Tujina

Rusija bo prekinitev ognja v Alepu podaljšala do sobote

Alep, 20. 10. 2016 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Rusija je Združene narode obvestila, da bo prekinitev ognja v Alepu podaljšala do sobote. To pomeni, da tri dni po 11 ur ne bo bombardirala položajev v tem mestu na severu Sirije. ZN pa so sporočili, da bodo v petek morda evakuirali ranjene iz mesta.

"Rusija je obvestila ZN, da bo od danes dalje tri dni vsak dan za 11 ur uvedla prekinitev ognja," je dejal tiskovni predstavnik Urada ZN za humanitarne zadeve (OCHA) Jens Laerke.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je pozneje sporočil, da bo Rusija prekinitev ognja podaljšala za 24 ur. Kot je dodal, se sirske oblasti s podaljšanjem strinjajo, ni pa pojasnil, kdaj se bo podaljšana prekinitev ognja iztekla.

V Alepu, ki je že več tednov tarča silovite ofenzive, je 11-urna humanitarna prekinitev ognja, ki naj bi omogočila dostavo pomoči in evakuacijo civilistov, začela veljati davi ob 7. uri po srednjeevropskem času. Čeprav so kmalu po začetku poročali o spopadih na enem od humanitarnih koridorjev, prekinitev ognja prvi dan večinoma drži.

Rusija je v ponedeljek napovedala, da bodo ruske in sirske režimske sile danes za osem ur ustavile napade na Alep, v sredo pa je prekinitev ognja podaljšala na 11 ur. Sirska vojska je nato v sredo zvečer sporočila, da bo prekinitev ognja trajala tri dni - "20., 21. in 22. oktobra od 8. do 16. ure".

Napadi v Alepu - 2
Napadi v Alepu - 2 FOTO: AP

Omogočena bo evakuacija ranjencev

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je dnevne prekinitve ognja, ki bodo omogočile evakuacije ranjencev, pozdravil.

Svetovalec ZN za humanitarna vprašanja Jan Egeland je izrazil upanje, da bodo iz obleganega vzhodnega dela mesta v petek evakuirali nekaj sto bolnih in ranjenih, ki jih bodo glede na njihovo voljo premestili bodisi v zahodni del Alepa, ki je pod nadzorom sirskih oblasti bodisi v Idlib, ki je v rokah upornikov. "Za zdaj imamo vse potrebne zelene luči, tako od Rusije in sirskega režima kot tudi od oboroženih skupin upornikov," je dodal. Novinarjem je v Ženevi je povedal še, da se ZN zavzemajo za podaljšanje prekinitve ognja do ponedeljka in si prizadevajo pridobiti dovoljenja sirskih oblasti za dostavo hrane v oblegani del Alepa.

Putin, Merklova in Hollande na pogovorih

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim kolegom Francoisom Hollandom v Berlinu izrazil pripravljenost podaljšati prekinitev ognja v Alepu, "kolikor bo mogoče", a ni natančneje pojasnil, za koliko časa. Na novinarski konferenci po pogovorih je kot pogoj postavil, da tudi sirski uporniki v Alepu izrazijo pripravljenost na podaljšanje premirja.

Merklova je po srečanju, na katerem so sicer govorili tudi o ukrajinski krizi, povedala, da so bili pogovori s Putinom o Siriji težki in da še ni izključena možnost novih sankcij proti Rusiji. Hollande je Rusiji očital vojne zločine v Alepu, Merklova pa je bombardiranje v tem mestu na severu Sirije, za katerega so odgovorne tudi ruske sile, označila za "nečloveško in kruto".

Putin je zahteval tudi okrepitev prizadevanj ZDA za ločitev zmernih upornikov od terorističnih organizacij. Merklova je na to kritično pripomnila, da ne verjame, da ruske sile v napadih na Alep lahko ločijo med teroristi in civilisti. Ruski predsednik je na srečanju tudi predlagal, da bi velesile spodbujale oblikovanje nove sirske ustave in predčasne volitve.

Premirje se že krši

Sirska vojska je sporočila, da je odprla humanitarnih koridorjev za umik civilistov iz mesta, dva med njimi tudi za upornike, ki bi položili orožje. A na enem od koridorjev so že izbruhnili spopadi. Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP poroča o topniškem obstreljevanju na eni od nadzornih točk v središču mesta.

Sirska tiskovna agencija Sana odgovornost za spopade pripisuje "terorističnim skupinam", uporniki pa silam sirskega režima. "Režimski vojaki so začeli streljati v četrtih Bustan al-Kasr in Salahedin in mi smo odgovorili s streljanjem," je dejal Jaser al Jusef iz uporniškega Gibanja Nuredina al Zinkija.

Prebivalci Alepa so za AFP povedali, da bi radi zapustili mesto, da pa želijo več zagotovil, da bodo lahko varno odšli. "Čeprav moram oditi zaradi vse slabših življenjskih pogojev ter pomanjkanja hrane in dela, ne želim tvegati svojega ali življenja svoje družine s tem, da bi bil med prvimi, ki bodo šli," je za AFP dejal brezposelni oče štirih otrok Mohamed Šaja.

Moskva k prekinitvi ognja poziva tudi druge

V Moskvi so že v minulih dneh pozvali druge države, ki imajo vpliv na oborožene skupine v uporniškem vzhodnem Alepu, naj njihove voditelje prepričajo, da ustavijo sovražnosti in odidejo iz mesta.

Moskva je v torek prekinila letalsko obstreljevanje vzhodnega Alepa. Ta del mesta je bil pred tem vse od začetka ofenzive režima sirskega predsednika Bašarja al Asada 22. septembra tarča silovitega obstreljevanja iz zraka.

Kot so povedali, so zračne napade ustavili, da bi okoli 250.000 civilistom, ki so ujeti v vzhodnem delu mesta, omogočili, da se pripravijo na to, da bodo med današnjo prekinitvijo spopadov odšli. Sirski režim je medtem napovedal, da bo v času prekinitve spopadov vzpostavil šest koridorjev za varen odhod civilistov in dva za upornike, ki ju bodo lahko uporabili tudi civilisti.

Turki nad sirske Kurde

Boji se nedaleč od Alepa med tem nadaljujejo. Kot poroča Aljazeera, je turška vojska napadla sirske Kurde, pri čemer so jih 200 ubili. Napadi so se zgodili v regiji, severno od Alepa, je sporočila turška tiskovna agencija Anadolu. Predstavnik Kurdov je med tem dejal, da ni bilo ubitih več kot 10 njihovih borcev. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
20. 10. 2016 16.14
+1
V nedeljo delajo?
korintos23
20. 10. 2016 18.24
+1
contadino
20. 10. 2016 14.43
+15
Nekoč je naš vrhovni poveljnik oboroženih sil,ponosno izjavil : Uspelo nam je , da smo sprejeti v NATO . Kaj je pa tu uspešnega , če si član lažnjivih prevarantov , ki povzročajo gorje , kamor koli stopi njihova noga in svetovno javnost neprtestano bombardirajo z režiranimi zgodbami , pri tem pa krivdo zvračajo na Rusijo . To je tapravo enoumje , da gledaš zlo , pri tem pa moraš to zlo še pohvaliti , kar našim politikom kar dobro uspeva ..
dostojevski II
20. 10. 2016 10.33
+37
Hollande je Rusiji očital vojne zločine v Alepu, Merklova pa je bombardiranje v tem mestu na severu Sirije, za katerega so odgovorne tudi ruske sile, označila za "nečloveško in kruto". OH TI RUSI ! Pravkar poteka bombandiranje in raketiranje Mosula, kjer ZDA in zavezniki to počno na human način. Rusko bombandiranje Alepa je "nečloveško in kruto", nad ameriškim pa so prebivalci Mosula navdušeni, baje ob vsakem napadu vzklikajo: "Hvala Vam. Hočemo še...."
Fifi 24
20. 10. 2016 20.21
Poleg tega da je mosul zapustila glavnina IS že pred par dnevi zato se lahko hvalijo z uspehi in gredo proti siriji v mosulu so ostali samo domači borci IS ostali(večina) so imeli prost prehod z oborožitvijo v smeri sirija ..nihče od soroš medijev tega ne želi napisati že vedo zakaj ne
jzkzfzmz
20. 10. 2016 10.27
+10
Po podatkih, ki prihajajo iz Jemna, naj bi se Egipt umaknil iz fronte in ne bo več sodeloval v saudijsko jenkijevski koaliciji, kar je tudi razumljivo, glkede na to da je Egipt začel sodelovati z Rusi in le ti bodo imeli tudi prvo bazo v Egiptu. A merklova loči v Mosulu civiliste? Samo včeraj jih je umrlo na ducat pa tega ne pišete, ker pač ne smete kao.
User1063544
20. 10. 2016 10.21
+5
Hja.. Ameriški teroristi nimajo miru in že napadajo parkirišča kjer bi se naj civili vkrcali in odpeljali...
mertseger
20. 10. 2016 10.20
+6
Američani in Britanci se ne strinjajo s trenutnim premirjem.....zanimivo....
HorstWiesel
20. 10. 2016 10.23
+9
Seveda, ker vladne sile s pomočjo Rusije mislijo civile evakuirat potem pa teroriste zrerdirat do zadnjega...
generaL666
20. 10. 2016 10.16
+17
Odkar je prisel putin v sirijo teroristi izgubljajo na vseh frontah. Pred tem so se pa sirili k rak
mertseger
20. 10. 2016 10.23
+5
Ne pozabi da na severu Sirije področje zavzemajo uporniki z podporo Turčije. Niso nič drugačni od teh v vzhodnem Allepu. Danes ponoči Turška letala množično napadla Kurdsko vojsko na severu Sirije. Po domače povedano ....zveza NATO napada Kurde, ki se borijo proti ISIS-u.
jzkzfzmz
20. 10. 2016 10.25
+3
Turki naj bi v tem napadu pobili več kot 200 kurdov.
3334446789
20. 10. 2016 09.43
+5
Človek človeku volk je dejal Hobes in še kako prav je imel. Postali smo zveri, ki se pobijajo med seboj. In naj bomo veseli humanitarnega premirja, ko lahko ljudje pobirajo hrano med ruševinami. Človeška sramota, ki jo dviguje pohlep. Postali smo hijene , ki se pasejo med trupli in lokajo kri mrličev.
korintos23
20. 10. 2016 10.04
+5
rissp1
20. 10. 2016 09.42
+18
Kje sta bila Hollande in Merklova ko so IS (glavorezci, pribijalci otrok na križe itd.) okupirala to isto mesto, ki ga zdaj pred njimi osvobajajo uradna sirska vladna vojska s pomočjo Rusije? Ko so IS fanatiki zasedli to isto mesto, brez bojev pobili več deset tisoč civilistov, od tega več kot polovico otrok, žensk, ostale pa prodali dobesedno in odkrito v sužnje za šteko cigaret itd. (v 21. stoletju) - takrat je bila vsa zahodna srenja lepo tiho.. Zdaj ko se to mesto končno osvobaja pred teroristi, ki so izvedli najhujša grozodejstva proti človeštvu v 21. stoletju (ter še za dlje nazaj) , pa se vsi ZDAfili oglašajo in jokajo, iz teh teroristov delajo "svetnike", iz osvoboditeljev pa zločince... Me zanima če se bodo tako oglašali tudi ob "osvoboditvi" Mosula...
Razumnež
20. 10. 2016 09.48
-8
No v Alepu pač ni ISISa. Torej ne gre za to isto mesto, kot tako rad navajaš.
HorstWiesel
20. 10. 2016 09.55
+8
Po čem pa ti ločuješ teroriste, kor so ISIS, al Nusra,.... in ostali glavorezci, med seboj?
HorstWiesel
20. 10. 2016 10.00
+8
Aja, a mogoče po tem, da skrajni teroristi bolj skrajno režejo glavem zmerni teroristi pa samo zmerno?
foxterier
20. 10. 2016 10.01
+4
preden so Američani razbili Sirijo ni bilo ISISA. Torej?
User1063544
20. 10. 2016 10.23
+2
Preden so američani karkoli SPLOH NI BILO TERORIZMA. Bila je samo radikalna ideologija ki se je razpucala med narodom samim...
appollyon
20. 10. 2016 11.37
-2
Ne ni bilo teroizma, ugrabitev olimpijskih športnikov v nemčiji s strani hamasa je pa kaj, miroljubno dejanje
dreko123
20. 10. 2016 22.42
večina terorističnih napadov je bilo v zgodovini vedno false flag ali posredno ali neposredno... poznamo operacije gladio itd... ko je cia vedno hujskala zalagala ali kako drugače uporabila ali ustvarila teroristične skupine za svoje cilje... enako so iz talibanov naredili al kaido, ko so sovjeti pomagali afganistanu da spucajo extremistične islamiste, jih je zda urila in sponzorirala - in evo al kaida enako velja za isis... isto sranje drugo pakovanje ampak vse zahodni produkt za dosego njihovih proxy vojn in ciljev
dreko123
20. 10. 2016 22.42
sploh pa Izrael je itak ilegalna država ustanovljena s strani Rothschildov - vsi vemo kdo so ti psihopati...
Razumnež
20. 10. 2016 09.37
-14
Imam občutek, da bodo Rusi osvobodili Alepo, ko bo le-ta zgolj eno veliko pokopališče pokrito z ruševinami.
ficfiric 1
20. 10. 2016 09.35
+4
Smesen stavek...se bolj smesen pomen..."ne verjamejo da rusi ob napadu locijo civiliste in teroriste"...si celo drznejo prodajat idejo da oni pa locijo...ker majo pametne rakete...tud ce se clovek zmoti, raketa se ne... Bvahahahah...kaksne prljice se spilajo ti modeli...rubrika bizarno bi bolj pasalo...sprenevednezi na celi crti...
Razumnež
20. 10. 2016 09.44
-1
Sem mislil, da te bo tale....."Moskva je v torek prekinila letalsko obstreljevanje VZHODNEGA Alepa. Ta del mesta je bil pred tem vse od začetka ofenzive režima sirskega predsednika Bašarja al Asada 22. septembra tarča silovitega obstreljevanja iz zraka. Kot so povedali v Moskvi, so zračne napade ustavili, da bi okoli 250.000 CIVILISTOM, ki so ujeti v VZHODNEM delu mesta, omogočili, da se pripravijo na to, da bodo med današnjo prekinitvijo spopadov od"
Razumnež
20. 10. 2016 09.34
-1
Sirci ne vdajte se !!!!
HorstWiesel
20. 10. 2016 10.27
+5
Saj se ne bodo, zato se pa borijo proti teroristom tipa isis, al nusra,..... pri tem jim pa še Rusija pomaga.
Razumnež
20. 10. 2016 09.33
-15
Erdogan, Putin in Asad tolčejo po vsem kar se jim ne klanja....
foxterier
20. 10. 2016 09.37
+17
ja res. Še sreča, da so tam Američani ki vse po vrsti božajo ......
BobbyP
20. 10. 2016 09.25
Aijn Prenn
20. 10. 2016 08.58
+8
Ne znam si predstavljati kakšen pekel to mora biti, ko se skrivaš po ruševinah brez hrane in vode, okrog tebe pa nenehno eksplozije in ne veš ali bo naslednjo sekundo počilo tik ob tebi... Grozljivo.
korintos23
20. 10. 2016 09.00
+11
Enostavno se navadiš, samo Palestince poglej kako leta in leta živijo.
HorstWiesel
20. 10. 2016 09.10
+8
Ne rabiš pokemov lovit in ostalih neumnosti počet.....
jzkzfzmz
20. 10. 2016 08.30
+30
Zakaj ne napišete da sta dva Nato F-16 letala (belgijskega grba) 18.10.2016 po "pomoti" zbombardirala mestece Hassajek tik ob Alepu in ubila 6 civilistov in še več ranili? Kaj ni Rusko letalo in s ene sme pisat ne. Skorumpiranci in prodane duše.. Kdaj boste začeli pisat kateri novinar kaj objavla, saj s evsak mora pdpisat za svojim člankom. Drugo, senator Senator John McCain je sam povedal, da se z ISIS, al-nusra, militanti "l-qaida" pogovarja in vse tudi oborožuje! Tudi ne smete. Zanimivo da je to predvajal FOX news, vi pa niste.
appollyon
20. 10. 2016 11.38
-7
dreko123
20. 10. 2016 15.13
+4
appollyon pa ne mi rečt da kljub vsemu temu sranju še vedno zagovarjaš svoje psihoaptaske gospodarje - zda in izrael?
Uporabnik215111
20. 10. 2016 08.22
+5
Naj to premirje traja za vedno.
Ka pa mislis
20. 10. 2016 08.21
+8
Odvisno od kavbojev, kako bodo rekli svojim marionetnim bandam, fa se obnašajo.