Tujina

V Avstriji dve tretjini lokalov še vedno kadilskih

Dunaj, 01. 07. 2010 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi v Avstriji je začel veljati nov protikadilski zakon. Lastniki večjih lokalov imajo lahko ločene prostore za kadilce in nekadilce, manjši lokali pa se morajo odločiti, ali bodo kadilski ali nekadilski.

pepelnik
pepelnik FOTO: Reuters

Po letu in pol prehodnega obdobja so v Avstriji dokončno stopila v veljavo strožja pravila glede kajenja v gostinskih lokalih, ki pa ne prinašajo popolne prepovedi kajenja. Nasprotno, v večini lokalov se bo kadilo tudi v prihodnje. Približno dve tretjini od skupno 70.000 avstrijskih gostinskih lokalov sta namreč večji od 80 kvadratnih metrov in jih že v osnovi sestavlja več prostorov. Od tega jih je imelo 73 odstotkov, kar je približno 33.000, že sedaj ločene prostore za kadilce.

Od 11.500 manjših lokalov, katerih površina ne presega 50 kvadratnih metrov in se lahko sami odločijo, ali se bo v njih kadilo ali ne, se jih je večina – približno tri četrtine – odločila ohraniti svojo kadilsko klientelo.

Ostaja okoli 14.000 srednje velikih lokalov, velikih od 50 do 80 kvadratnih metrov, od katerih jih je sprva velika večina napovedovala adaptacije in vzpostavitev posebnih kadilskih prostorov. Po zadnjih podatkih se jih je za to možnost na koncu odločila približno polovica, polovica pa jih je izbrala prepoved kajenja, večina zaradi visoke cene gradbenih posegov.

Dve tretjini lokalov še vedno kadilskih

Po ocenah avstrijske gospodarske zbornice se bo tako še naprej kadilo v približno 48.000 lokalih, cigaretnega dima pa ne bo več v 22.000 lokalih. Ravno nasprotno pa velja za delež kadilcev v Avstriji, kjer redno kadi približno tretjina ljudi. V Sloveniji je takih dobra četrtina.

Podoben sistem kot v Avstriji po poročanju velja še na Poljskem in v Bolgariji, medtem ko je na primer v Sloveniji precej strožji, saj je pri nas kajenje v zaprtih javnih prostorih in gostinskih lokalih prepovedano.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
02. 07. 2010 08.20
PACKI. Ogromno svinjarije proizvedejo kadilci. Raje bi bil celo življenje sam, kot da bi imel za partnerko kadilko.
Salabajzer11
02. 07. 2010 00.15
Sem kadilec in mi je všeč da se ne kadi v zaprtih prostorih sem navado priznam in mi sedaj ni problem. Moti me edino vsi nekadilci ste nas nagnali ven, ko pa iščeš prostor zunaj je 3/4 nekadilcev zdaj pa idite not od kod ste nas nagnali. Moje mnenje brez zamere. Lp
Bigbadjohn
01. 07. 2010 23.25
Tipično- pri nas so zakoni najstrožji, kazni najvišje in plače najnižje..
Vlado Mihelak
01. 07. 2010 22.42
So pač bolj intilegntni od naših politikov!