Tujina

'Lilo je kot iz škafa'

Sydney, 06. 03. 2010 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./P.Š.
Komentarji
8

V Avstraliji, ki so jo prizadele poplave, so evakuirali na stotine ljudi. Slovenec, ki se nahaja v Melbournu, je dejal, da je lilo kot iz škafa, padala pa je tudi toča v velikosti frnikul in jajca.

V avstralski v zvezni državi Queensland poplave še vedno ne pojenjajo. Evakuirali so na stotine ljudi, voda pa ogroža mnoge domove. V mestu Charleville, ki se nahaja okoli 750 kilometrov zahodno od mesta Brisbane, so oblasti razglasile izredne razmere. 

Avstralija
Avstralija FOTO:

Prebivalci mesta Theodore v osrednjem delu zvezne države Queensland se bojijo, da bodo odrezani od sveta, saj se gladina reke Dawson močno dviguje. Mesto je prejelo že 3000 vreč peska, v naslednjih 24 urah pa naj bi evakuirali 70 ljudi. Vzpostavili so tudi evakuacijski center, okoli hiš, trgovin in drugih stavb, pa so položili zaščitne vreče s peskom.

Eden izmed predstavnikov oblasti je dejal, da se je gladina reke Dawson dvignila na 12,8 metra, lahko pa bi se dvignila še za pol metra. Voda je poplavila več kmetijskih površin in farm.

Melbourne prizadela toča 

Glavno mesto zvezne države Viktorija in drugo največje avstralsko mesto Melbourne je prizadelo neurje s točo. V slabi uri je padlo kar 26 milimetrov dežja. Vmes pa je kakih 10 minut padala še toča, ki je bila ponekod velika tudi kot jajce. Melbournske ulice so se tako v hipu spremenile v deroče reke, kar je povzročilo kaos v prometu, voda pa je zalila številne objekte.

Avstralija
Avstralija FOTO:

Reševalne službe so sprejemale na stotine klicev iz različnih koncev tega skoraj 4 milijonskega mesta. Policija pa je izdala opozorilo prebivalcem, naj ta večer raje ostanejo doma. Evakuirati so morali tudi železniško postajo Southern Cross, saj je močan dež preluknjal streho in se usipal na tire. Tramvaji in vlaki pa so imeli zamude, zaradi močnega vetra, ki je pihal s hitrostjo 100km/h.

Kot je za 24ur.com povedal J.K.,  ki se trenutno nahaja v Melbournu, se je neurje razbesnelo okoli tretje ure popoldne po lokalnem času: "Lilo je kot iz škafa, padala pa je tudi toča v velikosti frnikul." Po njegovih besedah pa se trenutno stanje že umirja, ponekod je voda že odtekla. Vremenoslovci pa napovedujejo možnost novih neviht.

Okoli 3000 prebivalcev mesta St George, ki leži 513 kilometrov od mesta Brisbane, si je oddahnilo, saj bližnja reka ne bo dosegla gladine 14 metrov, ki so jo zabeležili pred 120 leti.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.