Tujina

FOTO in VIDEO: 'Ne bomo se žrtvovali za bogate!'

Atene, 11. 03. 2010 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grki so znova na ulicah, stavki pa naj bi se kmalu pridružili tudi policisti. Protestniki se sprašujejo, kam je šel denar in zakaj bogati ne bodo čutili varčevalnih ukrepov. Protestniki z molotovkami nad banke in parlament!

Bralec Peter, ki trenutno živi v Atenah, nam je poslal fotografijo zažganega vozila.
Bralec Peter, ki trenutno živi v Atenah, nam je poslal fotografijo zažganega vozila. FOTO: Peter
Grška prestolnica
Grška prestolnica FOTO: Reuters
Sindikati so na ulice pozvali več kot milijon ljudi. Protestniki se sprašujejo, kdo je zakuhal krizo in kam je šel denar. Menijo, da bodo varčevalni ukrepi prizadeli le delavce in revnejši sloj, bogati Grki pa jih ne bodo niti čutili.

Poleg stavke so Atene ohromili tudi nasilni protesti. Na pohodu skozi grško prestolnico se je zbralo več kot 20.000 ljudi, med katerimi se jih je več sto spopadlo s policijo. Protestniki so se z molotovkami in kamenjem znašali nad trgovinami, bankami, gledališči in tudi nad parlamentom. Policija, ki je morala v boju proti protestnikom uporabiti solzivec, je priprla 16 protestnikov, dva protestnika in 13 policistov je lažje poškodovanih.

Grčijo je znova ohromila splošna stavka, delavci pa so se na ceste odpravili zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov vlade. Zaprte so šole in univerze, državni uradi, zdravstvene ustanove opravljajo le nujne primere. Spet je obstal tudi javni promet, odprta je le ena linija podzemne železnice. Na ulice so se že opolnoči podali nadzorniki letalskega prometa, zaradi česar letalski promet stoji. Ob obalah so ostale privezane ladje, saj so se na poziv k stavki odzvali tudi pristaniški delavci. Smetarji in davčni uslužbenci stavkajo že od začetka tedna, stavki pa naj bi se kmalu pridružili tudi policisti, gasilci in uslužbenci obalne straže. Predstavniki policistov so danes že med protestniki, na drugi strani pa so njihovi kolegi, ki morajo miriti množico. Stavkajo tudi reševalci.

'Ukrepi bodo prizadeli napačne ljudi'

Protesti so izraz nezadovoljstva javnosti z napovedanimi reformami, ki jih je napovedala vlada. Reforme naj bi odpravile korupcijo in neplačevanje davkov, toda kritiki opozarjajo, da ukrepi ne bodo dosegli tistih, ki predstavljajo resnični problem – bogati, banke, korporacije ...

Protestniki so se spravili nad policiste (in ti na protestnike), ki so že napovedali, da naj bi tudi sami šli na ulice.
Protestniki so se spravili nad policiste (in ti na protestnike), ki so že napovedali, da naj bi tudi sami šli na ulice. FOTO: Reuters

Ureditev razmer torej ne bi bila sporna, če ne bi posegla v nekatere pravice revnejših skupin v družbi, na primer upokojencev, ki so svoje nezadovoljstvo že pokazali s protesti. Delavci in sindikati prav tako menijo, da bodo prav oni plačali prevelik del kazni za napačne odločitve, ki so jih grške oblasti sprejemale v preteklosti. Prav tako dvomijo o uspehu napovedanih ukrepov. "Ukrepi so nepravični. Ne bomo preživeli! Imamo otroke, družine. Moramo najti denar, da bi jih preživljali," je za tiskovno agencijo Reuters dejal 60-letnik, ki je zaposlen v zdravstvu. "Banke in bogati naj plačajo," dodaja.

57-letna upokojenka, ki je svoj glas na zadnjih volitvah dala sedanji socialistični vladi, pravi, da "jih je vlada zavajala. Dejali so, da denar je. In kje je?!" je kritična, saj ima dva odrasla otroka, ki ne dobita redne zaposlitve, s svojo pokojnino pa ne more preživeti cele družine.

Med protestniki so tudi reševalci, predstavniki policistov in gasilcev.
Med protestniki so tudi reševalci, predstavniki policistov in gasilcev. FOTO: Reuters

Minuli teden je grški parlament 11,2 milijarde evrov vreden varčevalni načrt dopolnil še z dodatnimi ukrepi, ki jih je vlada sprejela v sredo in za to požela odobravanje evropskih partneric. Z najnovejšimi ukrepi naj bi v proračunu privarčevali 4,8 milijarde evrov in pomagali znižati javni dolg.

Zadnje večje demonstracije, ki so potekale 5. marca, ko so na ulice zakorakali zaposleni v grškem javnem sektorju, so se sicer končale z neredi in nasiljem.

Delavci na ulicah
Delavci na ulicah FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

romy1969
13. 03. 2010 16.14
V Evropi je okoli 22miljonov brezposelnih. Ko ta stroj enkrat vstane ga ne zaustavi nobena policija in vojska . In ta mašinerija se bo slej ko prej dvignila svoj glas potem pa bog pomagaj tistemu ki bo stal nasproti.
chichina
13. 03. 2010 15.46
Prihodnost v Sloveniji???
aloalo
13. 03. 2010 15.32
delat pejte..za sebe.
ZenderMD
13. 03. 2010 11.48
DOL z vlado ter bankami prej tem boljše
Goky
13. 03. 2010 11.28
Kakor hočeš obrni nekateri so pokradli preveč. res država ne bo imela kje vzeti - na te zadeve bi morala takoj mislit ob samoosvojitvi. Takrat je bilo naj bolj važno vračanje premoženja. S tem se je tudi najboljše tovarne uničilo. Naprimer TAM, Litostroj itd. Te firme so laufale dobro v svetovnem pogledu. Od vsega tega pa ni ostalo nič. Na novo začet pa ne gre. Trg se težko dobi, ko se ga enkrat izgubi. Sedaj pa gremo lahko na ulice in kaj bomo naredili? Še tisti dan, ko bi lahko kaj naredili bomo zafurali. Še slabše bo. Vlado tudi lahko zamenjamo. Od kje naj vzame, da nam bo boljše pod drugo vlado? Izgleda, da skoraj ni pomoči.
extreem69
13. 03. 2010 10.29
..hja mi pametujemo o njih..dogaja se nam pa isto in za razliko od nas,ki potrebujemo Semuliču podobna trobila,da se kaj "premakne"(seveda se premakne zanj in njemu podobnim v korist..) so oni pokazali kaj si mislijo o ukrepih svoje vlade..pri nas bo pa"počilo" ob sv.nikoli oz. takrat,ko zapreta vrata še karitas pa rdeči križ...kar tako naprej,upognit hrbte do maksimuma pa nazaj v čase hlapčevanja.... sick
Cuti 89
13. 03. 2010 09.05
kaj je to danes v lj? un k se bori proti svetovni banki :) al kva ze? mi mormo prvo urediti zadeve doma.
b77
13. 03. 2010 09.04
to bo blaginja vsi bi radi vse to pa ne gre -------več
gospakatja
13. 03. 2010 08.47
tovarne, ki nekaj proizvajajo, a nimajo komu prodajat, enormen aparat, ki ničesar ne proizvaja, a zahteva denar, blazna količina upokojencev, ki visijo državi na goltancu, neštevilne komisije, ki odžirajo enormna sredstva proračunu, visoki socialni transferji, neučinkovito pobiranje davkov in prispevkov, neučinkovito a drago nagrajeno sodstvo, vlada, ki ne zna, zmore ali želi vladati, ljudstvo, ki hoče samo pravice, pozablja pa na dolžnosti, kmetijstvo, ki je plačano, da ne prodaja pridelkov, šolstvo, ki je samo sebi namen in ne proizvaja mislečih ljudi, skorumpirana politična elita (izvoljena!!!!!!!!!!!), in tega ne le toleriramo, del vsega tega smo. torej proti komu protesti, proti nam samim?
standard
13. 03. 2010 01.27
saturnative13.03.2010, 00:431 Danes, v soboto tudi v LJ na prešercu? Saturnative, ful dobra ideja, samo ..ne vem.. no.. mislim..ne vem, če bo vreme..pa tudi ene opravke imam...:)))
borut_p
13. 03. 2010 00.09
bergfurer: zato ker je to naša obligacija zaradi članstva v natu, in še mnogo kaj drugega
bergfurer
13. 03. 2010 00.01
Rdeči, beli, črni. Vsi so tam da se okoristijo. Mar jim je za nas rajo. Človeka izstradat pa se niti bunit ne bo mogel. V koikor se bo pa fizičnmo uprl bo pa upor jalov, saj ne bo fizično prenesel upora. Pa je krog zaključen. Samo zanima me zakaj niti policajem režejo krila (finančna), saj v letnem proračunu dobijo veliko manj kot vojska. aja vojska se bori v Afganistanu in kosovu. ZAKAJ?
borut_p
12. 03. 2010 23.56
Pa še to. Kaj bodo grki s tem naredli? Nič, samo poslabšali si bodo vse skupaj. Če je država prezadolžena (kot bo kmalu tudi naša, ker vsi samo neki hočte od države, sami pa za to nebi nič naredli, ker smo slovenci preleni oz. nismo samoiniciativni) ne more nič od sebe dajat - kdo je kaj kriv v grčiji pa mi nismo primerni soditi ker nimamo pojma kako stvari doli laufajo. Slovenski nacionalni šport je pa itak sedenje za svojim plotom in šimfanje čez soseda, jamranje in trmarjenje. Zato pa smo tam kjer smo - ne vem kaj vam ni jasno, noben ti ne bo nič dal, edino sam s svojim razvojem!
borut_p
12. 03. 2010 23.51
lolipoly: to ni čist res. Pahorja smo volili, da smo lahko odstavli ta bele, ker so delal še več škode ko rdeči
AK-47
12. 03. 2010 22.29
...počasi se bo to začelo dogajati tudi v drugih Evropskih državah,....
byteME
12. 03. 2010 20.43
to se tut pr nas dogaja sam smo skriti pod "mamino kiklo". ker če bo kakšno zborovanje-protest proti vladi bo barbika kupla vodni top in vsak ve da je slovenček iz cukra zobke umit, spat jutr pa direktorjem dnarce služit pa da bo vlada tut mela kej od vas da bote davke lahk plačal. lahko noč
blond007
12. 03. 2010 18.43
Ma mi bi moral isto nardit!!! Kaj nam deljo privatniki in država, mi smo pa še kr poslušni in ubogljivi Janezki.
lolipoly
12. 03. 2010 18.37
Shitter Prav si napisal, tu je navecji problem...zakaj direktor toliko zasluzi in delavec, ki delo naredi tolk manj. Direktor ni noben znanstvenik, da brez njega nebi delo slo naprej...Sindikati, so se najvecji problem. Slovenci zakon vzemite v svoje roke in nekaj ukrepite , prej ko bo pa preozno. Dol z tako vlado , ki zivi od korupcije.
Manual
12. 03. 2010 17.38
Poglejte naši butasti sindikalni liderji kako se stvari streže !!!!!
isys_sm
12. 03. 2010 17.07
To bi morali mi tudi... Dokler smo tiho in nič ne naredimo, bodo še naprej delali z nami kot se jih zljubi in si basali žepe z našim denarjem. Ne govorim o uničevanju lastnine in bog ne daj poškodovanju ljudi, ampak na ulice, protestirat! Včasih se je vlada bala ljudstva - kje so ti časi??