Tujina

V Alepu poteka 'eksodus' lokalnih prebivalcev

Alep/Damask, 21. 07. 2012 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasilje je doseglo tudi sirsko mesto Alep, kjer je vladal relativni mir. Lokalni prebivalci bežijo na varno, saj se bojijo obstreljevanja in silovite ofenzive vladnih sil. V središču prestolnice je nekoliko mirno, srditi spopadi potekajo v predmestju.

Iz Sirije danes že drugi dan zapored poročajo o silovitih spopadih iz drugega največjega mesta Alep. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniškimi borci v soseski Salahedin v Alepu na severu Sirije divjajo od petka zjutraj. Lokalni aktivisti poročajo o "eksodusu" lokalnih prebivalcev, saj se ti bojijo morebitnega obstreljevanja in silovite ofenzive vladnih sil.

Gre za najhujše nasilje v Alepu doslej. Temu komercialnemu središču na severu Sirije je bilo namreč nasilje, ki spremlja več kot 16 mesecev trajajočo vstajo proti režimu Bašarja al Asada, doslej v veliki meri prihranjeno.

V Damasku nekoliko mirneje

V prestolnici Damask, ki jo je pred tem slab teden pretresalo silovito nasilje, je medtem danes nekoliko mirneje. Potem ko so uporniki v torek razglasili začetek ofenzive za osvoboditev Damaska, so vladne sile v četrtek sprožile silovito protiofenzivo s ciljem pred muslimanskim svetim mesecem ramazanom mesto očistiti teroristov.

Observatorij poroča, da so vladne sile tako ponoči obstreljevale nekatere predele na obrobju Damaska. Uspelo jim je zavzeti uporniško predmestje Šaba, eksplozije pa trenutno pretresajo četrt Al Midan na jugu Damaska, nadzor nad katero so vladne sile sicer prevzele že v petek. Al Asadove sile danes obstreljujejo tudi območje Huš Arab prav tako na obrobju prestolnice. V središču mesta pa zaenkrat vlada napet mir.

Homs
Homs FOTO: Reuters

Vladne sile sicer napadajo tudi nekatere predele v mestu Homs v osrednjem delu države, spopadi pa potekajo tudi v Dari, od koder sirski aktivisti danes poročajo o šestih mrtvih. Boji potekajo tudi za nadzor nad mejnimi prehodi na sirsko-turški in sirsko-iraški meji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
21. 07. 2012 21.08
+2
Vi samo določite gdo je ta slab halo gdo pa ste vi ?
sejvam
21. 07. 2012 19.32
+5
Zanimivo česa se poslužuje Zahod in prijatelji..... v tujini (izven sirije) je začela z emitiranjem TV postaja ki ima isti logo kot Sirijska nacionalna televizija, z namenom prevarati gledalce izven države in se predstavlja kot Sirijska televizija...kot sem rekel začenja se ena od medijski diverzij Zahoda
sejvam
21. 07. 2012 19.34
+7
P.S. 2 dni nazaj so vse Sirijske programe izključili iz satelitskega omrežja
Draža
21. 07. 2012 18.55
+7
Ko se bo slovenskemu ljudstvu snelo,bo takšen izgledal naš parlament.
Nina Nubia 1
21. 07. 2012 22.53
+1
dvomim,ker smo preveliki hlapci imamo dosti elasticno hrbtenico
Braavos
21. 07. 2012 18.42
+9
od kje so te slike--iz iraka ? 2003?
vzhod
21. 07. 2012 18.19
+7
prebivalci ne bezije ker se bojijo ofenzive vladnih sil ampak ker se bojijo spopadov, le kdo bi zelel ziveti na vojnem obmocju? ampak se seveda a,eriska televizija 24ur malo priredi stanje
dadocar
21. 07. 2012 18.05
+16
Pe ne mi ze spet navajat Sirski observatorij za človekove pravice, kot nek verodostojen vir. Vi naj bi bli novinarji, ne pa copy paste masine. Samo par minutk googlanja pa boste ugotovili, da ima ta observatorij sedez v Londonu, torej veliko predalec da bi vedel kaj se dogaja v Siriji. Lastnik tega observatorija je Rami Abdelrahman(vsaj tasken psevdonim ima), clovek ki je v VB prisel leta 2000, ko je bil pregnan iz Sirije(kjer bi moral odgovarjati za zlocine) in je bil nedolgo nazaj zgolj lastnik kavarne in knjigarne. Ko so ga nekateri novinarji sprasevali kdo so njegovi viri informacij je zgolj dejal, da so to aktivisti v Siriji. (po tej logiki jaz lahko napisem da v Sloveniji se vedno divja drzavljanska vojna.. moj vir pa bo tale stran in komentatorji in zagovrniki rdecih in belih) Ocitno je tale clovek izjemno ustvarjalen pri pisanju domisljijskih clankov in si zato zasluzi razne donacije s strani ameriskih in angleskih " nevladnih organizacij", ki podpirajo njegov trud pri sirjenju resnice in demokracije v Siriji. :))) (dobesedno navajam razloge ene od " NGO " zakaj financno podpirajo ta observatorij)Samo 5 minutk googlanja o tem observatoriju je dovolj, pa ne boste nikoli vec ta observatorij, navajali kot vir ! Zacnite koncno opravljati svoje delo novinarjev in ne kopirajte zgolj clankov.
n0mistakez
21. 07. 2012 17.54
+7
Nima veze tud če vladne sile pobijajo civiliste..tam so uporniki ki se preprosto sprehajajo pred vojaki a tega ne moreš vedt dokler te ne ustreli ker iz njeke potegne puško...on samo odvrže orožje pol pa ne morš rečt al je civlist al upornik...temu se reče umazana strategija..
kim llsung
21. 07. 2012 19.36
+6
kim llsung
21. 07. 2012 17.35
+14
kvazi uporniki bezijo na vse strani se en hladen tus za hamburger mafijo