Tujina

V ameriškem vojaškem oporišču v Afganistanu se je razstrelil samomorilski napadalec

Kabul, 12. 11. 2016 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V največjem oporišču ameriške vojske v Afganistanu je odjeknila eksplozija, ki je zahtevala najmanj štiri življenja. Samomorilski napadalec naj bi bil Afganistanec, ki je bil zaposlen v tem izredno varovanem oporišču.

Ameriško letalsko oporišče v Bagramu blizu afganistanske prestolnice Kabul.
Ameriško letalsko oporišče v Bagramu blizu afganistanske prestolnice Kabul. FOTO: AP

V največjem oporišču ameriške vojske v Afganistanu, letalskem oporišču v Bagramu blizu prestolnice Kabul, je danes odjeknila eksplozija, ki je zahtevala najmanj štiri življenja, 17 vojakov, od tega 16 Američanov in Poljak, so sporočili iz zveze Nato. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.

Kot so dejali, je eksplodirala eksplozivna naprava in da so odprli preiskavo.

Po navedbah afganistanskih oblasti je silovita eksplozija odjeknila okoli 5.30 po lokalnem času.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je sporočil, da so talibani izvedli napad, ki je "zahteval veliko žrtev med ameriškimi zavojevalci". Po navedbah predstavnika lokalnih oblasti naj bi bil samomorilski napadalec, ki se je razstrelil pred obednico, Afganistanec, ki je bil zaposlen v tem izredno varovanem oporišču.

Talibani so sicer pred zimo, ko praviloma orožje potihne, okrepili napade po vsej državi.

Kot navaja AFP, kaže napad na poslabšanje varnostnih razmer v državi skoraj dve leti po uradnem koncu bojnih operacij Nata.

Oporišče v Bagramu, ki leži okoli 50 kilometrov od Kabula, je bilo že večkrat tarča napadov talibanov. Decembra lani se je samomorilski napadalec razstrelil pred vhodom v oporišče, pri tem pa ubil šest ameriških vojakov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
13. 11. 2016 10.19
+1
Ameriško vojaško oprišče??? To ni vojaško oporišče ampak je to klasična teroristična ameriška baza in leglo terorističnih klavcev. Sami vojaki niti niso glavni nosilci omenjenih lent. isti so le izvajalci klavskega programa raznih Sorošev,Clintonov ter ostalih podtalnih pudličarjev.
Slamnati Jeti
12. 11. 2016 20.09
+2
zahtevala najmanj štiri življenja, 17 vojakov, od tega 16 Američanov in Poljak, ??????? 4=16+1 ??? voljaki(nje) niso bili ljudje??
Bruhalnica24
12. 11. 2016 19.38
+3
Kaj je z obljubljeno Ameriško demokracijo, od leta 2001 je še veliko slabše... Nikoli se ne bodo umaknili, preveč opija in Litija zamegli um....
titovpionir
12. 11. 2016 15.07
+5
Americani bi ze zdavni mogli spokati iz vseh drzav, katere so same okupirale