Tujina

V Argentini našli 'ukradenega vnuka'

Buenos Aires, 06. 08. 2014 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Estela Carlotto, ustanoviteljica argentinske organizacije za človekove pravice Abuelas de Plaza de Mayo, se je razveselila, ker je po več desetletjih našla svojega vnuka. Ta je bil ukraden med zadnjo diktaturo, njegova mati pa je bila ubita.

Estele Carlotto
Estele Carlotto FOTO: Reuters

Dolgo pogrešanega vnuka Estele Carlotto, ustanoviteljice argentinske organizacije za človekove pravice Abuelas de Plaza de Mayo (Babice Plaze de Mayo), so našli. ''Nisem hotela umreti, ne da bi ga objela. In zdaj ga bom dejansko lahko kmalu objela,'' je dejala 83-letna aktivistka na novinarski konferenci.

Med zadnjo argentinsko diktaturo med 1976 in 1983 je bilo ukradenih okoli 500 novorojenčkov, ki so jih vzeli upornicam. Otroke so predali vojaškim družinam, ki so jih vzgajale kot lastne otroke. Njihovi pravi starši pa so bili večinoma ubiti.

Argentinski mediji so najdenega vnuka identificirali kot Ignacia Hurbana, pianista in skladatelja. Podatkov, pri kateri družini je zdaj živel, še ni. ''Želim si ga spoznati, želim ga videti in preveriti, ali je tak, kot sem si ga predstavljala. Je pa vsekakor to počasen proces, ki zanj ne bo lahek,'' je komentirala Carlottova.

Primer je organizacijo zelo razveselil, saj so razrešili primer ustanoviteljice skupine. Skupina je do zdaj našla 14 ukradenih otrok.

Zdaj 36-letnika so identificirali potem, ko je sam organizaciji dal vzorec DNK. Rodil se je 26. junija 1978 v vojaški bolnišnici v Buenos Airesu. Njegova mati Laura Carlotto je bila takrat stara 23 let in je bila noseča dva meseca, ko jo je vojska ugrabila. Novembra 1977 so jo odpeljali v taborišče La Cacha. Ubili so jo potem, ko je rodila, navajajo mediji.

Večinoma so bili otroci vzgojenih v vojaških – režimskih družinah, v katerih so jih vzgojili po ''zahodnih in krščanskih vrednotah''. S temi so se borili proti levičarski ideologiji, ki jo je zagovarjala takratna argentinska mladina. Dva nekdanja diktatorja so zaradi sistematičnega ugrabljanja otrok obsodili. Jorge Rafael Videla je maja 2013 med prestajanjem 50-letne zaporne kazni umrl, Reynaldo Bignone ostaja v zaporu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obatto
06. 08. 2014 08.12
+15
Za gospo lep konec, a žalostna zgodba, ki se ne bi smela zgoditi, nikoli pomoviti!