE ZABAVE V NOVEM MESTU IN PODOBNO, VSE PLAČA ZVEZA, AMPAK ŠE NIKDAR ME NI NIHČE POVABIL NA TE ZABAVE, VEDNO SO BILI VABLJENI LE OŽJI ZAPOSLENI NA KLUBIH IN NJIHOVI NAJTESNEJŠI RITOLIZCI. KAJ IMAM OD TEGA POTEM JAZ. ZAKAJ NAJ HODIM NA PROTESTE. SE BOM POTRUDILA MOJO ŽALOSTNO IN RESNIČNO ZGODBO ŠIRITI NAPREJ. ALI STE VEDELI DA PREDSEDNIK KLUBA V MOJEM MESTU VOZI AUDIJA A3? JAZ BI TUDI ŠKIS TO RADA VOZILA.
ZaNovoSLovenijo
15. 05. 2010 15.41
Vlada bi morala odstopiti. To pa že preds streljanjem in razpisat predčasne volitve. Pa tega nebi bilo!